DODIK SE ZALETIO SA NOVOM ORUŽANOM SILOM RS-a : Najavio da formira Savjet za nacionalnu bezbjednost, EVO KOJE RAMPE MU STOJE NA PUTU

Kada je u pitanju Savjet za nacionalnu bezbjednost koji bi formirao Milorad Dodik, prema zakonima to ne bi bilo moguće, već bi se mogla oformiti komisija koja bi bila u sastavu Narodne skupštine Republike Srpske.

  • Politika

  • 10. Nov. 2018  10. Nov. 2018

  • 2

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razmišlja o izmjenama Zakona u ovom entitetu, kako bi se policiji dalo više ovlaštenja i spriječio, kako kaže, pokušaj da se policija ponovo reformiše. Dodik smatra da bi se trebao formirati rezervni sastav policije Republike Srpske, ali ide i korak dalje.

"A ja ću još dok sam predsjednik ovih nekoliko dana razmisliti o uspostavljanju Službe nacionalne bezbjednosti u RS. Mi nikakve koristi nismo imali od OSA-e, ona je bila usmjerena da kontroliše naše institucije, a ne da rade na bezbjednosti na prostoru cijele BiH", kaže Dodik.

Dodik će uskoro u Predsjedništvo BiH, a prema Ustavnim odredbama koje spominje Dodik, a koje su u nadležnosti Predsjedništva BiH stoji:

"Nijedan entitet neće prijetiti silom niti upotrebljavati silu protiv drugog entiteta i ni pod kakvim okolnostima oružane snage jednog entiteta ne smiju ući niti boraviti na teritoriju drugog entiteta bez suglasnosti njegove vlade i Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Sve oružane snage u Bosni i Hercegovini će funkcionirati sukladno suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine."

Ova Dodikova najava u opozicionim krugovima se vidi i kao priprema Dodika za poziciju člana Predsjedništva,ali i želja da prikaže kako je bezbjednosna situacija u BiH loša. Pojedini idu i korak dalje, ova Dodikova razmišljanja se povezuju i sa statusom pregovora Beograda i Prištine

"Sve to stvara atmosferu koja povezuje stanje na Kosovu sa stanjem u BiH. I lično mislim da su to razmlišljanja i pokušaj da se pregovaračke pozicije Beograda i Prištine tačno pozicioniraju. Jer se rješenje za taj problem može naći, u protivnom čitav Balkan može da krene u haos", tvrdi Zdravko Krsmanović, NDP.

Nadležni na državnom nivou bez komentara o Dodikovim najavama. Struka kaže da se na suptilan način pokušava napraviti forma rezervnog sastava policije. Sve druge bezbjednosne strukture, nisu moguće

"Ne postoji mogućnost uspostavljanja nikakve obavještajne službe na području BiH. Naravno, može se napraviti bilo kakva komisija, odbor, odsjek i u mjesnoj zajednici, kantonu, koja će nositi takav naziv. A da će se baviti obavještajnom djelatnošću neće. Time će se baviti samo obavještajna agencija", kaže Jasmin Ahić, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Sa druge strane, Ahić smatra da Dodik zbog svog izbornog rezultata, na vješt način koristi svoju trenutnu poziciju da u javnosti istupa sa tezama o eventualnoj zaštiti teritorije Republike Srpske, od bezbjednosnih prijetnji, kojih u suštini i nema.

Kada je u pitanju Savjet za nacionalnu bezbjednost koji bi formirao Milorad Dodik, prema zakonima to ne bi bilo moguće, već bi se mogla oformiti komisija koja bi bila u sastavu Narodne skupštine Republike Srpske. I koja bi ocjenjava stanje bezbjednosti na prostoru ovog entiteta. Zbog toga bi ukoliko bi došlo do formiranja ovog Savjeta trebala reagovati međunarodna zajednica. OHR smo pitali šta misle o ovim Dodikovim najavama. Odgovor smo dobili, vidjećemo u ponedjeljak.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...