DRUGA GODINA OD PRIJAVE: Zašto je Tužilaštvo KS pozvalo Muriza Memića kao svjedoka?

Tužiteljica Tužilaštva KS Šejla Herceglija jučer je u svojstvu svjedoka ispitala Muriza Memića, oca ubijenog mladića Dženana Memića čija smrt nije rasvijetljena skoro pune tri godine zbog vođenja neadekvatne istrage na koju su upozoravali i članovi porodice i advokat Ifet Feraget...

  • Hronika

  • 29. Jan. 2019  29. Jan. 2019

  • 0

Istraga je vođena zbog saobraćajne nesreće, a Kantonalni sud u Sarajevu je u julu 2018. donio prvostepenu presudu prema kojoj svjedoci i vještaci na glavnom pretresu nisu mogli sa sigurnošću potvrditi da se desila saobraćajna nesreća kao ni da je Memić zadobio povrede u saobraćajnoj nesreći.

Iz poziva koji mu je upućen iz Tužilaštva KS Muriz Memić nije znao na koje okolnosti treba dati izjavu kao svjedok, a zbog dosadašnjih propusta Tužilaštva KS taj poziv dodatno mu je izazvao uznemirenost. 

Iako je očekivao da će se konačno počelo raditi na otkrivanju ubica njegovog sina, ispostavilo se da Tužilaštvo KS radi sasvim suprotno.

U pratnji svog advokata Ifeta Ferageta odazvao se na poziv i tek u Tužilaštvu KS mu je pojašnjeno zašto je pozvan u svojstvu svjedoka.

Radilo se o slučaju iz 2017. kada je njegova kćerka Arijana Memić u PU Ilidža podnijela prijavu o saznanjima o ubistvu njenog brata Dženana Memića, odnosno onome što je izjavila Alisa Mutap, jedini svjedok događaja iz noći 8. februara 2016. kada je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede glave od kojih je i preminuo 15. februara 2016. godine.

Arijana je tada u PU Ilidža prijavila da Tužilaštvo KS nije učinilo ništa da pronađe lice za koje je Alisa Mutap izjavila „da ih je napalo iza drveta“, kao i da je Alisin otac Zijo Mutap kazao da je Alisa prepoznala u MUP KS jednog napadača sa slike.

Arijana je u izjavi koju je dala u Tužilaštvu KS 15. novembra 2017. godine navela da smatra da je ona zbog svega ovoga u opasnosti i opravdanom strahu da joj se neće nešto slično desiti kao njenom bratu Dženanu Memiću.

Njenom ocu Murizu Memiću tada nije bio dozvoljen ulazak, te je sada pozvan od strane Tužilaštva KS da da izjavu na poznate mu okolnosti.

Memić je kazao da se njegova kćerka osjećala ugroženom i zbog prijava Alise Mutap za navodne prijetnje.

Tužilaštvo KS u maju 2018. godine obustavilo je istragu protiv Arijane Memić i još dvije osobe u tom slučaju jer nije bilo dokaza da je počinjeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i spriječavanje dokazivanja.

Tužiteljica Šejla Herceglija saslušala je Muriza Memića na okolnosti prijave koju je Arijana Memić podnijela u PU Ilidža te se uskoro očekuje tužilačka odluka.

Uskoro se očekuje i odluka Vrhovnog suda FBiH po žalbi Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu u slučaju Ljube i Bekrije Seferovića, a u isto vrijeme u Državnom tužilaštvu Memić je počeo sa davanjem iskaza o ubistvu svog sina.

(NAP)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...