ZDRUŽENI PODUHVAT HDZ-a I SBB-a: Čović i Radončić preuzimaju kontrolu nad Federalnom upravom policije!

Kako je kćerka Himze Selimovića zaposlena u Drljačinom ministarstvu, stavlja li Radončić FUP pod svoju kontrolu?

  • Društvo

  • 04. Dec. 2018  04. Dec. 2018

Himzo Selimović, bivši komesar MUP-a Kantona Sarajevo i bivši direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, uskoro bi trebao biti imenovan za zamjenika direktora Federalne uprave policije (FUP).

Direktorska pozicija pripast će Čovićevom HDZ-u, dok bi pozicija zamjenika direktora FUP-a, koja je upražnjena od juna ove godine, prema zakulisnom dogovoru Čovića i Radnčića treba pipasti SBB-i.

U oktobru je Nezavisni odbor Parlamenta Federacije BiH napravio rang-listu kandidata za ovu poziciju, prema kojoj je Himzo Selimović rangiran kao prvoplasirani.

Drugoplasirani je Ensad Korman, koji je dužnost zamjenika direktora FUP-a obavljao do juna, kada mu je istekao mandat, a na trećem mjestu je Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije.

O tome koji će od ove trojice kandidata biti imenovan, odlučit će Federalna vlada. Navodno je za izbor zamjenika direktora FUP-a posebno zainteresiran predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, koji je posljednjih mjeseci angažovao sve raspoložive ljudske i "logističke" resurse sa ciljem da to mjesto pripadne upravo Himzi Selimoviću. Ismeđu ostalog, to je i razlog što je Selimović posljednjih dana čest gost u Avazovom tornju.

U oktobru prošle godine SBB je blokirao rad Parlamenta FBiH, a jedan od njihovih zahtjeva tada bio je formiranje Nezavisnog odbora za nadzor nad radom policije. Nezavisni odbor na koncu je konstituisan u junu ove godine, uz mnogo peripetija i međusobnih političkih prepucavanja. No, iako mu je zadaća da "osigura nepristrasan, objektivan, kvalitetan i zakonit postupak imenovanja direktora policije, lišenog svakog političkog utjecaja", nisu malobrojni oni koji sumnjaju u političku nepristrasnost ovog tijela i bliske veze pojedinih članova Odbora sa određenim strankama.

Indikativno je da je samo nekoliko sedmica nakon što je objavljena rang-lista kandidata za zamjenika direktora FUP-a, u federalnom Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, kojim rukovodi SBB-ov ministar Vesko Drljača, zaposlena Aldina Selimović, kćerka Himze Selimovića. U tom ministarstvu Selimovićeva kćerka imenovana je na radno mjesto šefa Odsjeka u sektoru za pravne i kadrovske, ekonomsko-finansijske i opće poslove.

Dobro upućeni izvori iz Vlade tvrde da je za radno mjesto Aldine Selimović kod ministra Drljače posebno lobirao istaknuti SBB-ovac Bakir Dautbašić, dugogodišnji sekretar Ministarstva sigurnosti BiH i Radončićev bliski stranački saradnik i kolega iz optuženičkih klupa. Iako se Selimovićeva kćerka navodno nije baš mogla pohvaliti prevelikim radnim iskustvom, pripalo joj je ni manje-ni više nego šefovsko mjesto u Ministarstvu, što će Himzo Selimović svakako znati cijeniti ukoliko bude izabran za zamjenika direktora FUP-a.

Nije tajna da je Fahrudin Radončić već godinama ogorčen na rad FUP-a i još aktuelnog direktora ove institucije Dragana Lukača, koji je česta meta napada u medijima bliskim Radončiću. Sporovi u vezi s odlaskom Lukača sa dužnosti direktora FUP-a traju već godinama, a prije pet dana Nezavisni odbor Parlamenta FBiH donio je jednoglasnu odluku o raspisivanju konkursa za izbor novog direktora Federalne uprave policije. Spekuliše se da bi nakon Lukačevog odlaska to mjesto moglo pripasti aktuelnom direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću, koji je "favorit" Dragana Čovića i HDZ-a za prvog čovjeka FUP-a. Ukoliko bi se takav scenarij zaista odigrao i sa Himzom Selimovićem kao zamjenikom, HDZ i SBB bi ostvarili potpunu kontrolu nad ovom policijskom institucijom.

Selimović je bio jedan od svjedoka na suđenju Radončiću, Dautbašiću i drugima koji su se teretili za ometanje rada pravosuđa. Njega je za svjedoka pozvalo Tužilaštvo, a na okolnosti Selimovićevog susreta sa glavnom tužiteljicom Kantona Sarajevo Dalidom Burzić te novinarkom Duškom Jurišić, koja se svojevremeno u pravosudno-policijskim strukturama živo zanimala za slučaj Bakira Dautbašića i kod Dalide Burzić, prema vlastitom priznanju, provjeravala da li je protiv Dautbašića podnesena krivična prijava u Tužilaštvu KS.

U cijelu tu priču upleo se i Himzo Selimović, koji je tokom svjedočenja na Sudu BiH potvrdio da je sjedio u jednom sarajevskom lokalu sa Dalidom Burzić i Duškom Jurišić s kojima je, kako je kazao, godinama u prijateljskim odnosima.

- U jednom trenutku sam registrirao da njih dvije spominju da je Dautbašić dostavio krivičnu prijavu i da ga jedna osoba ucjenjuje. Ja sam samo tada rekao da treba sve raditi po zakonu - ispričao je Selimović u aprilu 2016. u svom svjedočenju.

loading...

trenutak ...