KO ĆE FORMIRATI PARLAMENTARNU VEĆINU: Hoće li Nikšić oboriti Lagumdžijin rekord?

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić zakazao je za 13. novembar sjednicu kolegijuma da bi bio utvrđen datum održavanja konstitutivne sjednice novog saziva ovog doma, a prema informacujama Slobodne Bosne još se i ne nazire buduća parlametarna većina na državnoj razini.

  • Politika

  • 10. Nov. 2018  10. Nov. 2018

  • 2

"U utorak će kolegijum razmatrati termin za održavanje sjednice novog saziva, jer imamo rok od 30 dana od potvrđivanja rezultata izbora da bude konstituisan Parlament. Taj rok teče i pretpostavljam da će konstitutivna sjednica biti održana 5. decembra", rekao je Bosić.

Dodao je da će na konstitutivnoj sjednici novoizabrani poslanici dati svečane izjave, izabrati predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, te članove Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH.

"Nadam se da će do tog termina biti nađena stabilna parlamentarna većina i da će Parlament funkcionisati u punom kapacitetu", rekao je Bosić, no to su samo lijepe želje koje su u ovom trenutku posve nerealne. 

Prema saznanjima "Slobodne Bosne" još se i ne nazire parlamentarna većina i nije realno očekivati da se parlamentarno rukovodstvo izabere na konstituirajućoj sjednici.

Poslovnikom o radu Predstavničkog doma utvrđeno je da konstitutivnoj sjednici predsjedava najstariji zastupnik novog saziva, tako da će na prvoj sjenici CIK verificirati mandate.

Da bi se izabralo novo rukovodstvo Zastupničkog doma, potrebno je da parlamentarne stranke prethodno dogovore koaliciju, odnosno parlamentarnu većinu.

Inače, novi saziv Vijeća ministara BiH može se izabrati nakon konstituiranja Predstavničkog doma, jer se o Vijeću ministara BiH ne izjašnjava Dom naroda, koji će se konstituirati naknadno, nakon što se prethdno konstituiraju entitetski parlamenti. 

Prema zvaničnim podacima CIK-a, u Zastupnički dom Parlamenta BiH plasiralo se 14 stranaka, a kako trenutno stvari stoje, vlast namjerava forrmirati njih 13 - zapravo sve partije izuzev pobjedničke SDA! 

To je plan SDP-a čiji su čelnici izračunali da bi uz pomoć ostalih partija mogli eliminirati SDA i preuzeti poziciju centralne partije bošnjačkog naroda. Malim partijama također se slaže račun jer su svjesne činjenice da sa SDP-om mogu svi ući u vlast, dok bi u slučaju da parlamentarnu većinu formira SDA, sve preselile u opoziciju, izuzev jedne ili dvije, pri čemu SDA prvenstveno tipuje na SDP i DF. 

Podsjećamo, nakon izbora 2010.  godine, konstituiranje vlasti čekali smo punih 17 mjeseci, zbog nerealne ambicije tadašnjeg lidera SDP-a, Zlatka Lagumdžije, da mimo uobičajene rotacije po nacionalnom ključu, preuzme od HDZ-a čelnu poziciju Vijeća ministara BiH. Na koncu je Lagumdžija odustao, na poziciju predsjedavajućeg izabran je Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a, a BiH je sasvim nepotrebno izgubila 17 mjeseci.

Lagumdžijin naslijednik na čelu SDP-a, Nermin Nikšić, postavio je pred sebe jednako složen zadatak. Odlučio je da uz pomoć matematičke koalicije eliminira pobjedničku partiju SDA kako bi svoju, inače petoplasiranu partiju SDP, doveo na poziciju broj 1. To je tehnički moguće izvesti ali moglo bi potrajati mjesecima. Tim prije što blokadama prijeti i HDZ koji ultimaivno zahtijeva usvajanje Izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u "slučaju Ljubić".

Takav razvoj situacije savršeno odgovara Miloradu Dodiku koji inače insistira na tezi da u BiH nesmetano funkcionira samo Republika Srpska koja će novu vlast konstituirati do kraja ove godine. 

(S.B.)

alt

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...