TEŽAK GAF NA KRAJU MANDATA: Kineska ambasadorica Chen Bo razgovarala s Dodikom bez istaknute zastave BiH!

Koliko nam je poznato, još nijedan međunarodni zvaničnik nije se sastao s Dodikom u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH izvan oficijelnih prostorija i bez istaknute državne zastave BiH...

  • Mini market

  • 05. Dec. 2018  05. Dec. 2018

Odlazeća ambasadorica Kine Chen Bo napravila je težak diplomatski gaf na kraju svog iznimno uspješnog mandata u BiH. Otišla je u oproštajnu posjetu Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, i s njim razgovarala van oficijelnih institucija BiH, i pritom bez istaknute zastave Bosne i Hercegovine.

Koliko nam je poznato, još nijedan međunarodni zvaničnik nije se sastao s Dodikom u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH izvan oficijelnih prostprije i bez istaknute državne zastave BiH, kako to nalaže međunaarodna diplomatska praksa. Ambasadorica Kine Chen Bo napravila je presedan koji bi se mogao okarakerizirati kao akt nepošitivanja BiH.

Kina ima dugu diplomatsku tradiciju i kulturu, vjerovatno najdužu na svijetu, i odlično zna da se diplomatija, pored ostalog, sastoji i u slanju simboličnih gesta koje su nekada važnije od verbalnih poruka. Stoga čudi da je takav propust napravila upravo njihova ambasadorica u BiH.

Kina je prijateljska zemlja prema Bosni i Hercegovini i do sada nije pokazivala nepoštivanje institucija BiH, niti je pak ohrabrivala separatističke ambicije u Bosni i Hercegovini.

Ostaje nada da je ovo diplomatska nesmotrenost odlazeće kineske ambasadorice, a ne promjena kineske strategije prema BiH.

(S.B.)

loading...

trenutak ...