SMJENA U HAAGU: Sudija Carmel Agius preuzeo funkciju predsjednika Mehanizma; njegovi glavni prioriteti će biti da...

... osigura da se rezidualne pravosudne aktivnosti efikasno završe uz održavanje najviših standarda redovnog zakonskog postupka; unaprijeđenje jedinstvenog mandata Mehanizma kroz objedinjenu radnu kulturu, koordinaciju između ogranaka i harmonizaciju prakse i procedura u ograncima u Arushi i u Hagu te izgradnju pozitivne radne atmosfere u cilju poboljšanja morala zaposlenih i njihovih rezultata

  • Vijesti

  • 19. Jan. 2019  19. Jan. 2019

  • 0

Sudija Carmel Agius sa Malte preuzeo je danas funkciju predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), nakon što ga je 30. juna 2018. na tu funkciju imenovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija na mandat koji ističe 30. juna 2020. 

Sudija Agius je sudija Mehanizma od njegovog osnivanja 2012. godine. Takođe je obavljao funkciju sudije pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od 2001. godine, te funkciju sudije Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i MKSJ od 2009. godine sve do zatvaranja ta dva međunarodna suda u decembru 2015, odosno decembru 2017. godine.

Sudija Agius je obavljao funkciju potpredsjednika MKSJ od novembra 2011. do novembra 2015. godine kao i funkciju posljednjeg predsjednika MKSJ od novembra 2015. do njegovog zatvaranja u decembru 2017. 

Sudija Agius preuzima funkciju predsjednika Mehanizma od sudije Theodora Merona, koji je obavljao funkciju predsjednika Mehanizma od 2012. godine. Nakon preuzimanja funkcije predsjednika Mehanizma, sudija Agius izrazio je svoju duboku zahvalnost sudiji Meronu na njegovom izuzetnom rukovođenju Mehanizmom od prvog dana postojanja te institucije, napomenuvši da je zahvaljujući radu, rukovođenju i posvećenosti sudije Merona, vizija Mehanizma kao novog i efikasnog modela međunarodnog krivičnog suda postala realnost.

Takođe je pohvalio sudiju Merona i njegovo osoblje na svim uloženim naporima kako bi tranzicija između dva predsjednika prošla potpuno neometano. 

Sudija Agius je naglasio da će njegovi glavni prioriteti kao predsjednika Mehanizma biti da osigura da se rezidualne pravosudne aktivnosti efikasno završe uz održavanje najviših standarda redovnog zakonskog postupka; unaprijeđenje jedinstvenog mandata Mehanizma kroz objedinjenu radnu kulturu, koordinaciju između ogranaka i harmonizaciju prakse i procedura u ograncima u Arushi i u Hagu te izgradnju pozitivne radne atmosfere u cilju poboljšanja morala zaposlenih i njihovih rezultata.

(NAP)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...