UDRUŽENJE ŽRTAVA IZ BIH PRIJAVILO MINISTRA: "Grubeša nije smio izručiti osuđenog zločinca Hrvatskoj"

Sud Bosne i Hercegovine je izrekao drugostepenu presudu protiv Marka Radića zvanog Maka i osudio ga na kaznu dugotrajnog zatvora od 21 godinu zbog zločina protiv čovječnosti

  • Hronika

  • 06. Nov. 2018  06. Nov. 2018

  • 2

Iz Udruženja žrtava iz BiH podnijeli su Državnom tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Josipa Grubeše, ministra pravde Bosne i Hercegovine.

Grubeša je, ističu, izvršio nezakonit transfer Marka Radića državnim organima Republike Hrvatske, čime je počinio krivično djelo i nanio štetu ustavno-pravnom sistemu Bosne i Hercegovine kršeci međunarodne i domaće pravne norme, saopćeno je danas iz Udruženja.

Sud Bosne i Hercegovine je izrekao drugostepenu presudu protiv Marka Radića zvani Maka i osudio ga na kaznu dugotrajnog zatvora od 21 godinu zbog zločina protiv čovječnosti.

„Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska jesu članice Evropske konvencije o transferu osuđenih osoba, na koju se Ministar pravde Bosne i Hercegovine poziva, a koja konvencija daje opšti okvir postupanja zemalja članica u predmetnoj oblasti. No, kao i većina multilateralnih akata, ova konvencija je ostavila mogućnost zainteresovanim stranama da svoje odnose dodatno regulišu i preciziraju i bilateralnim ugovorom koji u tom slučaju ima jaču pravnu snagu od multilateralnog akta.

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska su ovu mogućnost iskoristile i svoje odnose u ovoj oblasti dodatno uredile zaključenjem Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, koji je na snazi i kojim su  jasno regulisani uslovi pod kojima može doći do transfera osuđene osobe radi izdržavanja izrečene kazne u zemlji koja nije izrekla kaznu zatvora, u ovom slučaju u Republici Hrvatskoj.

Također, ova oblast je pokrivena i odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, s tim što su odredbe ovog zakona primjenjive isključivo ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije regulisano.

Kako je u konkretnom na snazi Sporazum između Bosne  i Hercegovine i Republike Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, time je jasno da je prevashodno ovaj sporazum osnov za odlučivanje po zahtjevu, bilo osuđenog, bilo zemlje moliteljice, za njegov transfer u Republiku Hrvatsku.

Zanemarivši navedeno, a kako je vidljivo iz Rješenja Ministra pravde BiH koje je objavljeno u medijima, Ministar pravde BiH udovoljava zahtjevu osuđenog Marka Radića kao državljaninu Republike Hrvatske, zanemarivši pri tome činjenicu da je isti i državljanin Bosne i Hercegovine, sa aktivnim prebivalištem u Mostaru“, saopćeno je iz Udruženja.

„Činjenica da je Marko Radić državljanin Bosne i Hercegovine bitno mijenja činjenično stanje spisa i onemogućava udovoljavanje zahtjevu osudjenog za njegov transfer i izdržavanje kazne u Rpublici Hrvatskoj, čime Josip Grubeša čini krivično djelo.

Tako je članom 6. Sporazuma  isključena mogućnost predaje vlastitih državljana. Time je jasno da, u odnosu na ovog osuđenog ratnog zločinca, kao državljanina BiH, nikakvu pravnu snagu nema činjenica da je isti, istovremeno  i državljanin Republike Hrvatske. Njegovo pravo da, kao državljanin Hrvatske, zahtijeva prenos izdržavanja kazne u Hrvatsku,  svakako je ograničeno upravo ograničavajućom odredbom Sporazuma (član 6. ) koja je precizna i izričita, a koja nedvosmisleno isključuje mogućnost predaje vlastitih državljana u ovoj vrsti postupaka, što potvrđuje i dosadašnja praksa u sličnim predmetima.“

Iz Udruženja žrtava iz BiH traže od Tužilaštva BiH da pokrene postupak protiv odgovornih u Ministarstvu pravde BIH, saopćeno je. 

(NAP)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...