ZVIZDIĆ U BEČU: Ohrabrujuće poruke Kurza i Hahna

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Beču radnom sastanku koji je organizovao premijer Austrije Sebastian Kurz s premijerima država jugoistočne Evrope i evropskim komesarima Johannesom Hahnom i Mariyom Gabriel.

  • Vijesti

  • 19. Nov. 2018  19. Nov. 2018

  • 0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Beču, radnom sastanku koji je organizovao kancelar Republike Austrije Sebastian Kurz. Sastanku su prisustvovali i premijeri Albanije, Crne Gore, Srbije i Kosova, ministar ekonomije Makedonije, te evropski komesari Johannes Hahn i Mariya Gabriel.

Teme sastanka su bile regionalna saradnja, perspektive Zapadnog Balkana, bilateralna pitanja i prevazilaženje eventualnih problema.
 
Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Zvizdić se zahvalio kancelaru Kurzu na pozivu i inicijativi za unapređenje regionalne saradnje u okviru integracije zemlja Zapadnog Balkana u EU i istaknuo da je to cilj i ključni kohezivni faktor regije koji može osigurati stabilizaciju i privredni prosperitet, te vladavinu prava uz poštivanje osnovnih prava i sloboda i demokratskih načela.
 
Rekao je da je Bosna i Hercegovina i dalje snažno privržena integraciji u EU. Naglasio je da su odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije u završnoj fazi i izrazio nadu da će jedan od prvih zadataka na početku mandata novog Predsjedništva BiH biti odlazak u Brisel sa finaliziranim odgovorima, čime bi BiH ispunila sve uvjete za dobijanje kandidatskog statusa.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, predsjedavajuci Zvizdić je ukazao na potrebu da se evidentirani izazovi uspješnoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji trebaju i moraju prevazići prvenstveno kroz poštivanje već zaključenih sporazuma i prihvaćenih obaveza. Takođe, ukazao je na potrebu za održavanjem i unapređenjem redovnog dijaloga na svim nivoima s ciljem osiguranja konstruktivne komunikacije i saradnje u međusobnim odnosima. Skrenuo je pažnju na trend zapaljive i radikalne retorike visokih političkih funkcionera iz pojedinih zemalja regiona koji ne doprinose prevazilaženju teškog nasljeđa iz prošlosti i postojećih i budućih izazova, te je izrazio nadu da će se takve poruke zamijeniti onim koje kreiraju prostor za mirno, stabilno i prosperitetno okruženje u regionu.

Austrijski kancelar Kurz poručio je da je ova država snažan partner zemljama Zapadnog Balkana.

"Imamo jake istorijske, ekonomske, političke i kulturne veze. Smatramo da će EU biti komplenta kada zemlje Zapadnog Balkana postanu njen dio", poručio je Kurz. 
 
Ponovio je da Austrija upravo zbog toga podržava zemlje regije na njihovom putu ka EU. 
 
"Tokom našeg predsjedavanja EU poseban fokus će upravo biti na ovoj regiji", dodao je on.
 
Učesnici današnjeg sastanka, istakao je, koncentrisaće se na tri bitna pitanja - put regije ka EU, neophodna regionalna saradnja i disolucija bilateralnih konflikta. 
 
Zahvalio je svim premijerima zemalja Zapadnog Balkana na dobroj saradnji sa Austrijom. 
 
"Znamo da stabilnost u Evropi prilično zavisi od stabilnosti i sigurnosti u Zapadnom Balkanu", poručio je Kurz.  

Evropski komesar Johanes Hahn ocijenio je kako nije slučajno da je Austrija danas u Beču okupila premijere šest zemalja Zapadnog Balkana, budući da je proširenje EU i članstvo ove regije jedan od tri ključna cilja austrijskog predsjedavanja.
 
"Današnji sastanak dokaz je tog snažnog opredjeljenja", poručio je Hahn.
 
Kako je naveo, neke od ključnih tema današnjh razgovora su ekonomska regionalna saradnja, kao prvi korak ka evropskim integracijama, te povezanost i saradnja u energetskom sektoru.
 
Ukazao je na važnost povećanja robne razmjene između regionalnih zemalja.
 
"Po prvi put mogli smo primijetiti da je u 2016. i 2017. došlo do blagog porasta robne razmjene, što je obećavajuće. Moram reći da je u posljednjih deset godina robna razmjena šest zemalja sa EU udvostručena, što ukazuje na potencijal regije", naglasio je Hahn. 
 
Ponovio je važnost evropske perspektive svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Kako je naveo, nije realno očekivati da će svih šest zemalja istovremeno postati dijelom evropske porodice, ali je važno da sve države imaju evropsku perspektivu. 

(S.B./Agencije)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...