NOVE GLAVOBOLJE U MANJEM ENTITETU: Elektroprivreda Republike Srpske otpušta radnike i rješava se malih akcionara, uz nova ZADUŽENJA

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić potvrdio je da „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) ide u povećanje kapitala do 10 posto u zavisnim preduzećima, a novac za kupovinu akcija od manjinskih akcionara će biti obezbijeđen iz sredstava ERS-a ili kreditnim zaduženjem

  • Ekonomija

  • 26. Jan. 2019  

  • 1

ERS bi kupovina 10 odsto akcija po knjigovodstvenoj vrijednosti koštala oko 350 miliona KM.Đokić je potvrdio i da slijedi reorganizacija ERS-a i otpuštanje zaposlenih po uzoru na „Željeznice RS“, uz program zbrinjavanja i podrške radnicima koji ostaju bez posla.

Uprava Elektroprivrede RS-a je zadužila Matično i Zavisna preduzeća da razmotre otpuštanje radnika uz stimulativne otpremnine.

Đokić kaže da se kupovina do 10 posto akcija može odnositi samo na ono što će uslijediti u narednom periodu, a to je donošenja novog  zakona o električnoj energiji i reogranizacija ERS-a. Rekao je da se nacrt zakona očekuje u prvom kvartalu ove godine.

„Taj zakon će regulisati, pored brojnih pitanja, i pitanje razdvajanja snabdjevača i distributera, to je aktivnost koja slijedi u narednom perodu. Interes i Vlade i ERS-a je da što prije imamo ovaj zakon“, rekao je Đokić.

Na pitanje da li će biti otpuštanja radnika u ERS-u tokom planirane reorganizacije, Đokić je kazao da to ne zna.

„Rano je govoriti o poziciji ERS-a u kontekstu primjene ovog zakona jer ne možemo ništa prejudicirati. Moramo imati rješenja, pa tek onda govoriti kakve su posljedice zakonskih rješenja, ali politika ove vlasti je uvijek bila ogromna pažnja prema radnicima i bilo koja reforma koja je provedena, pa i ova na „Željeznicama RS“, nije završena na način da su radnici bačeni na ulice nego je donesen adekvatan program zbrinjavanja i podrške radnicima i uglavnom je sve sporazumno rješavano. Tako će i u vom kontekstu to pitanje biti tretirano, s punom odgovornošču“ istakao je Đokić.

On je na pitanje iz kojih sredstava će se finsirati otkup akcija od malih akcionara rekao da bi „Elektroprivreda“ trebala da značajan dio svojih finasijskih aktivnosti obezbjeđuje od prihoda iz sopstvene djelatnosti.

„U dijelu nedostajućih sredstava za neke aktivnosti, pa i ovu, oni bi to mogli da rade na principu kreditnog zaduženja kod najpovoljnijih kreditora. ERS je kompanija koja je kreditno sposobna i može se zaduživati, nema nivo zaduženosti koji bi mogao da je opterećuje. Nemoguće je ići u bilo kakav razvoj bez korišćenja kreditnih sredstava“, rekao je Đokić.

Istakao je da povećanje kapitala u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” nema veze sa namjerom Srbije da udje u finasiranje projekata dvije hidroelektrane „Foča“ i „Paunci“. U ova dva projekta udio Srbije biće 51 odsto, a RS 49 odsto.

Matično preduzeće ERS ima po 65 odsto akcija u svim zavisnim preduzećima, dok PREF ima oko 10 odsto, a Fond za restituciju oko pet odsto, što čini oko 80 odsto državnog kapitala. Ostatak posjeduju drugi akcionari.

Po knjigovodstvenoj vrijednosti 35 odsto akcija koje nisu u vlasništvu Matičnog preduzeća košta 1,2 milijarde KM, a 10 odsto akcija malih akcionara, čija se kupovina traži zaključkom Uprave ERS-a, vrijedilo bi oko 350 miliona KM, piše Capital.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...