TAJNA RECEPTURA S BLISKOG ISTOKA: Danas pravimo domaći HUMUS, zdravo i ukusno jelo

Fini kremasti namaz koji je k tome jednostavan za pripremu i zdrav, donosimo recept za 2 osobe…

  • Gastro

  • 12. Sep. 2018  

  • 0

Sastojci

konzervirani slanutak

maslinovo ulje

češanj češnjaka

pola limuna

dvije žlice tahini paste

prstohvat soli

Priprema

Ako nemate gotovu tahini pastu pripremite susam i maslinovo ulje. Uzmite otprilike dvije šake susama ili koliko je dovoljno da susam prekrije dno tave. Susam popržite kratko "na suho". Nije ga potrebno dugo pržiti, samo dok se ne zagrije. Potom meljite poprženi susam dok ne dobijete gustu pastu. U susam dodajte par kapi maslinovog ulja dok pasta ne postane lako maziva, ali još uvijek gusta.

Kuhani ili konzervirani slanutak procijedite i usitnite štapnim mikserom, humus ne bi trebao imati puno komadića, ali to ovisi o vašem ukusu!


U usitnjeni slanutak dodajte dvije velike žlice tahini paste, jedan češanj češnjaka, par kapi limunovog soka, prstohvat soli i žlicu maslinovog ulja.
Humus mora biti kremast, gust, ali lako maziv. Ako vam nije kremast dodajte još maslinovog ulja, a ako je prerijedak dodajte još slanutka ili tahinija!

Posluživanje

Humus poslužite uz toplo pecivo i zelene masline.

Dobar tek!

(SB / Coolinarka)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...