RECEPT STARI, ALI PALI: Za tren oka napravite pravu domaću pečenu halvu i oduševite ukućane

Iako je riječ o prastarom recept, pečena halva na tradicionalni način naš je izbor za desert dana; Poklanjamo recept za 3 osobe…

  • Gastro

  • 18. Sep. 2018  

  • 0

Sastojci

2 čaše brašna

za kuhanu smjesu

1 čaša šećera ( kristal)

3 čaše vode

100 g malaca

2 žlice kakao praha

1 žlica ruma ili ekstrakt-vanilije

1 vanilin šećer

1 čaša mješavine mljevenih oraha i badema

za mjeru-koristite čašu od jogurta/ 180-200 ml

Priprema

Bijelo brašno tip 400 rasporedite na pleh koji prethodno nije potrebno premazivati. Stavite u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva i pržite sve dok brašno ne porumeni. S vremena na vrijeme s drvenom kuhačom promiješajte da se brašno sa svih strana ravnomijerno prži, oko 20 minuta.

Izvadite iz pećnice, malo prohladite i prosijte brašno (pazite da ne zagori)

ZA ŠERBE

U veću posudu uspite vodu, dodajte šećer, izmiješajte, pa dodajte maslac izrezan na listiće, kakao u prahu, rum, vanilin šećer.

Sve dobro promiješati i staviti na vatru da provri, pa dodati mješavinu oraha i badema.

Smjesu lagano uspite brašno i kuhajte uz neprestano miješanje, sve dok smjesa ne bude dovoljno glatka, kompaktna i gusta masa.

Posluživanje

Dobro ohladite, pa preliti čokoladnim preljevom i ukrasiti s grubo sjeckanim bademima i orasima.

Prijatno!

(SB / Coolinarka)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...