GDJE TO IMA - NE RADE NIŠTA A ZARAĐUJU 6.000 KM MJESEČNO: Ima u Parlamentu BiH, evo imena novih srećkovića

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH 14 stranaka prešlo je izborni prag i to 9 stranaka iz Federacije BiH i 5 stranaka iz RS. Iz FBiH parlamentarni su SDA, SDP, HDZ BiH, DF-GS, SBB, NS, NB, PDA i A-SDA, a iz RS-a SNSD, SDS, PDP, DNS, SP, uz napomenu da SDA ima osam zastupnika iz FBiH a jednog zastupnika iz RS-a.

 • Politika

 • 13. Okt. 2018  13. Okt. 2018

 • 0

Na temelju do sada obrađenih podatke SIP-a sa sigurnošću se može tvrditi da će u zastupničkim klupama Parlamenta BiH sjediti devet zastupnika iz SDA, po pet zastupnik iz HDZ-a i SDP-a, tri zastupnika iz DF-a, po dva zastupnika iz SBB-a i Naše stranke, te po jedan zastupnik iz tri stranke- ASDA, PDA i Nezavisni blok.

Iz Republike Srpske, dolaze zastupnici iz pet stranaka: dvije partije imat će po pet zastupnika- SNSD i SDS, dva zastupnika iz PDP-a te po jedan zastupnik iz SP-a i DNS-a. Bez obzira što je ostalo još dva-tri posto neprebrojanih glasova, ovaj poredak neće se promijeniti do objave konačnih podataka, pa se već sada sa sigurnošću može govoriti i o konkretnim imenima novih zastupnika.

Direktne mandate iz SDA osvojili su Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić, Edin Mušić, Safet Softić i Amir Fazlić. Kompenzacijske mandate s liste SDA dobit će Adil Osmanović i Halid Genjac te jedan zastupnik iz RS-a.

Koalicija HDZ-a BiH i stranaka HNS-a osvojila je pet mandata, a zastupnici u PS BiH bit će Predrag Kožul, Bariša Čolak, Nikola Lovrinović, Borjana Krišto i Mijo Matanović.

SDP BiH također će imati pet zastupnika u PS BiH, to su Saša Magazinović, Zukan Helez, Enver Bijedić, Nermin Nikšić i Nada Mladina.

DF će imati tri zastupnika, a to su Dženan Đonlagić, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

SBB je na ovim izborima podbacio tako da će u zastupničkim klupama PS BIH imati dva zastupnika. To su Damir Arnaut i Edita Đapo.

Našu stranku zastupat će Predrag Kojović i Mirjana Marinković-Lepić.

A-SDA, Jasmin Emrić, PDA, Mirsad Kukić i NB, Fuad Kasumović imat će po jednog zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U RS-u najveću podršku dobio je SNSD i SDS, po pet mandata. To su Nebojša Radmanović, Vojin Mitrović, Dragan Bogdanić, Staša Košarac i Lazar Prodanović iz SNSD-a, te Dragan Mektić, Obren Petrović, Mirko Šarović i Aleksandra Pandurević, iz SDS-a.

Ispred PDP u Zastupničkom domu PS BiH sjedit će Branislav Borenović i Mira Pekić.

Dvije stranke imat će po jednog zastupnika: SP, Jakov Galić, i DNS, Dragutin Rodić.

U nastavku teksta donosimo kompletan spisak zastupnika u Predstavničkom domu u proteklom mandatu 2014. - 2018.

 • Klub poslanika SDA - Stranke demokratske akcije

Amir Fazlić (predsjedavajući Kluba), Nermina Kapetanović (zamjenica predsjedavajućeg Kluba), Šefik Džaferović, Šemsudin Mehmedović, Hazim Rančić, Asim Sarajlić

 • Klub poslanika Demokratske fronte - Željko Komšić

Damir Bećirović (predsjedavajući Kluba), Maja Gasal Vražalica (zamjenica predsjedavajućeg Kluba), Mensura Beganović, Željko Komšić, Hanka Vajzović

 • Klub poslanika Saveza za bolju budućnost BiH – SBBBiH Fahrudin Radončić

Mirsad Đonlagić (predsjedavajući Kluba), Mirsad Isaković (zamjenik predsjedavajućeg Kluba), Damir Arnaut, Fehim Škaljić

 • Klub poslanika Hrvatske demokratske zajednice BiH – Hrvatski narodni sabor

Nikola Lovrinović (predsjedavajući Kluba), Monika Tomić (zamjenica predsjedavajućeg Kluba), Predrag Kožul, Borjana Krišto, Diana Zelenika

 • Klub poslanika SDP-a - Socijaldemokratske partije BiH

Mirsad Mešić (predsjedavajući Kluba), Saša Magazinović (zamjenik predsjedavajućeg Kluba), Denis Bećirović

 • Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata - SNSD - Milorad Dodik

Staša Košarac (predsjedavajući Kluba), Lazar Prodanović (zamjenik predsjedavajućeg Kluba), Dušanka Majkić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Nikola Špirić

 • Klub poslanika Srpske demokratske stranke

Aleksandra Pandurević (predsjedavajuća Kluba), Mladen Bosić, Nenad Lalić, Momčilo Novaković

 • Klub poslanika Nezavisni blok

Salko Sokolović (predsjedavajući Kluba), Senad Šepić, Sadik Ahmetović

 • Klub poslanika Demokratski narodni savez - DNS

  Borislav Bojić (predsjedavajući Kluba), Jovan Vukovljak (zamjenik predsjedavajućeg Kluba), Đorđo Krčmar
 • Mješoviti klub poslanika

Zaim Backović (predsjedavajući Kluba), Safer Demirović (zamjenik predsjedavajućeg Kluba), Jasmin Emrić

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

 1. Lista komentara
 2. Dodaj komentar

trenutak ...