ZAJEDNIČKI POZIV SDP-a, DF-a i NAŠE STRANKE: "Zaustaviti otimačinu imovine BiH u Hrvatskoj"

Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka i Demokratska fronta pozivaju Vladu i Sabor Republike Hrvatske da izmijene i zaustave primjenu Zakona o poticanju ulaganja, kojim se nastoji legalizirati otimačina stotine miliona KM vrijedne imovine bh. preduzeća širom te države.

  • Politika

  • 14. Nov. 2018  

  • 1

Istovremeno, tražimo od Vijeća ministara BiH da hitno upozna sve relevantne institucije Evropske unije o ovom nasrtaju na imovinu BiH i njenih građana, te pokrene sve pravne mjere kako bi se ova pljačka zaustavila.

Prema odredbama ovog zakona, sva sporna imovina, nekretnine i zemljišta bh. firmi, koja u većini slučajeva sada pripadaju FBiH, tretira se kao imovina Republike Hrvatske, koju je moguće iznajmiti bez naknade na period od 10 godina, a nakon tog roka i otkupiti?!

Ovakav zakon u direktnoj je suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske i Aneksom G Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ. Posebno zabrinjava činjenica da je Zakon usvojen u trenutku kada se očekuje da BiH dobije prve presude o pitanju povrata ove imovine pred Sudom u Strazburu.

Jasno je kako je cilj da se i na ovaj način onemogući ili oteža provođenje čak i presuda Suda za ljudska prava, kao što se godinama otežava i onemogućava povrat ove imovine, čime se državi BiH nanosi ogromna šteta.

Ovakvo djelovanje vlasti Republike Hrvatske nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje je potrebno graditi između dvije države. Sramna je šutnja zvaničnika BiH u vezi sa ovim pitanjem, a naročito opravdavanje i relativiziranje otimačine koje dolazi od predstavnika BiH imenovanih ispred HDZ BiH.

Njih podsjećamo kako se radi o imovini koja pripada svim građanima BiH, uključujući i one za koje ti isti predstavnici tvrde kako se zalažu za njihove interese. Sigurno ih ljudi ove zemlje nisu birali kako bi svojim neradom i zloupotrebama bili saučesnici u krađi njihove imovine.

Treba li podsjećati kako je gotovo sva imovina firmi iz Republike Hrvatske u BiH uredno vraćena u posjed tih firmi, u duhu dobrosusjedskih odnosa, te obaveza iz Sporazuma o sukcesiji.

Krajnje je vrijeme da na isti način postupi i vlast u Republici Hrvatskoj, kao što je i krajnje vrijeme da se vlasti u BiH počnu boriti za interese BiH, umjesto što se bore za lične ili interese svojih stranaka. Ako je BiH vratila imovinu Hrvatskoj, a jeste, onda to mora učiniti i Hrvatska. Za ovakav oblik otimačine nema mjesta u modernoj Evropi!

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...