POTVRĐENO PISANJE "SLOBODNE BOSNE": Naša stranka neće u vlast na federalnoj i državoj razini ali ostaje u BH bloku!

BH blok će 29. januara donijeti definitivnu odluku hoće li na višim nivoima učestvovati u vlasti ili će ići u opoziciju, a Naša stranka je svoju odluku saopćila danas

  • Vijesti

  • 19. Jan. 2019  19. Jan. 2019

  • 3

Naime, Predsjedništvo Naše stranke danas je jednoglasno odlučilo da neće ići u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Predsjedništvo Naše stranke na sjednici održanoj 19.1.2019. u Sarajevu jednoglasno je potvrdilo: "Naša stranka ni na jednom nivou vlasti neće ići u koaliciju sa HDZ-om, SDA i SNSD-om."

Ovakav rasplet događaja, Slobodna Bosna je predvidjela u tekstu od prije nekoliko dana pod naslovom:

ŠTA SU DOGOVORILE STRANKE LJEVICE: SDP i DF ulaze u vlast, NS ostaje izvan, ali će podržati Bh. blok!

"Slobodfna Bosna" je objavila da Naša stranka neće sudjelovati u izvršnoj vlasti na federalnom i državnom nivou, ali su spremni ostati dio lijeve koalicije i podržati Bh. blok u eventualnom aranžmanu po pitanju formiranja buduće vlasti sa SDA i HDZ-om na federalnom, te SDA i SNSD-om na državnom nivou.

U nastavku pročitajte naš tekst od prije nekoliko dana.

Nakon posljednjeg sastanka stranke koje sačinjavaju Bh. blok nisu isključile mogućnost ulaska u politički aranžam sa SDA i HDZ-om. Ovo je nagovijestio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji, iako je pod svaku cijenu nastojao da se ogradi od bilo kakvog ideološkog i političkog zbližavanja sa SDA, ipak nije negirao mogućnost ulaska Bh. bloka u vlast na državnom i federalnom nivou:

„Mi smo bh. blok, blok građanske orijentacije i ako bismo mijenjali svoje odluke, one će se donositi u interesu građana BiH, a ne u interesu SDA. HDZ-a BiH, SNSD-a ili bilo koje druge političke partije.... o. Sa sigurnošću mogu reći da je ono što je provejavalo iz svih tih diskusija jeste da nema šanse da SDP BiH bude dio vlasti sam sa bilo kojom političkom partijom. Mi ostajemo čvrsto opredijeljeni da smo dio Bh. bloka i samo kao Bh. blok možemo biti ili opozicija ili vlast“.

Odmah nakon izbora, neki od političara iz stranaka Bh. bloka su, pomalo brzopleto i neodgovorno, najavili da ni pod koju cijenu neće ulaziti u vlast sa SDA ni na jednom nivou. Problem ovakvih isključivih stavova bio je, međutim što, s jedne strane, on prkosi matematici i rezultatima izbora, jer bi na državnom nivou bez SDA bilo nemoguće, a na federalnom gotovo nemoguće formirati vlast, a s druge što u trenucima okretanje svoje političke oštrice prema SDA i borbe protiv nje, u BiH na sceni djeluje čvrsta i konsolidovana koalicija SNSD-a i HDZ-a koja svoje rušilačke namjere prema državi više i ne krije. Alternativa ulasku ljevici u vlast na federalnom i državnom nivou bio bi ulazak Radončića i SBB-a koji je, za razliku od stranaka ljevice, poznat po bliskim odnosima sa SNSD-om i HDZ-om te kao takav prijetnja za dodatno slabljenje probosanske pozicije u samoj vlasti u korist Dodika i Čovića. 

Ovih činjenica polako počinju biti i svjesni lideri stranaka ljevice koji, nakon zauzimanja rigidne početne pozicije, u sve većoj mjeri otvaraju vrata mogućnosti ulaska u vlast, za šta je, prema saznajima koje imamo, DF već odavno spreman, a odnedavno je postao i SDP. U tom pogledu jedno od najbitnih pitanja za stranke ljevice bilo je da se po ovom pitanju obezbijedi zajedništvo i jedinstven stav te spriječi eventualno razbijanje Bh. bloka. Najveći strah kod Nikšića i Komšića je budio mogući stav Naše stranke koja bi, s obzirom da je jasno najavila da neće da ulazi u izvršnu vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om ni na jednom nivou, eventualni ulazak SDP-a i DF-a u arnažman s njima mogla iskoristiti da ove dvije stranke optuži za izdaju ljevice, razbije lijevi blok i tako dodatno nastavi svoj rast na račun njihovih glasača. 

Ipak, na kraju se čini da će umjesto politikanstva i sitnih interesa Naša stranka se ipak ponijeti državotvorno i odgovorno. Naime, prema informacijama koje posjedujemo, u NS su i dalje odlučni da ne učestvuju direktno u izvršnoj vlasti na federalnom i državnom nivou, ali bi bilo spremni ostati dio lijeve koalicije i podržati Bh. blok u eventualnom aranžmanu po pitanju formiranja buduće vlasti sa SDA i HDZ-om na federalnom, te SDA i SNSD-om na državnom nivou.

Na ovaj način stvorila bi se s jedne strane u samoj vlasti snažna građanska protuteža prema nacionalnim strankama i njihovim politikama, ali istvoremeno i snažna probosanska protuteža HDZ-u na federalnom, odnosno SNSD-u i HDZ-u na državnom nivou. S obzirom na rezultate izbora, u ovakvim okolnostima to je najbolja moguća opcija. Posebno važan izazov koji stoji pred BiH je MAP i put naše zemlje u NATO savez koji SNSD pokušava blokirati, zbog čega je potrebno što veće jedinstvo i snaga probosanskih stranaka.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...