VLADA RS-a POKLEKLA POD PRITISKOM: Đokić do 2055. produžio koncesiju Hamoviću, koji će profit ubirati na...

Vuk Hamović je tražio da mu bude produžena koncesija za izgradnju i korištenje termoelektrane (TE) “Stanari”, kao i za eksploataciju uglja i vode; njegovoj firmi EFT odobreno je da na potencijalima RS-a ubire profit do maja 2055. godine

  • Ekonomija

  • 22. Jan. 2019  22. Jan. 2019

  • 0

Odluku o dopuni Odluke o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje TE „Stanari“ Vlada je donijela početkom mjeseca, a na snagu će stupiti 26. januara. Koncesija se produžuje za 12 godina.

Iako je u Odluci o utvrđivanju uslova za produženje roka, koju je Vlada donijela u oktobru prošle godine, navedeno da se minimalna koncesiona naknada za produženi period trajanja koncesije utvrđuje u iznosu od 0,0033 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije, dopunom Odluke o dodjeli koncesije nije definisana naknada.

Ministarstvu energetike i rudarstva, kojim rukovodi Petar Đokić, uputili smo pitanje zašto dopunom Odluke o dodjeli koncesije nije definisana naknada. Do objave, Ministarstvo nije poslalo odgovore na pitanje portala Capital.

Istovremeno izmijenjene su i odluke o koncesijama za eksploataciju uglja i vode i u njima su navedene obaveze koncesionara u vezi sa plaćanjem naknada.

Odluka o dodjeli koncesije za eksploataciju uglja izmijenjena je tako da se koncesija sa firme „EFT - Group Rudnik lignita Stanari“ prebacuje „EFT - Rudnik i Termoelektrani Stanari“. Ova koncesija se produžuje za 20 godina.

„Koncesionar će za produženi period trajanja koncesije platiti RS jednokratnu naknadu od 797.965 KM i naknadu za eksploataciju uglja radi prodaje trećim licima u iznosu od 2,6 KM/t“, navedeno je u Odluci.

Treća odluka koja je izmijenjena, a tiče se EFT-a, odnosi se na eksploataciju vode na ležištu „Dragalovci“ u Stanarima koja se produžava za 17 godina.

„U produženom periodu koncesionar će plaćati naknadu za eksploataciju mineralnog resursa u iznosu od 0,30 KM/m3“, istaknuto je u Odluci Vlade.

Podsjećamo, portal Capital objavio je da Vlada RS ispunjava želje Vuka Hamovića kada su u oktobru donesene tri odluke o utvrđivanju uslova za produženje roka na koji su dodijeljene koncesije EFT-u.

Da EFT ima povlašten položaj pokazale su i izmjene Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije u RS.

Pravilnik je 2016. godine izmijenio ministar industrije energetike i rudarstva RS Petar Đokić, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu “Đokić se u ime RS odrekao 100 miliona KM u korist EFT-a”.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS izuzela je krajem 2017. godine iz Komisije za koncesije RS dokumentaciju u okviru istrage protiv ministra Đokića, a u vezi sa izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade

Nakon što joj je istekla dvogodišnja dozvola za proizvodnju električne energije, termoelektrana „Stanari“ u oktobru je dobila novu dozvolu, i to na period od 10 godina.

TE „Stanari“ je u 2017. godini, koja je ujedno bila i prva godina punog komercijalnog rada termoelektrane, ostvarila 36 miliona KM dobiti, što je čak 22 miliona više u odnosu na 2016, objavili smo u tekstu „Hamović na TE „Stanari“ zaradio 36 miliona KM“.

Odluka o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje TE „Stanari“ donijeta je u februaru 2008. godine, o čemu smo pisali u tekstu „Vlada RS odobrila EFT-u koncesiju za TE Stanari“.

Tada je definisano da koncesioni period iznosi 30 godina uz odgođeni period od 24 mjeseca koji se ne uračunava u period koncesije.

(Capital.ba)  

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...