NASTAVLJENO SUĐENJE "RADONČIĆ PROTIV CIBRE": Najupečatljiviji iskaz danas je u sudnici dala Belma Lekić

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje za klevetu zbog navoda u knjizi "Fahrudin Radončić, mafijaš u podzemlju Balkana", koju potpisuje Armin Cibra.

  • Društvo

  • 12. Dec. 2018  12. Dec. 2018

  • 0

Na današnjem ročištu svoj iskaz u odnosu na navode u knjizi dala su četiri svjedoka, i to tri svjedoka tužitelja Fahrudina Radončića i svjedokinja tuženog Armina Cibre, piše Faktor ba.

Svjedoci Radončića na mnoga pitanja Cibre uopće nisu odgovorili zbog stalnih prigovora advokatice, a sve navode iz knjige koji se tiču njih su odlučno negirali iako knjigu, kako su istakli, nisu ni pročitali. 

Najupečatljiviji iskaz danas je u sudnici dala Belma Lekić, supruga ubijenog Selvera Lekića, inače bliskog prijatelja Radončića i njegovog vjenčanog kuma. Vidno nervozna i uznemirena na samom početku rekla je da je Cibra, čiji je ona svjedok, zapravo godinama proganja. Ispričala je da je ona po zvanju medicinska sestra i da prije zaposlenja u Avazu nije nigdje radila.

Nakon upita Cibre istakla je da je u Dnevni avaz zaposlena u 2007. godini i to na poziciji pomoćne sekretarice. Najprije je bila primljena na određeno, da bi joj ugovor na neodređeno vrijeme bio sačinjen mnogo kasnije.

Svjedokinja je na Cibrin upit kazala da je nekada mijenjala sekretaricu Fahrudina Radončića, a u slučajevima kada je ova odlazila na pauzu. Kasnije je sa mjesta sekretarice prebačena u pravnu službu gdje je radila na administrativnim poslovima.

Svjedokinja je danas potvrdila da joj je Avaz i platio školovanje za "savremenu sekretaricu" u Učiteljskoj školi. Istakla je da je po dolasku u Avaz upoznala Cibru koji je radio kao Radončićev vozač. 

Na pitanje da li je bila u intimnoj vezi sa Cibrom, Lekić nije odgovorila jer je sud usvojio prigovor opunomoćenice tužitelja advokatice Almine Pilav koja je istakla kako to nije relevantno za proces koji je u toku.

Nadalje su uslijedila pitanja koja se odnose na navode u knjizi, a koji se tiču ubistva Ramiza Delalića Ćele. Cibra je pitao Lekić da li je radila u Avazu onoga dana kada je ubijen Ramiz Delalić Ćelo, a svjedokinja je odgovorila potvrdno. Ova činjenica je ranije osporavana tokom suđenja Naseru Keljmendiju na Kosovu.

Potom, Cibra je pitao da li se sjeća dana kada su on i Radončić došli na posao kada je u prisustvu Šejle Turković on rekao "jeste li vidjeli kako tata j... majku?",  te pozvao, kako nju tako i Šejlu, na slavlje tim povodom. 

- Ne - odgovorila je svjedokinja.

U nastavku ispitivanja Cibra je pitao Lekić kako je saznala za ubistvo Delalića. Ona je kazala da je vidjela na televiziji, a potvrdila je i da je njena rodica Ornela Micić provjerila informaciju tako što je nazvala izvjesnog policajca Eldara da ga pita da li je to istina. Eldar joj je rekao da jeste i da stoji pored Delalićeve glave.

No, svjedokinja nije odgovorila na pitanja da li su Lekići bili uvjereni da je Ramiz Delalić Ćelo bio kriv za ubistvo njenog supruga Selvera Lekića.

Cibra je svjedokinju pitao da li su tačni navodi iz knjige prema kojima ga je ona prva upozorila na Fahrudina Radončića.

- Da li je istina da si mi rekla da se čuvam Fahrudina Radončića, jer je tvoj muž ubijen, jer je obavljao prljave poslove za njega? - pitao je Cibra.

- Nije istina - odgovorila je svjedokinja.

Svoj iskaz danas je dao i Amel Salčin, policajac i biviši uposlenik Avaza, sada zaposlen kao vozač u Fondu za zaštitu okoliša FBiH. On je na samom početku ispričao kako je 15 godina radio u Avazu. Ispričao je kako nije čitao knjigu čiji je autor Cibra, ali da zna o čemu se radi. Njemu je, kao svjedoku Radončića, pitanja najprije prostavljala Pilav, opunomoćenica lidera SBB-a u ovom slučaju.

Na pitanje da li je pucao na Faruka Balijagića, što u svojoj knjizi navodi Cibra, svjedok je odgovorio negativno te je istakao kako nikada nije kažnjavan za bilo šta osim za pogrešno parkiranje. Negirao je i da se bavio bilo kakvim prljavim poslovima te da se nikada u svom životu nije bavio bilo kakvim kriminalnim radnjama.

- Da li ste učestvovali u demoliranju automobila Armina Cibre? - pitala je advokatica svjedoka.

Salčin je dogovorio odrično.

- Nisam, zna se šta se dešava za takve stvari. Sada vjerovatno ne bih bio ovdje sa vama da sam krivac i da ima bilo kakav dokaz za to. U PU Centar sam davao izjavu, pozvali su me zbog prijave da sam tipovao to auto nekome iz RS-a. To su sve gluposti i laži - rekao je svjedok.

Nakon advokatice, svjedoka je ispitivao Cibra, ali je svjedok imao negativne odgovore na sve što je tuženi pitao. Na mnoga pitanja svjedok uopće nije odogovorio obzirom da je advokatica konstanto ulagala prigovor na pitanja govoreći da ona izlaze iz okvira tužbe.

Na koncu, Cibra je odustao od ispitivanja svjedoka ali je prigovorio na njegov iskaz.

- On nije mogao da kaže ono što jest, ja razumijem da on ne može govoriti. Bio je mnogo hrabriji, ali sada jednostavno ne smije - kazao je Cibra.

U sudnici je danas ispitan i Bajro Šaban koji je ispričao kako je dugogodišnji direktor Avaza, te je u tom svojstvu govorio o poslovanju hotela Radon Plaza i negirao je navode iz Cibrine knjige u kojoj on tvrdi da su gosti u hotelu koji je u vlasništvu Radončića često bili kriminalci.

On je ustvrdio da to nije istina, te da su u hotelu Radon Plaza često odsjedali zvaničnici. Na upit da li je moguće da su maserke u hotelu pružale i druge usluge gostima hotela, on je rekao da sa time nije upoznat. Kazao je on i da ne zna da je neko dobio otkaz zbog mobinga i seksualnog iskorištavanja, kao i da nikada nije imao informaciju o tome da je u ovom hotelu postavljen eksploziv sa ciljem ubistva Nasera Keljmedija, a u čemu se detljano govori u knjizi čiji se navodi osporavaju. 

Na upit Cibre svjedok je ispričao kako je intervenisao da se on zaposli kao vozač i lični pratilac Radončića on zaposlio te da su se razišli tako što je na zahtjev Cibre sačinjen sporazumni raskid ugovora o radu.

Šaban se nije mogao sjetiti da ga je Cibra ponekad vozio u nekoliko gradova u BiH, ali je rekao da se sjeća da su poslije Cibre u firmu počeli dolaziti sumnjivi računi koje je potpisao Cibra te da je na nekom od njih i flasifikovao potpis Salčina. Cibra je to negirao i pokušao svjedoku predočiti dopis direktora koji to demantuje ali to sud, nakon prigovora advokata, nije dozvolio.

Fahir Karalić, urednik u Dnevnom avazu, danas je govorio o uređivačkoj politici u ovoj novini, a na okolnosti Cibrinih tvrdnji da Radončić sam nerijetko diktira tekstove koji izlaze u Avazu. Karalić je istakao da on, kao osoba koja je dugo na fukciji urednika, sa tim nije upoznat. Istakao je da nikada nije prisustvovao trenucima u kojima Radončić nešto diktira glavnom uredniku i da to izlazi u novini.

Cibra je istakao da mu nije jasno otkud Karalić u ovom procesu, ali da ipak smatra da ne govori istinu. 

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...