PREKRAJANJE GRANICA U REGIONU: Je li pitanje Kosova opasnost za BiH?

Jedna od tema koja je proteklih desetak dana bila u fokusu javnosti u regionu, prije svega BiH, bila je ideja o promjeni granica i razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, u čemu priliku vide i političari iz RS-a, koji bi u takvoj situaciji nastojali iskoristiti šansu za sebe, odnosno odvajanje RS-a od BiH

  • Politika

  • 03. Feb. 2019  03. Feb. 2019

  • 7

Da se u vodećim zapadnim centrima vrše lobiranja protiv BiH, poznato je već dugo, ali rijetko ko je to shvatao ozbiljno, dok prije desetak dana nije u intervju za bečki "Standard" to potvrdio lično bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Za nacionaliste i političare opterećene etnički čistim teritorijama, masovna ubistva i preseljenja, kao i nesreće i stradanja dio su njima prihvatljive cijene", kazao je za Vijesti.ba Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI).

"Ako gledate razumno i ako poznajete barem malo istoriju Evrope, onda ne možete a ne biti iznenađeni da bilo ko lobira za jednu takvu ideju, kako u regionu, tako i na međunarodnom nivou. Naročito ako uzmete u obzir nedavnu istoriju Balkana i cijenu koju smo tokom 1990-tih platili zbog pokušaja provedbe ideje o promjenama granica po etničkim linijama. Ona nas je odvela u spiralu ratova, masovnog protjerivanja, mučenja, ubijanja i genocida i otjerala nas na periferiju evropskog ekonomskog, političkog i društvenog razvoja", kazao je Ćerimagić komentarišući Jeremićev intervju.

On dodaje, također, “ako uzmete u obzir ogromne resurse i volju koju je međunarodna zajednica morala odvojiti za naš region kako bi nam pomogla da se izvučemo iz pakla 1990-tih, od mirovnih konferencija i mirovnih snaga do podrške povratku izbjeglica i procesima pred Tribunalom u Hagu, onda jednostavno ne možete a ne biti iznenađeni”.

"Ali, opet, poznato je da bez obzira na visoku cijenu koju smo zbog nje platili, ta ideja u ovom regionu nikada nije iščezla. Za nacionaliste i političare opterećene etnički čistim teritorijama, masovna ubistva i preseljenja, kao i nesreće i stradanja dio su njima prihvatljive cijene. Ta ideja držana je pod kontrolom uz pomoć jasne i nedvosmislene politike međunarodne zajednice u regionu da nema promjena granica po etničkim linijama. Nažalost, nespremnost nekih na međunarodnom nivou da se drže te politike i adekvatno odreaguju na ljetošnju inicijativu predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, da se ona vrati kao legitimna politika, doveli su nas u situaciju da nacionalisti ponovo vide priliku da provode svoje ideje”, smatra Ćerimagić.

Ćerimagić veli da u ovom trenutku ima razloga za brigu, kada je u pitanju region, prije svega BiH.

“Prije dvije sedmice predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, govorio je o BiH i promjeni njene etničke strukture. Pritom je koristio riječnik 1990-tih jer je govorio u duhu 'dobitka' i 'gubitka', pa je kao primjer uzeo općinu Vareš, gdje su prema njemu Hrvati 'izgubili'. Kada pogledate rezultate popisa iz 2013. godine onda vidite da se etnička slika u Varešu u odnosu na 1991. zaista promjenila. Udio Hrvata se sa 40 smanjio na 30 posto, dok se udio Bošnjaka sa 30 povećao na 60 posto. Ali, ako pogledate detaljnije, otkrijete da su građani Vareša 2016. godine odlučili da svoje povjerenje ne poklone dotadašnjem načelniku, kandidatu SDA i Bošnjaku, već da za načelnika izaberu kandidata HDZ BiH i Hrvata. Taj rezultat u očima nacionalista je nemoguć, jer bi većinski Bošnjaci morali izabrati kandidata Bošnjaka, bez obzira na sve. A kada je Bošnjak načelnik, tom njihovom logikom, onda su svi ostali na gubitku. To su koordinate u kojim se kreće ta ideja”, navodi primjer Ćerimagić.

Analitičar Vijeća za demokratizaciju politike iz SAD-a Kurt Bassuener kazao je za Vijesti.ba kako misli da se provodi lobiranje na podjeli BiH i Kosova, o kojem je govorio Vuk Jeremić, ali da to još uvijek ne može dokazati javno dostupnom dokumentacijom.

"Jasno je da vlada RS-a i SNSD lobiraju u Washingtonu u ime Dodika i vjerovatno i u Evropi. Međutim, budući da EU i nijedna država članica EU nema paralelni sistem dokumentiranja onih koji zastupaju strane službene interese, to je teže promatrati“, kaže Bassuener.

Ovaj analitičar je mišljenja kako „Dodik vjeruje da bi podjela Kosova (jer bi to zapravo bila 'razmjena teritorija', sumnjam da bi ijedan značajan teritorij išao u drugom smjeru) dala veću mogućnost za nezavisnost RS ili za apsorpciju u Srbiju“.

Njihovo mišljenje dijeli i profesor i direktor Centra za balkanske studije Univerziteta u Grazu Florian Bieber, koji je za Vijesti.ba istakao da, iako nemamo potvrdu ovoga, moguće je, jer postoji značajna aktivnost oko pregovora o podjeli Kosova“.

„S obzirom na stavove SNSD-a i Milorada Dodika, ne čudi što bi on podržao ponovno iscrtavanje karata, jer bi to omogućilo otvaranje prostora RS-u. Ovo također pokazuje da su argumenti onih koji tvrde da se promjene granica između Srbije i Kosova mogu odnositi samo na te dvije zemlje pogrešne“, smatra Bieber.

On dodaje da će ako se srpsko-kosovska granica promijeni, to potaknuti i druge da učine isto i stvoriti opasnu dinamiku s rizikom destabilizacije regije, uključujući Bosnu, ali i Makedoniju.

Profesor Bieber kaže da ideja oko promjene granica ima podršku i nekih stranih faktora, ali da se ta podrška odnosi na Srbiju i Kosovo.

„Iako postoji podrška nekih međunarodnih aktera za promjenu granice između Srbije i Kosova, uključujući SAD, neke članice EU, uključujući Francusku i Austriju, kao i u samoj EU, svi bi sigurno željeli da se to ograniči na Srbiju i Kosovo“, zaključio je Florian Bieber.

Igor Bandović, programski menadžer Evropskog fonda za Balkan, smatra kako se problem između Srbije i Kosova može riješiti isključivo političkim dogovorom.

„Mislim da se rješenje odnosa Srbije i Kosova može riješiti jedino političkom voljom za postizanje održivog rješenja koje će biti transparentno i demokratsko i uvažavati vrijednosti ljudskih i manjinskih prava, slobode medija i drugih vrijednosti kojima danas, bar deklarativno teže društva na Balkanu. To se može postići jedino stvaranjem povjerenja i prijateljstva među društvima koje žele da riješe taj odnos, a ne stvaranjem tenzija i netrpeljivošću, i to je uloga koju treba da imaju lideri ovih zemalja“, kaže Bandović.

On dodaje kako je ono što sada imamo sve samo ne to.

„Imamo ideju za koju smo čuli (promjena granica) a nismo čuli plan, niti detalje tog plana. Javnost se u obje zemlje drži u nekoj vrsti tenzije i zablude oko toga o čemu se pregovara“, kazao je Bandović za naš portal.

Predsjednica Savjetodavnog vijeća za BiH iz Washingtona Ajla Delkić kaže kako Vijeće već godinama govori i strogo upozorava, da anti-BiH akteri i partije poput Vučića, Dodika, Čovića, SNSD-a i HDZ-a već dugo lobiraju protiv BiH.

Komentarišući intervju Vuka Jeremića za bečki list "Standard", u kojem je govorio o lobiranju protiv BiH, Delkić ističe kako to nije nikakva tajna.

“To nije nikakva tajna. Oni imaju svoje interese koji nisu u skladu sa onim što bi pojačalo demokratiju i institucije unutar BiH. Ovo što se dešava između Kosova i Srbije treba da bude 'wake up call' za lidere u BiH. NATO je imperativ i pro-BiH stranke moraju pod hitno da urade sve moguće da se to realizuje”, kaže Delkić.

Ona naglašava da je ulazak u NATO najvažnije političko pitanje za BiH u ovom trenutku.

“Jedini način da spriječimo da se razmijeni dio BiH (tzv. RS) za Kosovo jeste da se što je moguće prije pogura zemlja prema NATO. To je najvažnije sigurnosno-političko pitanje. Treba političke razlike pokušati staviti po strani zarad NATO članstva”, kazala je Ajla Delkić u razgovoru za Vijesti.ba.

Podsjetimo, Vuk Jeremić je u intervjuu za bečki "Standard" odgovarajući na pitanje - kakvu ulogu imaju konsultanti koje plaćaju agencije Vlade Srbije, a koji rade za razmjenu teritorija, kao što je Wolfang Petritsch, zaposlenik advokatske kancelarije Lansky, Ganzger i partneri, odgovorio da Petritsch radi na tome na nivou EU.

„Tony Blair, kao bivši britanski premijer, radi na svim nivoima i u svim kontekstima. U Americi to je iz Trumpovog okruženja Corey Lewandowski, koji je radio u predsjedničkog predizbornoj kampanji i koji vodi konsultantsku firmu u Washingtonu, što je kontroverzno, jer ona ne daje transparentno račun svojim klijentima. Lewandowski se sa Vučićem sastao u Beogradu i propagirao je podjelu Kosova u Washingtonu. On je službeno angažovan od Republike Srpske, ali je lobirao za podjelu Kosova (zvanično jedna kompanija, koja je registrovana pod njegovom adresom, radi kao agent SNSD-a, vladajuće stranke u RS). Alexander Soros pokušava da ubijedi sve predstavnike Demokrata u SAD-u u podjelu Kosova“, rekao je Jeremić.

(Vijesti.ba)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...