ŽESTOK NAPAD SDP-a NA RUKOVODSTVO AUTOCESTA: Je li ovo priprema terena za smjenu Terzića?

Javnosti je odavno poznato da Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine u ovom mandatu nisu otvorile ni jedan jedini novi metar autoputa i tu svoju nesposobnost aktuelna vlast naravno nije mogla sakriti. Ono što od građana ipak kriju jeste njihova sposobnost kojom su u zadnje četiri godine Autoceste FBiH udvostručile troškove za plate što je uzrokovano masovnim zapošljavanjem po stranačkim linijama, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

  • Mini market

  • 08. Nov. 2018  08. Nov. 2018

  • 2

SDP navodi da je za 2015. godinu planiran rashod plata u iznosu od 9.700.000, dok je za 2019. godinu planirano 18.492.792 KM.

"Enormno povećanje stavke za plate bez i jedne nove naplatne kućice, bez i jednog novog metra autoputa za održavanje, ukazuju jasno da se radi o uništavanju još jednog državnog preduzeća i pljački građana, a na šta je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i ranije upozoravala", navodi se u saopćenju SDP-a, što se u političkim kuloarima tumači kao priprema terena za smjenu aktuelenog direktora Autocesta, Adnana Terzića, koji je imenovan na prjedlog Radončićevog SBB-a. 

SDP nabvodi da je početkom 2015. godine tj. na kraju mandata prethodne vlade, u Autocestama FBiH bila zaposlena 321 osoba i sve operacije naplate, održavanja i razvoja su funkcionisale besprijekorno.

"Promjenom vlasti i dovođenjem nove uprave kreće masovno upošljavanje i gomilanje stranačkih kadrova, a što se vidi po udvostručenom iznosu planiranih troškova za plate, odnosno porastom ovog rashoda sa oko 9 na skoro 19 miliona KM. Poznato nam je da je već 2017. broj uposlenih u Autocestama premašio 400, a pitanje je koliko službenika danas radi u ovom preduzeću i šta tačno rade, kada upravljaju identičnim brojem kilometara autoceste i pri tome imaju drastično umanjen broj aktivnih gradilišta u odnosu na prethodni period", navodi SDP u saopćenju.

-Pošto AC FBiH ništa ne grade, a broj zaposlenih im konstantno raste, građani slobodno mogu konstatovati da su akcize na gorivo usvojene samo da bi se stranački kadrovi vladajućih struktura mogli uhljebljivati ubrzanim tempom. Moratorij na zapošljavanje je očito samo dimna zavjesa i alat koji je olakšao ovaj proces u cijeloj Federaciji, navodi SDP kjiji na kraju saoćenja poziva "predstavnike stranaka koje su još uvijek na vlasti, Vladu FBiH i rukovodstvo Autocesta FBiH da javnosti predoče informacije o aktuelnom broju zaposlenih u ovom javnom preduzeću sa presjekom pozicija na kojima rade, te planom zapošljavanja za naredni period, te da obrazlože potrebu za ovakvim povećanjem broja uposlenika i rashoda za plate u proteklom i u narednom periodu".

SDP je uz saopćenje objavio i zvanične dokumente AC FBiH u kojima se može vidjeti razlika planiranih rashoda za plate za 2015. i 2019. godinu.

alt

alt

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...