OVO SE DODIKU NEĆE DOPASTI: IDDEEA namjerava preuzeti štampanje pasoše od „Milbauera!

Nakon prošlogodišnje krize sa pasoškim knjižicama, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH planira da ubuduće izrađuje pasoše, koje trenutno proizvodi kompanija „Milbauer“, saznaje CAPITAL.

  • Društvo

  • 17. Sep. 2018  

  • 0

Da bi se to realizovalo, neophodna je izmjena Zakona o Agenciji, što u IDDEEA-i planiraju inicirati iduće godine.

U nacrtu Program rada te Agencije za 2019. godinu među prioritetom je personalizacija, tehnička obrada, skladištenje i transport identifikacionih dokumenata, registarskih tablica i dokumenata za registraciju vozila.

„Agencija će kontinuirano vršiti personalizaciju ličnih karata, vozačkih dozvola, putnih isprava, registarskih tablica, tahografskih tablica i pograničnih propusnica. Pored toga, nadležnim organima će se distribuirati potvrde o registraciji i vlasništvu vozila te unutrašnji i vanjski stikeri. Kako bi se omogućilo da Agencija pored personalizacije i tehničke obrade identifikacionih dokumenata ima zakonsku nadležnost i za izradu istih, Agencija će predložiti da se u skladu sa zakonodavnom procedurom izmjeni i dopuni Zakon o Agenciji“, navedno je u Programu rada.

U Agenciji navode da se nabavka dokumenata vrši putem javnih nabavki, na način i u rokovima kako je definisano Zakonom o javnim nabavkama BiH, a što smatraju da ide sporo.

„Agencija sve postupke javnih nabavki pokreće u skladu sa usvojenim planom javnih nabavki za tekuću godinu. Sa druge strane, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ima mogućnost poništenja tenderske dokumentacije u zavisnosti od osnovanosti navoda žalilaca što znatno produžava dužinu trajanja cjelokupnog postupka nabavke. Na ove odluke, Agencija ne može uticati, ali kao ugovorni organ može biti izložena povećanom riziku u realizaciji nabavki zbog veoma kratkih vremenskih rokova i znatnog kašnjenja u odnosu na planove“, istakli su u Agenciji.

Kompanija „Milbauer“ je u januaru ove godine izabrana za najpovoljnijeg ponuđača u postupku javne nabavke pasoških knjižica nakon višemjesečnog postupka i žalbi pred Kancelarijom za razmatranje žalbi.

“Najpovoljnija je ponuda ponuđača Muehlbauer d.o.o. Banja Luka sa ukupnom cijenom sa uračunatim PDV-om od 28.466.100 KM”, navedeno je u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Ugovor je potpisan u martu na period od četiri godine.

Zbog nemogućnosti sprovođenja tendera na vrijeme, IDDEEA je s „Milbauerom“ u martu prošle godine potpisala jednogodišnji ugovor kako građani BiH ne bi ostali bez putnih isprava.

Podsjećamo, Transparency International Bosne i Hercegovine pozvao je svojevremeno njemačke vlasti da se uključe u istragu dodjele posla vrijednog više od 52 milionaa eura kompaniji 'Milbauer' za izradu ličnih dokumenata za koju su pogodovale tadašnje vladajuće stranke u Bosni i Hercegovini - SNSD Milorada Dodika i SDP Zlatka Lagumdžije. Dogovor Lagumdžija-Dodik postignut je na tajnom sastanku u Beču, a realizacija dogocorenog povjerena je tadašnje ministru civilnih poslova Sredoju Noviću, koji je izlobirao promjenu zakona kako bi se "bečki dogovor" proveo u djelo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...