TO JE BILA AKCIJA: Gradska biblioteka u Stocu slavi prvu godinu postojanja; danas imaju čak 13.000 naslova, ali...

„Stolačka djeca zaslužuju da napreduju, moramo im omogućiti da budu ravnopravni sa djecom iz drugih, razvijenijih sredina, jer potencijal sigurno imaju. TO SU NAŠA DJECA, MI IM MORAMO OMOGUĆITI!“

  • Kultura

  • 15. Sep. 2018  15. Sep. 2018

  • 0

Stolac, grad sa viševjekovnom urbanom tradicijom dvije decenije iza rata je bio bez gradske biblioteke. Grad koji baštini toliko kulturno historijskih spomenika, grad koji je iznjedrio toliko intelektualaca srozan je na dno urbane egzistencije. Jer, šta je i kakav je grad bez biblioteke? Ili to možda više i nije grad?

Članovi Udruženja građana „Iskra“ više nisu mogli nijemo posmatrati kako taj viševjekovni urbani štih jednog od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini polako nestaje ili nečijom voljom grad postaje ruralna sredina.

Teško je povjerovati da je u pitanju samo nebriga, ne samo prema gradu već i prema stolačkoj djeci, koja na taj način intelektualno neće moći da se nose sa djecom iz razvijenih centara koji imaju biblioteke i čijoj djeci je omogućeno da čitanjem knjiga napreduju i nadograđuju svoje spoznaje. Ili možda ova djeca treba da ne spoznaju da se njima lakše manipuliše?

Prije godinu dana zvanično počinje sa radom gradska biblioteka „Mehmedalija Mak Dizdar“, iako je proces prikupljanja knjiž(ev)nih naslova počeo još u maju prošle godine. I na opšte zadovoljstvo članova UG „Iskra“ odziv donatora je bio fantastičan, posebno u Sarajevu. Spomenut ćemo samo neke: Općina Centar Sarajevo je skupila veliki broj naslova, potom Asim Metiljević i redakcija Slobodne Bosne, pa Fondacija Kemal Bakaršić, Gradska biblioteka grada Sarajeva, Matična biblioteka Istočno Sarajevo, Zemaljski muzej BiH i dr.

Veliki broj naslova prikupljen je i od građana, neki su donirali po čitavu biblioteku. Danas sa ponosom možemo reći da gradska biblioteka u Stocu broji oko 13.000 naslova!

Za godišnjicu rada, građanima ćemo omogućiti da koriste virtuelnu biblioteku, a imat ćemo i program za slijepe osobe. Ovo smo uspjeli uz veliku pomoć, ponovo, Fondacije Kemal Bakaršić i Udruženja Vječna Bosna.

Danas posjetioci gradske biblioteke imaju i lijep prostor za čitanje, gdje uz dobru knjigu mogu popit kafu i sok. Tako Biblioteka postaje mjesto okupljanja više stolačkih generacija. Uz sve ovo, valja navesti i da se rad biblioteke finansira pretežno sredstvima UG „Iskra“, uz dvije jednokratne pomoći Općine Stolac i BH Pošte, u iznosu od po 1.000.00 KM, što je dovoljno za dva mjeseca rada biblioteke.

Isto tako, ponosni smo da smo uspjeli zaposliti troje mladih ljudi, uz stalnu zaposlenicu danas je tu i dvoje volontera koji će ovdje odraditi svoj staž, a uz to biti osigurani i primati platu. Ovo je realizovano u suradnji sa Ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH. Odobreno nam je dvoje volontera iako je bio dogovor da će nam ustupiti troje. Hvala i na ovome, ipak smo omogućili da se još dvoje mladih ljudi osjeća društveno korisnim i to radom u Gradskoj biblioteci u Stocu.

Ovim putem bi se obratili svim zainteresiranim sponzorima, fizičkim i pravnim licima, jednostavno, svima koji to žele, da pomognu koliko su u mogućnosti, kako bi Biblioteka nastavila sa radom, da ne dozvole da Stolac izgubi i to najbitnije obilježje urbanosti i da naša djeca ostanu na intelektualnoj margini u odnosu na djecu iz većih centara.

Stolačka djeca zaslužuju da napreduju, moramo im omogućiti da budu ravnopravni sa djecom iz drugih, razvijenijih sredina, jer potencijal sigurno imaju. TO SU NAŠA DJECA, MI IM MORAMO OMOGUĆITI!

(Samir Seno Zekić, predsjednik Udruženja građana „Iskra“ - Stolac)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...