VESNA PUSIĆ PITA: "Da li smo došli do toga da Dodik vodi hrvatsku politiku o BiH"?

Zastupnica Vesna Pusić rekla je danas tokom rasprave u Saboru da se ne radi o Deklaraciji o Hrvatima u BiH nego se radi o Deklaraciji o hrvatskom i bosanskohercegovačkom HDZ-u jer se nigdje ne spominju Hrvati Središnje Bosne, Posavine, pa ni Republike Srpske.

  • Regija

  • 12. Dec. 2018  12. Dec. 2018

  • 1

Nema sumnje da Sabor može i treba raspravljati o susjednim državama. Nema sumjnje da može i treba raspravljati o položaju Hrvata u BIH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, rekla je Pusić i dodala:

- Međutim ovaj tekst Deklaracije nije o položaju Hrvata u BIH, ništa ne govori o položaju Hrvata u RS, Hercegovini, srednoij Bosni, Sarajevu. Samo govori o HDZ-u BiH i HDZ-u RH. Ovo je Deklaracijaja o stavu HDZ o BiH. I kao takva zahtjevajući promjene i Ustava, Izbornog zakona, regulative i zadužujući hrvatske dužnosnike da to provode, direktno je i flagrantno miješanje u unutrašnje stvari BiH.

Ona je rekla da su tri bivša visoka predstavnika rekla što o tome misle, da je nedopustivo takvo miješanje.

- Hrvatske, odnosno predsjenik Vlade i MVP su odgovorili pristojnijim riječnikom, poptuno isto što je bezobraznijim riječima rekao Milorad Dodik. Da li smo došli do toga da Dodik vodi Hrvatsku politku o BIH. Dodik diktira ili je primjer naše reakcije na situaciju u BIH i na reakciju evropskih provjerenika. Takvo ponšanje i ova Deklaracija direktno su protiv ugleda, utjecaja i naručito protiv interesa Hrvatske. Ova Deklaracija ide protiv našeg uglada, proitiv mogućnosti da utječemo na odluke na međunarodnoj razini. Ko će Hrvatsku nakon ovog još uzimati za ozbiljno kada ovorimo o susjedima, rekla je Pusić.  

- U preambuli Deklaracije se citira presuda u slučaju Sejdic- Finci koja dokida ovakvo Predsjedništvo BIH. Je li iko od vas čitao presudu. U tom slučaju i Sejdić i Finci mogu biti članovi Predsjendištva. I nema više garancije da će biti Hrvat, Bošnjak ili Srbin, nego naprosto bilo koji građanin BiH. To je bit presude, ne može se provesti ne zato što Bošnjaci neće, nego je problem Ustav, ne može zbog Dejtona, rekla je Pusić i dodala:

- Govori se da su za Komšića glasali Bošnjaci, i to je vjerovatno. Ali nije protivno ni jednom dokumentu na koji se popziva Deklaracija. Možemo reći da to nije pravedno, ali čovjek je izabran kako je ranije izabran Čović. Očito je da se cijela buka pa i potreba za Deklaracijom, pojavila nakon sto Čović nije prošao u Predsjendištvo. Tu vjerovatno postoje veći interesi.

Ona je poručila i šta bi bilo kada bi bilo koja zemlja u susjedstu, npr.  u Prlamentu Srbije određivala Hrvatskoj šta mora napraviti.

- To je politika, citiraću Stjepana Kljujića na nedavnoj promociji knjige: Zagreb je krvnik bh. Hrvata, Sarajevo ih je dokrajčilo, ali to je nešto drugo. Na toj istoj promociji Franjo Topić, svećenik, godinama čelnik HKD Napredak kaže - “Danas se borba za vlast prenosi na cijele naroda, a borba oko fotelja tretira se kao sukob dva naroda. Ne treba ništa više, Franjo Topić je točno ocijenio o čemu se ovdje radi, mogu samo reći - kako u BiH tako i u Hrvatsoj, rekla je Pusić.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...