I SLIJEPCI SU DANAS PROGLEDALI: Sad je, valjda, svima jasno zašto je važno da je pobijedio Komšić, a ne Čović!

Pobjeda Komšića na izborima, kada se i svi drugi argumenti ostave po strani, ima prije svega jedan zdravorazumski značaj – njom je spriječeno da Predsjedništvom BiH ovladaju i u njemu preuzmu većinu oni koji su protiv države BiH. Sada je na svu sreću u najvišoj instituciji odnos 2:1 za BiH.

  • Mini market

  • 05. Dec. 2018  05. Dec. 2018

  • 3

Danas je bio težak dan za Milorada Dodika. Bosna i Hercegovina dobila je i formalni poziv da dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program (NAP), čime bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo u NATO-u. Na ovaj način izražena je jasna volja vodećih demokratija svijeta da našu zemlju vide u najjačem vojnu savezu i obezbijede joj vojnu i političku zaštitu, što Dodika kao ruskog pijuna koji je najavljivao da će ovaj scenari spriječiti dovodi krajnje u nezavidan položaj: suprotstaviti se vodećim silama i civiliziranom svijetu.

Za to vrijeme Dodik nastavlja trakavicu s pokušajima kršenja zakona i protokola države BiH tako što u Predsjedništvu vukljao sa sobom zastavu RS. Zbog toga nas je danas počastio napuštanjem sastanka članova Predsjedništva s delegacijom Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC), jer na sastanku nije istaknuta zastava RS-a. Džaferović i Komšić ispratili su ga samo s podrugljivim osmijesima, a sastanak je najnormalnije sastavljen s dva člana Predsjedništva.

Shvativši i sam da je od sebe napravio budalu, da Predsjedništvo radi i da se na njegovo cirkusko ponašanje niko ne osvrće, Dodik se na kraju vratio u zgradu na sastanak s delegacijom Sjedinjenih Američkih Država. Sa SAD-om se nije šaliti, posebno kad si na njihovoj crnoj listi, pa u svega nekoliko sati zaboraviš i zašto si se jutros blamirao neuspješno pokušavajući proizvesti skandal s napuštanjem Predsjedništva.

No, veliko je pitanje koliko bi Dodikovo cirkusiranje bilo samo komično i jalovo da su rezultati izbora završili drugačije, tj. da je umjesto Komšića na mjesto člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda zasjeo Čović.

Svouj udruženu rušilačku akciju prema Bosni i Hercegovini i slabljenju njenih institucija, Dodik i Čović godinama unazad i nisu pokušavali naročito kriti, a to je savezništvo prije nekoliko mjeseci i formalizovano. Za razliku od pragmatičnog i vječito proračunatog Ivanića, nema nikakve sumnje da bi s Dodikom Čović imao odriješene ruke za djelovanje protiv trećeg člana Predsjedništva i direktno razaranje države kroz njenu najvišu instituciju. Pokazuju to brojni primjeri iz nedavne prošlosti kada je osovina Dodik-Čović bila na djelu u nečasnim radnjama prema države: od Čovićevog onemogućavanja revizije tužbe BiH protiv Srbije, preko stopiranja glasanja o izbornom zakonu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH do suzdržanosti HDZ-a prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici. A treba li tek podsjećati na svojevrstan diplomatski skandal koji je Čović izazvao prilikom sastanka bh. Predsjedništva s Vučiće u Beogradu, izjavivši javno da će BiH svoj stav o priznanju Kosova prilagođavati sa Srbijom, na šta je morao otvoreno reagovati Izetbegović i negirati ovakav istup.

S pobjedom Čovića na izborima ovakva politika bi se nastavila, i to vjerovatno u još i puno radikalnijoj mjeri, te bi dvojac Dodik-Čović kroz svoj savez imao većinu u Predsjedništvu i mogao bi opušteno raditi na opstukciji države i izvrtanju njenih simbola i institucija ruglu.

Stoga, pobjeda Komšića na izborima, kada se i svi drugi argumenti ostave po strani, ima prije svega jedan zdravorazumski značaj – njom je spriječeno da Predsjedništvom BiH ovladaju i u njemu preuzmu većinu oni koji su protiv države BiH. Sada je na svu sreću u najvišoj instituciji odnos 2:1 za BiH.

U takvoj situaciji Dodikovo karikaturalno demonstrativno napuštanje sastanka biva ispraćeno tek ciničnim osmijesima Džaferovićima i Komšića te ignorisanjem članova PIC-a, nakon čega se sastanak normalno nastavlja, a Dodik u konačnici podvija rep i vraća se u Predsjedništvo. No u slučaju da s njim u Predsjedništvu sjedi partner Čović, stvar bi bila bitno drugačija.  

(D.H.)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...