SNSD REAGIRAO NA OPTUŽBE SDA: Više su diskriminirani Srbi u Federaciji nego Bošnjaci u RS-u!

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da su optužbe koje je Glavni odbor SDA uputio Republici Srpskoj apsolutno neosnovane, nedopustive i pokazuju da oni ne poštuju i ne toleriraju bilo šta što nije po uzusu njihove politike sarajevske kotline.

  • Politika

  • 09. Feb. 2019  09. Feb. 2019

  • 6

- Evidentno je da oni u sarajevskoj kotlini nikako ne mogu da uvide da njihove stavove i to što govore, ne poštuje, ne uvažava i ne primjenjuje niko čim se izađe iz te sarajevske kotline - bilo da krenete prema Istočnom Sarajevu ili Mostaru, nebitno je - rekao je Kovačević za Srnu.

Komentarišući zaključke koje je danas usvojio Glavni odbor SDA, a koji su dijelom usmjereni protiv politike Republike Srpske, Kovačević je rekao da to što oni u sarajevskoj kotlini govore ne vrijedi nigdje osim samo u toj njihovoj kotlini.

- Iz svega onoga što su oni rekli jasno je da se mi ne slažemo, ama baš oko ničega. Kako je moguće da oni toliko govore o tome da žele da žive sa Srbima i Hrvatima u jednoj državi, a da se ne slažu ni sa čim što Srbi i Hrvati misle, i da ne poštuju ništa što oni misle i govore da im je bitno - rekao je Kovačević.

Na optužbe o navodnoj diskriminaciji Bošnjaka u Republici Srpskoj, Kovačević je rekao da bi Srbi bili izuzetno sretni kada bi bili diskriminirani na taj način u Federaciji BiH, i kada bi u svakom izbornom ciklusu mogli da izaberu svog potpredsjednika, a srpske stranke da izaberu dovoljno poslanika da mogu da formiraju minimalno poslanički klub u Parlamentu FBiH.

- To je nemoguće i položaj srpskog naroda u FBiH je takav da Srbi tamo danas nisu, nažalost, u mogućnosti čak ni da pređu izborni cenzus i da izaberu jednog poslanika u Parlamentu FBiH, a da oni redovno za potpredsjednika FBiH biraju nekoga iz bošnjačkih političkih stranaka - rekao je Kovačević.

Na zamjerke Glavnog odbora SDA u vezi sa formiranjem komisije za Srebrenicu, Kovačević je rekao da je raniju komisiju, takođe, osnovala Republika Srpska, odnosno njene institucije i da je na osnovu toga bilo potpuno legitimno da povuče njen izvještaj i sada formira novu međunarodnu komisiju.

- Vjerujem da mnogo više vjeruju ljudima koji dolaze iz Izraela, Njemačke i Francuske nego ljudima iz Republike Srpske koji su bili u prethodnoj komisiji, tako da možemo očekivati i da će oni prihvatiti same rezultati rada ove komisije - rekao je Kovačević.

Podsjećamo, Glavni odbor SDA, usvojio je na današnjem zasjedanju dvadesetak zaključaka od kojih se nekoliko izravno odnosi na Republiku Srpsku. Riječ je o 4., 5., 6.,7., 8. i 18. zaključku koje možete pročitati u nastavku teksta. 

4..Čvrsto smo opredijeljeni za formiranje stabilnih parlamentarnih većina na svim nivoima vlasti u BiH, koje će osigurati snažnu podršku vladama i provođenje reformi na putu prema NATO i evropskim integracijama BiH. Budući partneri u vlasti moraju ispunjavati kriterij poštovanja ustavnih nadležnosti i vladavine prava što podrazumijeva i provođenje važećih zakona i donesenih odluka u vezi sa NATO integrisanjem BiH.

5.Glavni odbor SDA osuđuje trajnu institucionalnu antidejtonsku diskriminatorsku politiku i praksu u entitetu RS kojima su izloženi Bošnjaci i Hrvati povratnici u ovaj entitet, a što se ispoljava naročito :

- sprečavanjem povratka različitim mjerama uključujući i fizičke napade na povratnike, zastrašivanje, uništavanje imovine i neprocesuiranje ovih slučajeva;

- sprečavanjem upošljavanja u javnim institucijama entiteta RS i pored Ustavne garancije da će to svima biti omogućeno na jednak način;

- negiranjem genocida i zločina, te nagrađivanjem osuđenih ratnih zločinaca što je izraz izrugivanja vrijednostima, normama i institucijama međunarodnog pravnog i civilizacijskog poretka.

- uskraćivanjem prava na obrazovanje i onemogućavanjem slobodnog imenovanja maternjeg jezika iako to ustavi u BiH, Odluka Ustavnog suda BiH i svi međunarodni instrumenti o ljudskim pravima garantuju;

- održavanjem asimetričnih ustavnih rješenja i neučinkovitog mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa što je posljedica odbijanja potpune implementacije odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda (U-5/98); otvorenim suprotstavljanjem implementaciji odluka Ustavnog suda od strane instutucija entiteta RS koje pravosuđe ne procesuira u skladu sa zakonom. 

- svjesnom radikalizacijom političkih prilika putem javnih istupa najviših entitetskih dužnosnika.

6.Glavni odbor SDA smatra da se izvor ovakvog diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja nalazi u nastojanju srpske politike u BiH da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve proklamovane u “Deklaraciji o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH” (9. januara 1992. godine) i “Odluke o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH” (12. maja 1992. godine), uključujući i stvaranje države srpskog naroda s ove strane Drine.

7.Glavni odbor traži od svih kadrova Stranke koji su imenovani ili izabrani u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, koristeći sve raspoložive pravne instrumente,odmah počnu sa osporavanjem diskriminirajućih odredbi u ustavima i zakonima pred nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, a radi postizanja pune konstitutivnosti Bošnjaka i Hrvata te ravnopravnosti svih građana u entitetu RS, a u konačnici i do uključivanja Bošnjaka i Hrvata u naziv entiteta RS. Zadužuje se Generalni sekretar i Pravni savjet SDA da koordiniraju ove aktivnosti.

8. Osuđujemo inertnost i pasivnost međunarodne zajednice, prije svega Ureda visokog predstavnika u BiH, u pogledu obaveze sprečavanja diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja vlasti entiteta RS i pozivamo ih na djelovanje u skladu sa mandatom koji im je dodijeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

18. Glavni odbor osuđuje formiranje revizionističkih komisija Vlade RS-a kao još jedan u nizu pokušaja da se političkim utjecajem izmjeni istina o genocidu i ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini utvrđena pravosnažnim presudama najviših međunarodnih sudova.

SDA će pismenim putem pozvati ambasade u BiH, čiji su državljani članovi tzv.komisija uspostavljenih odlukama vlasti u RS-u da jasno osude i ograde se od aktivnosti i stavova svojih državljana u tzv.komisijama.

Od Vijeća za implementaciju mira zahtijevamo izricanje nedvosmislenih stavova o anticivilizacijskoj, protivpravnoj i antidejtonskoj namjeri Vlade entiteta RS, kao kreatora ovih komisija koje su od svog osnivača dobile morbidni zadatak da one sude, ne samo međunarodnim sudovima, nego i samim žrtvama u izvršno presuđenim predmetima najtežih ratnih zločina počinjenih na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata do danas.

Od Visokog predstavnika očekujemo donošenje hitne odluke o poništavanju Odluke Vlade RS o formiranju ovih sramnih komisija.

Pozivamo zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta RS i susjedne Srbije da se, umjesto pokušaja revizije historije, konačno suoče sa istinom o počinjenom genocidu i zločinima širom Bosne i Hercegovine.

(S.B./Agencije)

loading...

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...