EFENDIĆ DEMOLIRAO KONAKOVIĆA: Objavio dokumente iz kojih se vidi da DUGUJE NOVAC preduzeću ZOI 84!

Nakon subotnje tv debate bivših partijskih kolega, Semira Efendića i Elmedina Konakovića, žustra polemika se prenijela i na facebook stranice.

  • Društvo

  • 27. Nov. 2018  27. Nov. 2018

  • 4

Načelnik općine Novi Grad, Semir Efendić, osvrnu se na tv debatu i požalio se da pred verbalno agresivnim Konakovićem nije uspio pokazati dokumente koje je ponio sa sobom a koji teško kompromitiraju bivšeg premijera Sarajevskog kantona.

"Prvo, dobro je da se ta tv debata desila tako da su svi ljudi kojima eventualno nije bilo jasno, mogli vidjeti “šta je problem sa Elmedinom Konakovićem?”.

Drugo, od strane Konakovića izrečen je veliki broj uvreda i neargumentovanih paušalnih ocjena (tipa: napravio si dil, ušutio si se, ponudio si pionirski program, jer si populista, ti si administrativac, nemaš elementarno znanje za neke druge domete, braniš korumpiranog direktora, zato što ste pokrali izbore, ti ne znaš šta je nadležnost Kantona, znaš gdje si još kikso, preloš si u krizama, pokušao si svalit, tvoja kriminalna općinska organizacija, tvoji direktori Hubijar, Resić.., doveli smo za uši na deponiju, šefe SDA, tvoj budžet, završili ste tužiteljicu, tvoj čovjek koji je pokro, tvoja privatna televizija, ukrstili ste supruge, pokrali ste izbore dokazano, sve ste poklopili, braniš kriminalce, kriminal koji sam vam dokazao, ti ne znaš šta je posao premijera, Kanton radio ti se slik'o, na tvoj zahtjev - ja pravio Zakon, ne znaš, ne shvatate, kad ti uzmemo OIK, vi ste demonstrirali izbornu krađu, grehota ti je ako imaš gram vjere, to je haram to je grehota što pričaš, čuvajte se, ne znaš nadležnosti ministarstava i premijera itd. Itd.)

Na jedan broj konstatacija i paušalnih ocjena koje je Konaković izrekao bez ikakvih argumenata nisam stigao ni odgovoriti iz jednostavnog razloga što čovjek ne prestaje pričati i u svakoj dionici obraćanja otvara po pet novih tema, i dok mu odgovorim na jednu on ponovo otvara sljedeće, ali bez obzira na to, ono što je rečeno bilo je dovoljno da svi koji gledaju shvate u čemu je razlika između onoga što govorimo, a to je argumentovana i neargumentovana diskusija", napisao je Efendić..

U nastavku teksta Efendić iznosi konkretne dokaze.

"Pošto sam znao da on neće uvažiti nijedan argument, u emisiju sam ponio dokumente za ono o čemu ću govoriti i ovdje ih objavljujem, naročito jer je danas ponovo putem fcb. pokušao manipulisati i tvrditi kako je za Odluku o neprihvatanju ponude firme Terme Čatež zapravo bio istekao rok!? Pa zašto je onda Skupština na njegov prijedlog tu Odluku uopće donijela ako je istekao rok?

(u prilogu je mišljenje Kantonalnog pravobranilaštva koje dokazuje da rok za ponudu firme Terme Čatež iz 2015. godine nije istekao)

Objavio je dokumente Ministarstva privrede iz vremena kada je ministar bio Emir Hrenovica iz kojih se jasno vidi da to ministarstvo upućuje na nekoliko stvari, a to je da samo Skupština KS može da se izjasni o ponudi koji je i 2014. upućivala firma Terme Čatež, da je to posao za koji je neophodno pribaviti mišljenje Kantonalnog pravobranilaštva, i da se sve mora vršiti u skladu sa prvobitnim ugovorom o zajedničkom ulaganju. Šta je vruće kestenje koje Konaković spominje na fcb? Vruće kestenje je to što ranija Vlada nije htjela (ili smjela) ući u takvu aktivnost prije svega jer firma Terme Čatež nije izvršila svoje obaveze iz prvobitnog ugovora, pa prema tome je upitno njezino pravo da nudi svoj udio u zajedničkoj firmi, a suprotno je i članu 24. ugovora koji kaže da se prijenos nad dijelom udjela može vršiti samo po okončanju investicije koja nikada nije okončana. Prema tome nije postojala realna prijetnja da se udio u firmi prenese na treće lice bez odluke Skupštine KS, jer da jeste, taj posao bi se završio i 2014. godine. Međutim , posao prenosa udjela na treću firmu završen je tek nakon odluka Vlade i Skupštine KS iz 2015. godine, i to je vrući kesten, toliko vruć da šteta po Kanton Sarajevo iznosi najmanje 150 miliona KM.

alt

Nakon što sam mu rekao da treba vratiti svoj dug preduzeću ZOI 84, počeo je pokazivati izvod iz sudskog registra iz kojeg se vidi da je on iz suvlasništva firme Sport centar izašao 2010. godine. U prilogu objavljujem dvije opomene pred tužbu iz 2010. godine iz kojih se jasno vidi da je već tada dug prema preduzeću ZOI iznosio više od 15 hiljada KM, suprotno njegovoj tvrdnji da se dok je on bio sve plaćalo u marku. Nije se plaćalo ništa, ni dok je on bio formalno suvlasnik, niti poslije, jer je to njegov način rada.

A kada je direktor Hubijar za razliku od ranijih direktora Ajnadžića i Hasanefendića sa opomena prešao na tužbu, i tužio preduzeće za dug koji sa zateznim kamatama iznosi oko 41 hiljadu KM, direktor Hubijar je postao najveći problem Kantona Sarajevo, “dokazani kriminalac, općinska organizacija koja ga je predložila kriminalna” itd.

Neka se gospodin Konaković izvini za ove teške riječi, i riješi dugovanja prema kantonalnom preduzeću za koja tvrdi da se dok je on bio tamo sve plaćalo u marku. Opomene iz 2010. dokazuju da to nije istina", napisao je Efenić koji je uz tekst objavio i navedene dokumente.

alt

alt

loading...

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...