JASNA PORUKA IZ AUSTRIJE: "Nema konflikta ni raspada BiH, mada Dodik uvijek i iznova..."

"Nema raspada Bosne i Hercegovine. To se neće de­siti. Mislim da neće doći ni do nekog konflikta", ocijenio je u dosadašnji ambasador Austrije u BiH Martin Pammer

  • Vijesti

  • 11. Jan. 2019  11. Jan. 2019

  • 7

"Takvo nešto nije u interesu čak ni onih koji o tome pričaju. Ni susjedne zemlje ne bi dopus­tile neku nestabilnost te vrste u BiH, jer ni njima ne odgo­vara.

Svaka nestabilnost u BiH negativno bi se odrazila na susjedne zemlje. Svi oni imali bi i u privrednom smis­lu katastrofu", smatra Pammer, koji sutra sutra odlazi s dužno­sti ambasadora Austrije u Bosni i Hercegovini.
 
U proteklih nešto više od pet godina on je bio na ovoj poziciji. "Dnevni avaz" piše da je osigurao, predanim radom, da njego­va zemlja bude i dalje viđena kao jedna od vodećih u BiH, ne samo na ekonomskom pla­nu. Pammer se vraća u Beč, gdje će voditi jedan od odje­la.
 
"Bit ću na čelu Radne grupe za multikulturalni i međucivilizacijski dijalog pri Saveznom ministarstvu za Evropu, integraciju i vanj­ske poslove.

Ta pozicija po­vezana je sa BiH, koja je višenacionalna i multikulturalna zemlja. Naslijedit će me Ulrike Hartmann. Ona ima bogato di­plomatsko iskustvo. Službo­vala je u Beogradu, Sarajevu, a bila je i na čelu OHR-a u Banjoj Luci i odlično pozna­je lokalne jezike", kaže Pa­mmer.
 
Upitan je li prekjučer bio u Banjoj Luci, on, malo izne­nađen pitanjem, kaže da nije. Dodaje da se radi o protuus­tavnom činu, te mu nije jasno zašto bi trebao biti tamo.
 
"BiH je u stalnoj sta­gnaciji i to se mora promije­niti. Mora se raditi na tom putu od Dejtona prema Briselu. To je budućnost ne samo BiH nego i ostalih iz regiona.

Ohrabruje me što vidim mnogo signala da ima napretka, u privredi, kulturi, infrastrukturi. Važno je da se ide naprijed i da se ne odustaje... Uprkos svemu", kaže on.
 
Pammer ističe da je pozicija aus­trijske vlade, kada je BiH u pitanju, uvijek ista.
 
"A separatistička reto­rika, spominjanje rata i ci­ljeva iz rata, uopće nisu do­bri ni konstruktivni za ovu zemlju", naglašava.
 
Upitan misli li na Milorada Dodika, on kaže da se ne radi samo o njemu nego o cije­lom nizu političara.
 
"Istini za volju, i pred­sjedavajući Predsjedništva, gospodin Dodik uvijek i iz­nova koristi izraze prošlosti i stvari iz perioda rata. Nažalost, nacionalizam je vrlo zahvalan politički in­strument i već je globalno to tako. On se koristi otvoreno i brutalno ili u šiframa i suptilno.

U BiH se već 20 godina koristi retorika koja pokazuje da nijedna strana nije zadovoljna Dejtonom. Žao mi je da nedostaje zajedničke vizije za ovu državu i to je jedan od suštinskih problema. Ne bi se smjelo zaboravljati kako je rat počeo i šta su i međunarodni sudovi utvr­dili, ko nosi najveću odgo­vornost", kazao je Pammer.

(Vijesti.ba/Fena)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...