FRA LUKA MARKOVIĆ IMA "RJEŠENJE": "Za Hrvate je jedno od rješenja entitet diskontinuiteta, a Srbi se moraju pomiriti da RS nije vječna"!

Za Hrvate je jedno od mogućih rješenja svakako entitet diskontinuiteta, nepovezana federalna jedinica ili savez hrvatskih županija, s tim da se osiguraju sva građanska prava Hrvata koji ostaju izvan toga prostora, kao i prava Bošnjaka i Srba koji se nađu u tom prostoru, smatra dr. fra Luka Marković diplomirani teolog, magistar filozofije i doktor povijesnih znanosti, prenosi HMS.

  • Društvo

  • 03. Dec. 2018  

  • 2

 

Govoreći o tome kako da se Hrvati u BiH izbore za jednakopravnost s druga dva naroda, Fra Luka u intervju za Večernji list kaže kako Hrvati u BiH moraju imati zajedničku strategiju glede ostvarenja svoje ravnopravnosti.

-Do sada smo imali uglavnom dvije suprotstavljene strane, kao i treću koja nezainteresirano promatra čitav taj proces. Nije dovoljno samo govoriti o neravnopravnosti Hrvata u BiH, što čine ljudi okupljeni oko HDZ-a, nego je nužno pronaći i jedno riješenje s kojim će u konačnici biti zadovoljni svi Hrvati u BiH. Takvo rješenje je moguće pronaći samo ozbiljnim sučeljavanjem različitih gledišta među Hrvatima. Put do ostvarenja ravnopravnosti Hrvata u srednjobosanskim enklavama u kojima je većina ili manjina nije jednostavan. Sa sličnim problemom sučeljavaju se i Hrvati Žepča ili moje Posavine, koja je spala sa 160 tisuća Hrvata na nekih tridesetak u Posavskoj županiji, te dvadesetak u drugim općinama Posavine. Za to je potrebno puno senzibiliteta i razgovora među Hrvatima, ali i s Bošnjacima i Srbima, kaže dr. fra Luka Marković.

Tu je, dodaje, i ona druga skupina Hrvata, apsolutno u manjini, koja se drži sekularnih Bošnjaka vjerujući kako je u građanskoj državi moguće postići ravnopravnost za sve.

-Takvi ne shvaćaju, obuzeti samo trenutačnim stanjem, da će ta sekularna grupacija s vremenom postajati među Bošnjacima sve beznačajnija. Istodobno će se u mješovitim sredinama smanjivati broj Hrvata. O tome bi trebali dobro razmisliti Hrvati koji se toliko zdušno zauzimaju za građansku BiH. Jer građanska BiH znači “jedan čovjek, jedan glas”. A to znači tko s vremenom bude većina, odlučivat će o svemu, pa i o tome smijem li reći uopće da sam Hrvat. Zar među Bošnjacima nema i danas onih koji misle da u BiH nema Hrvata i Srba? Ima ih. Bojim se čak i previše, kaže fra Luka.

Trećoj grupi Hrvata, po njegovom mišljenju, pripadaju oni koji su toliko razočarani gubitkom vlastitog zavičaja, vjerujući da su za sve krivi Tuđman i hercegovačka politika, pa ih i ne zanima šta će se dalje događati.

-Nužno je objediniti sve tri skupine i izaći s prijedlogom koji će biti prihvatljiv Bošnjacima, ali i Srbima. Jer i Srbi se moraju pomiriti s time da Republika Srpska nije vječna. Uostalom, i Srba je sve manje u BiH, kaže sugovornik Večernjeg lista.

Po njegovu mišljenju najoptimalnije riješenje za Hrvate je federalna jedinica s teritorijalnim diskontinuitetom.

Za Hrvate je jedno od mogućih rješenja svakako entitet diskontinuiteta, nepovezana federalna jedinica ili savez hrvatskih županija, s tim da se osiguraju sva građanska prava Hrvata koji ostaju izvan toga prostora, kao i prava Bošnjaka i Srba koji se nađu u tom prostoru. Švicarska je jedan od dobrih primjera za to. Pa tamo ima županija s 15 tisuća stanovnika. Zašto Žepče, recimo, ne bi moglo biti hrvatska županija? Zašto u središnjoj Bosni ne bi mogla biti formirana jedna hrvatska županija?, pita se dr. fra Luka Marković.

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...