HRVATSKA MINISTRICA PRIZNALA BRUTALAN PORAZ: "Evropa je za građanski princip i model jedan čovjek, jedan glas u BIH"

Kod velikog broja zemalja članica EU prisutna je zabrinutost kako će se u BiH implementirati izborni rezultati. Jedan dio njih smatra da se kroz evropski put rješava sve, a drugi dio, među kojima i Hrvatska, mišljenja je da u ovom trenutku zaista treba ići korak po korak.

  • Regija

  • 20. Nov. 2018  20. Nov. 2018

  • 3

Ovo je novinarima u Briselu izjavila hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović-Burić, nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU na kojem je, na zahtjev Hrvatske, raspravljano i o stanju u BiH nakon oktobarskih izbora.
 
- Mislim da neke države koje su bliže BiH ili imaju iskustva s BiH bolje razumijevaju tu situaciju - dakle da je upravo potrebno prvo politički stabilizirati situaciju nakon izbora, a onda krenuti u ono što je sigurno interes svih - a to je taj evropski put - kazala je Pejčinović-Burić.
 
Podsjetila je kako je od nastanka Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao sastavnog dijela tog sporazuma, prošlo puno vremena, te da nakon 20 i više godina Evropa ide drugim smjerom - prema građanskom principu.
 
- I tu su države na različitim pozicijama - treba li BiH gledati kroz važeći Ustav i odredbe Dejtonskog sporazuma, a to je konstitutivnost naroda i zastupljenost svih ostalih građana na način kako je to propisano, ili da se ide na put koji pravna stečevina na neki način definira, a to je da države trebaju biti uređene na moderan način, dakle da se prije svega gleda model, ako su recimo izbori u pitanju, jedan čovjek jedan glas - rekla je Pejčinović-Burić.
 
U ovom trenutku, naglašava, treba poštovati ono što postoji, a to su Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a onda kroz evropski proces, odnosno pristupanje BiH Evropskoj uniji, vidjeti kako tražiti rješenja koja će biti u skladu s onim što traži članstvo u EU.
 
- U ovom trenutku sigurno da ima veći broj članica EU koje razumijevaju da je konstitutivnost činjenica i da je njeno nepoštivanje pitanje vladavine prava - istakla je hrvatska ministrica.
 
Potcrtava kako se ne može dovoditi u pitanje je li to sastavni dio Ustava, već kada, u kojem roku i treba li i kako mijenjati ustroj BiH.
 
- Konstitutivnost je u Ustavu BiH, i ona nije samo naslijeđe Dejtona, već je od ranije postojala kroz niz dokumenata - rekla je Pejčinović-Burić.
 
Napominje kako BiH mora sama raditi na svom ustroju, ali je pred EU zadaća da njen odnos prema BiH bude puno strukturiraniji, direktniji i bliži, nego s državama "trećeg svijeta", odnosno onih sa drugih kontinenata.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...