MUJO HADŽIOMEROVIĆ UPOZORAVA: "Ustavni sud RS se poigrava s osjećajima Bošnjaka"

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odbacilo je kao neprihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa zaključcima o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

  • Politika

  • 24. Sep. 2018  24. Sep. 2018

  • 0

Podsjetimo, radi se o zaključcima koje je, uz protivljenje Bošnjaka, NSRS usvojila 14. avgusta 2018. godine, a kojima je, između ostalog, odbačen pomenuti Izvještaj, te najavljeno formiranje nove komisije koja bi utvrdila šta se dešavalo u ratu na području Srebrenice.

"Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporeni Zaključci NSRS ne sadrže opšte norme i da, shodno tome, nemaju obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavljaju pravni, već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi NSRS", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.

Dodaje se da je Vijeće utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih Zaključaka s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS.

U izjavi za Vijesti.ba, šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović navodi kako se uopšte ne radi o bilo kakvim neobavezujućim zaključcima, kako je to u svom obrazloženju naveo Ustavni sud RS.

- Radi se o zaključcima koje je izglasala NSRS, i koji po svojoj prirodi i sadržaju kao akt zakonodavnog organa imaju ozbiljne implikacije na bošnjački narod, jer se direktno negira njegovo historijsko postojanje i identitet, ali i genocid, čije su razmjere navedene u Izvještaju - dodaje Hadžiomerović.

Ističe kako će Klub Bošnjaka u daljem postupku koristiti sva raspoloživa pravna sredstva i ići prema Ustavnom sudu BiH.

- Razmislit ćemo i o inicijativi na ustavnost i zakonitost pred istim sudom - dodaje Hadžiomerović.

Napominje kako mu je neshvatljivo da su narušene čak i neke poslovničke odredbe, jer Vlada RS uopšte nije ni čekala na mišljenje Kluba Bošnjaka, kada je na sjednici 18. avgusta van snage stavila Izvještaj Komisije o Srebrenici.

- Neshvatljivo je da se mogu tako ponašati i poigravati s osjećajima Bošnjaka i svim onim što se desilo u tom periodu 1995. godine - dodaje Hadžiomerović.

(Vijesti.ba/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...