SIN RATNOG ZLOČINCA OTKRIVA: "Ratko je predsjednici opštine Kalinovik u Hagu napisao program za oparvak tog kraja, Putin je pročitao knjigu o Ratku, moj otac će dočekati slobodu!"

Ima u tom smislu savete, do toga da je napisao predsednici opštine Kalinovik pismo koje je, maltene, program za oporavak opštine, u kom je naveo gde treba ribnjak, gde treba pčelinjak, gde treba stoka i kakva... Razmišlja puno o tome da narod što bolje živi.

  • Regija

  • 06. Dec. 2018  06. Dec. 2018

  • 3

Bili ste sa ocem na ratištu. Kako ste videli generala Mladića u boju?


- General Mladić je od početka bio nekonvencionalan oficir. To je, na neki način, i razlog zašto ga narod voli. Njegovi borci su bili zajedno sa njim u akcijama. Uglavnom smo bili u situacijama da, kad se on pojavi na ratištu, protivnici su bežali, pa smo mi upadali i u njihove rovove, i iza njihovih linija. U jednom trenutku je on sa svojim oficirima otišao 3km iza njihovih linija i nije bilo nikoga, svi su bili pobegli. Uglavnom, ono što njega odlikuje u takvim situacijama je jedna izuzetna, izuzetna stručnost i lična hrabrost. Mnogi su smatrali da je on rizikovao puno, ali ja sam bio i svedok koliko je on video u toj situaciji neke stvari koje mi obični vojnici nismo mogli da sagledamo. On je imao takvu procenu situacije na bojištu, da je to bilo izuzetno precizno, iako se nama u nekim trenutkima to činilo kao neracionalna odluka, pratili smo ga, imajući poverenja u njega i nikad nismo pogrešili. On je imao uvid u neke stvari koje mi nismo videli i onda je išao, uglavnom, na to da se brzo završe akcije da se minimiziraju žrtve sa svih strana. Pre svega je vodio računa o svojim vojncima, ali je vodio računa i o civilima, a propaganda o njemu je to suprotno oslikavala. On je u boju učestvovao i kao komandant i kao borac i kao neko ko je, posle boja, organizovao to da se ne pljačka, da se disciplina sprovodi i tako dalje.

Kakav je bio odnos generala Mladića sa paravojnim formacijama, npr. sa Arkanom?

- Mnogi ljudi ne znaju da je rat već trajao dva meseca kada je general Mladić došao da uspostavi vojsku. Početak rata jeste bio tako haotičan i pun strašnih događaja zato što su se sukobljavali krizni štabovi na lokalu, razne paravojske su se bile uključile u to sve, sa različitim motivima: Neki su išli iz patriotskih razloga, neki su imali i kriminalne i svakakve druge motive. Jedna od prvih odluka koju je general doneo kad je postao komandant vojske RS, 12. maja, je bila da se uspostavi red, vojska po svim pravilima i da se paravojske stave pod komandu vojske RS i da se ustroje kao prave jedinice ili da se razoružaju i napuste teritoriju. Mi smo prezentovali u Hagu njegovu naredbu da paravojske koje odbiju to naređenje moraju da se tretiraju kao neprijateljske formacije i da se otvori vatra na njih. Arkan je brzo napustio Bijeljinu, ozbiljno je shvatio generalovo naređenje. Tek pred kraj rata je od političkih struktura pozvan ponovo, pre Oluje.

U vrijeme dok se Ratko Mladić skrivao  Vi ponovo stupate u kontakt sa Vašim ocem. Na koji način i kad?

- To je bilo uoči hapšenja. On je tad mislio da će umretihteo je da se oprosti sa mnom, da vidi decu poslednji put... Mi smo otišli kod Brankovog brata Dragana na slavu, nama Mladićima je Đurđevdan slava. Branko je mene zvao "da deca vide domaće životinje". Ja sam tad shvatio o čemu se radi. Ratko i ja smo se videli u toj kući gde je kasnije bio uhapšen, a deca su bila u dvorištu, on ih je gledao kako se igraju (Branko ih je zabavljao sa ovcama, svinjama, sa Bobijem.) To je trajalo skoro pola sata.

Šta Vam je otac rekao? Niste ga prepoznali?

- Nisam ga prepoznao, prepoznao sam ga samo po očima. Držao je ruku preko lica, plakao je. Od posledica moždanog udara nije ni mogao dobro da kontroliše emocije. Teško je i govorio, bio je veoma uzbuđen. To je jedan dosta težak trenutak za mene. Ja sam mu rekao da mora da se pomeri odatle, ali mi je bilo jasno da ne može da se pomera nigde.

Da li su Vas kontaktirali iz stranih obaveštajnih službi?

- Najotvoreniji je bio neki gospodin koji se predstavio kao Bob Trudić. Ja ne znam da li mu je to pravo ime ili nije, moguće da nije. On se, u doba kad je suđenje Miloševiću došlo u krizu, pojavio kao američki biznismen. Doveo ga je neki tip iz Valjeva koji je od mene kupovao računare. On je hteo kao da mi "pomogne", nudio je neku saradnju, da budem neki predstavnik za uvoz monitora nekih. Tada su kompjuterski monitori bili veliki posao. Ispostavilo se da je došao da bi ponudi Ratku da svedoči protiv Miloševića, u zamenu za kaznu koju bi dobio samo onoliko koliko bi odležao tamo da se obavi to svedočenje. To je bilo neprihvatljivo za Ratka i on mi je rekao da mu kažem da ne mogu da ga nađem. Ja sam mu to rekao, ali on se tu pojavljivao periodično. Bilo je takvih nekih ponuda, ali shvatili su da gube vreme u tom smislu.

O čemu pričate sa generalom Mladićem?

- Najmanje o predmetu, o tome više pričam sa advokatima. Više pričamo o običnim stvarima, o onome kako je porodica, kako ide posao. On se stalno brine za različite ljude. Seća se nekih svojih poginulih oficira i vojnika, da li su njihove porodice zbrinute, kakva je situacija u RS, da li će doći do nekih problema ili neće... Ima u tom smislu savete, do toga da je napisao predsednici opštine Kalinovik pismo koje je, maltene, program za oporavak opštine, u kom je naveo gde treba ribnjak, gde treba pčelinjak, gde treba stoka i kakva... Razmišlja puno o tome da narod što bolje živi.

Nedavno se general uključio uživo u program jedne televizije sa nacionalnom frekvencijom i odmah su se digli razni jastrebovi, mediji i razne javne ličnosti koje su osudile to. Kakav je Vaš odgovor?

- Moram da kažem da je to bilo potpuno slučajno. Niti sam ja znao da će on da me zove, niti je on znao da sam ja u studiju. Osim toga, ja sam mislio da su reklame već počele, inače ga ne bih ni uključio u javnost. Na kraju krajeva, ja mislim da jedino Šešelj u toj situaciji ima pravo da se žali jer je Ratko obznanio da ga je pobedio 7:1 u šahu. On je tu jedini oštećeni i čim se on ne buni, ne vidim zašto bi se neko
drugi bunio.

Da li je njih iznerviralo to što je knjiga o generalu Mladiću posebnom odlukom primljena u predsjedničku biblioteku Vladimira Putina?

- Sigurno je da nisu srećni zbog toga, ali šta da im radim. Ne možemo mi da ispunjavamo njihove želje. Ja se borim za svog oca, borim se za komandanta vojske RS. Ja bih voleo da neko umesto te histerije u medijima, pročita knjigu, pa da kaže šta tu nije tačno.

Možda predsjednik Putin čita?

- On je pročitao. Meni su objasnili, da bi uopšte došlo to toga da knjiga uđe u njegovu biblioteku, prvo je moralo nekoliko nivoa činovnika da pročita i da je odobri i na kraju on je mogao, a i nije morao da pročita. Nemamo informaciju da li je pročitao, mada po tome kako su išle neke reakcije, rekao bih da je i on lično pročitao. Mi ćemo je prevesti u Srbiji, pa imaće priliku i naši čitaoci da pročitaju i da komentarišu. Inače smatram da ta histerija pokazuje koliko ta druga strana nema argumenata. Sva njihova energija je usmerena na to da mi ne smemo ništa da progovorimo o generalu...

Srbijadanas.rs

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...