„KAO TAKAV, NE MOŽE BITI“: Ustavni sud BiH odbio apelaciju Svetozara Pudarića o kandidaturi za Predsjedništvo BiH

„S obzirom na to da se Pudarić izjašnjava kao Srbin, a ima prebivalište na području Federacije BiH, kao takav ne može biti kandidat za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda“

  • Vijesti

  • 18. Sep. 2018  18. Sep. 2018

  • 0

Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopuštenu apelaciju Svetozara Pudarića protiv rješenja Suda BiH i odluke Centralne izborne komisije (CIK) u vezi sa ovjerom kao nezavisnog kandidata za učešće na opštim izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Uz napomenu da je Ustavi sud "o istoj stvari ranije odlučio", sud navodi da iz navoda ili dokaza iznesenih u apelaciji ne proizlazi da ima osnova za ponovno odlučivanje.

U obrazloženju se napominje da je odlukom CIK-a odbijena Pudarićeva prijava za ovjeru kao nezavisnog kandidata za učešće na opštim izborima 2018. godine i to za izbore za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, prenosi televizija "N1".

U obrazloženju ove odluke, CIK je ranije naveo da je utvrdio da je apelant upisan u birački spisak u opštini Novo Sarajevo "koja nije unutar izborne jedinice za viši nivo vlasti za koji se kandiduje".

Izbornim zakonom BiH propisano je da kandidat koji želi biti ovjeren za izbore za sve organe na svim

nivoima vlasti u BiH mora biti upisan u Centralni birački spisak u opštini u kojoj se kandiduje ili u opštini unutar granica izborne jedinice za viši nivo vlasti za koji se kandiduje.

U obrazloženju se dalje navodi da je propisano da člana Predsjedništva BiH, koji se neposredno bira sa teritorije Republike Srpske - jednog Srbina, biraju birači upisani u Centralni birački spisak da glasaju u Republici Srpskoj i da je izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova.

CIK BiH je takođe naveo da je u vezi s navedenim imao u vidu i apelantovu izjavu o nacionalnoj pripadnosti, piše u odluci Ustavnog suda.

Ustavni sud, između ostalog, zapaža da je apelant Srbin koji živi na teritoriji Federacije BiH zbog čega je odbijen njegov zahtjev da se kandiduje na izborima za Predsjedništvo BiH.

"Dakle, suštinski se radi o situaciji koja je potpuno ista kao i u predmetu 'Pilav', u kojem je, nakon odlučenja Ustavnog suda, Evropski sud donio konačnu i obavezujuću odluku. Ustavni sud smatra da u takvoj situaciji, kada je Evropski sud u tri presude u odnosu na BiH, od kojih se presuda 'Pilav' odnosi na istu situaciju u kojoj je i apelant, nedvosmisleno zaključio da je neophodno promijeniti Ustav BiH, nema osnova da ponovo odlučuje o istom pitanju", navodi se u obrazloženju odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud uočava da su osporene odluke i apelantova nemogućnost da se kao Srbin s prebivalištem u Federaciji BiH kandiduje na izborima za Predsjedništvo BiH takođe rezultat propusta nadležnih vlasti da preduzmu odgovarajuće mjere radi sprovođenja presuda "Pilav", "Sejdić i Finci" i "Zornić", kojima bi se okončala neusklađenost Ustava i Izbornog zakona.

"Dakle, BiH, odnosno njene nadležne vlasti imaju obavezu da usklade Ustav BiH i Izborni zakon već po tri presude Evropskog suda, a Ustavni sud ni dalje ne može predvidjeti obim tih izmjena", navodi se u saopštenju.

Centralna izborna komisija krajem maja ovjerila je kandidatske liste, a kandidatura Svetozara Pudarića je odbijena, jer je utvrđena nepravilnost u smislu prebivališta.

S obzirom na to da se Pudarić izjašnjava kao Srbin, a ima prebivalište na području Federacije BiH, kao takav ne može biti kandidat za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

(NN/Srna)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...