POSLUŠAJTE SAVJET: Ove namirnice ne držite u frižideru

Mnogi misle da će namirnice biti svežije ako ih drže u frižideru, pa tu odlažu i ono što ne bi trebalo da stoji u frižideru

  • Jeste li znali

  • 29. Nov. 2018  29. Nov. 2018

  • 0

Možda vas je, recimo, mama naučila da držite banane u frižideru kako bi bile svježije, a onda vam je, na primjer, koleginica rekla da to ne bi trebalo da radite.

Neki i automatski svu hranu stavljaju u frižideru pod parolom, hladnije je, vjerovatno i svježije.

Ipak, neke namirnice ne bi trebalo da držite u frižideru.

Hleb

Hljeb će se osušiti brže ako ga držite u frižideru, što definitivno nije ono što želite. Držite hljeb na suhom mjestu - korpa za hljeb je sasvim dobar izbor.

Lubenica

Ljeti gotovo da nema većeg zadovoljstva nego kad zagrizete hladnu lubenicu, ali stručnjaci kažu da je bolje da je ne držite u frižideru - barem dok je ne isječete. Isječenu lubenicu uvijte u foliju i stavite u frižider.

Banane

Kada kupite banane, vjerovatno želite da ih stavite u frižider kako bi što duže bile svježe - ali, sačekajte nekoliko dana. Banane rastu u egzotičnim krajevima gdje je klima mnogo toplija, a njihove ćelije nemaju prirodnu odbranu protiv hladnoće. Ako su banane zrele, možete da ih držite u frižideru.

Paradajz

Mnogi vole da iz frižidera izvade svjež paradajz i naprave salatu. Kako stručnjaci tvrde, držanje paradajza u frižideru oštećuje membrane, utičući na ukus i teksturu. Drugim riječima, paradajz će izgubiti okus, vjerovatno će biti vodenastiji i nezreo. Umjesto toga, držite paradajz nekoliko dana na radnoj površini u kuhinji kako bi bio ukusniji.

Krompir

Ovo je jedna od namirnica koju baš nikad ne treba da držite u frižideru jer to može da ih ošteti. "Najvažnije je da krompir ne držite u frižideru. Kada ih tu držite, skrob u krompiru se pretvara u šećer. Kada ga pečete ili pržite, ovi šećeri se kombinuju sa aminokiselinom asparaginom i proizvode akrilamid, koji se smatra štetnim", kažu stručnjaci.

Med

Med ne može da se pokvari, tako da nema potrebe da ga držite u frižideru. Štaviše, na niskim temperaturama će početi da se kristališe. To znači da ćete umjesto divnog, prilično tečnog meda imati tvrdi kristalizovani med.

Crni luk

Luk je najbolje držati na suhom. U frižideru će prije satruliti, a i uticaće vam na ukus drugih namirnica.Dakle, držite luk podalje od frižidera i čuvajte ga na tamnom i suhom mjestu. Isto važi i za bijeli luk.

(SB/Mondo)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...