DŽENAN ĐONLAGIĆ O DVA GLAVNA CILJA BiH U OVOJ GODINI: "Bez formiranja državne vlasti dok se..."

"Dva strateška cilja BiH u 2019. su aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) i kandidatski status za članstvo u EU", smatra potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić i poslanik u Parlamentu BiH

  • Politika

  • 03. Jan. 2019  03. Jan. 2019

  • 0

"Naša zemlja treba prihvatiti ispruženu ruku NATO-a i predati prvi Godišnji nacionalni program",  kaže Đonlagić.

Naglašava kako je članstvo u NATO-u generacijsko pitanje u BiH, kako bismo konačno stali pod "kišobran" najsigurnijeg vojnog saveza na svijetu.

"Na taj način osigurali bismo dugoročni mir i stabilnost u zemlji, a to bi nam onda stvorilo ključni preduslov da se nastavimo brže ekonomski razvijati", navodi Đonlagić.

Stoga bi se nova parlamentarna većina na nivou države, nastavlja naš sagovornik, trebala okupiti upravo na ispunjavanju ova dva vanjskopolitička cilja.

Osvrnuvši se na godinu iza nas, Đonlagić napominje kako je 2018. još jedna izgubljena godina s aspekta poboljšanja životnog standarda građana BiH i uslova u svim segmentima bh. društva.

"Nažalost, nismo napravili neke značajne iskorake u smislu unapređenja života ljudi u BIH. A ostaje i onaj akutni problem masovnog iseljavanja ljudi", potcrtava Đonlagić.

Kakva će biti 2019., dodaje, prevashodno zavisi od toga koliko će biti stabilna parlamentarna većina na svim nivoiima u BiH, ali i od toga koliko će buduća vlast raditi na unapređenju poslovnog ambijenta, ekonomskog stanja i životnog standarda građana.

"Ne obazirući se na impute izvana, mi trebamo uraditi sve da poboljšamo životni standard naših ljudi, a da put BiH ka EU i NATO-u iskoristimo kao alat za unapređenje tog standarda", poručuje potpredsjednik DF-a.

Pojašnjava kako je stav stranaka okupljenih oko Bh. bloka - SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke da u proces formiranja državne vlasti ne treba ulaziti dok se ne raščisti nova ustavna kriza u FBiH, koju je prouzrokovalo Uputstvo CIK-a BiH o popuni federalnog Doma naroda.

"Mi smo potpuno sigurni da je CIK tim Uputstvom prekršio odredbe Ustava FBiH primjenjujući popis iz 1991. godine. Pred Ustavnim sudom BiH podnijet ćemo zahtjev za ocjenu ustavnosti te oduke i vjerujemo da će taj sud u nekom razumnom roku uzeti prioritetno da riješi to pitanje. Tek nakon toga trebamo pristupiti konstituisanju federalnog Doma naroda, a paralelno s tim voditi i proces formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH", dodaje Đonlagić.

Ističe kako SNSD i HDZ BiH žele promptno i naprečac imenovati novo Vijeće ministara, a onda FBiH ostaviti da se mjesecima valja u političkom blatu zbog nemogućnosti konstituisanja federalnog Doma naroda i imenovanja novog saziva federalne Vlade.

"Vjerujemo da to možemo spriječiti tako što ćemo proces implementacije izbora na nivou FBiH voditi paralelno s procesom imenovanja vlasti na državnom nivou", zaključuje Đonlagić.

(Vijesti.ba)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...