Ramazanski puzajući šerijat (2): Žene cijeli dan spremale iftar, pa na kraju iftarile na podu (PHOTO)

Članice aktiva žena u džematu Bešići u Bosanskoj Otoci organizirale su u subotu tradicionalni iftar za 300 ljudi. Nakon što su cijeli dan provele mukotrpno pripremajući hranu, na kraju su ih smjestili - na pod.

  • Hronika

  • 14. Jul. 2013  

Fotografiju sramotnog odnosa prema ženama dobili smo od čitatelja koji nije mogao da vjeruje da su nakon cjelodnevnog mukotrpnog pripremanja hrane, žene na kraju "nagrađene" mjestom na podu, dok su se muškarci udobno smjestili i uživali u specijalitetima koje su žene cijeli dan strpljivo pripremale.

"Žene su cijeli dan pripremale iftar, pozvale komšije, rođake, cijeli džemat i onda su ih lijepo plasirali na pod k'o cuke. To je ta naša tradicija?!", pita se naš čitatelj. Žene Bosanske otoke već sedmu godinu za redom organiziraju iftar za cijeli džemat, a tokom ostatka godine bave se humanitarnim radom i prikupljanjem pomoći za ugrožene porodice i djecu.

Ništa neobično, nažalost, u zemlji u kojoj sarajevska općina Stari Grad u jeku turističke sezone ugostiteljima brani točenje alkohola tokom Ramazana, i gdje se internim pravilima zabranjuje ljubljenje, o čemu je SB već opširno pisala.

(A.P.)

loading...

trenutak ...