SPRJEČAVA RAK, ČISTI ORGANIZAM, ČUVA SRCE, ŠTITI OD INFEKCIJA: U njega se stoljećima zaklinju Kinezi, a već dugo mu vjeruju i Hercegovci…

Spominje se u kineskoj literaturi iz 12. stoljeća pa se stoga vjeruje da i potječe iz Kine gdje je poznat po imenima chin-chit (zlatna naranča), chin-kan (zlatna mandarina) i chin-tou (zlatni grah)

  • Zdravlje

  • 19. Feb. 2019  

  • 0

Kumkvat (lat. Fortunella) je agrum iz porodice rutvica.

U 19. stoljeću njegov uzgoj se u velikoj mjeri proširio na područje Amerike i Europe, a danas je posebno zastupljen u Brazilu, Španjolskoj, Argentini, Kaliforniji i južnoj Africi.

Kod nas se uzgaja na području Hercegovine.

Zbog patuljastog rasta, bogate zelene krošnje i lijepih cvjetova, širom svijeta je popularan kao ukrasno drvo.

Uzgajan kao lončanica predstavlja neodoljiv ukras balkona i terasa.

Kao namirnica, opravdava pridjev «zlatni», jer je prava riznica hranjivih tvari.

Cijeli jestivi plodovi – riznica nutritivnih tvari

Prava vrijednost ovog agruma su njegovi atraktivni maleni plodovi koji su bogata riznica važnih nutritivnih tvari.

Žutonarančaste su boje, ovalnog ili okruglog oblika, veličine od 3 do 5 cm.

Kumkvat je izvrstan izvor vitamina A, C i E, B1, B2,  minerala kalcija, kalija i željeza, omega 3 i omega 6 masnih kiselina, karotena, tanina, pektina.

Obiluje važnim i prijeko potrebnim fitonutrijentima koji štite organizam od negativnog djelovanja slobodnih radikala.

Izgledom podsjeća na minijaturne naranče, ali za razliku od naranče i ostalih citrusa, kora ploda kumkvata je jestiva i vrlo ukusna.

Zato se kumkvat jede cijeli, s korom.

Prije konzumacije plod je preporučljivo malo protrljati, kako bi se iz kore otpustila što veća količina slatkaste arome i dobila ukusna slatko-kisela kombinacija, specifična za ovo voće.


Pomaže u jačanju imuniteta


Zbog velike količine vitamina C u svom sastavu kumkvat je savršen saveznik u prevenciji i suzbijanju prehlade, gripe i ostalih infekcija.

Količina od 100 g zadovoljava čak 73%  RDA (preporučene dnevne količine) ovog vitamina.

Nije li ta činjenica dovoljan razlog da što prije kušate ovo simpatično, neobično voće?


Ubrzava zacjeljivanje rana


Vitamin C je poznat i kao učinkovit saveznik u obnovi oštećenih stanica.

Dokazano je da svakodnevna konzumacija ovog citrusa značajno doprinosi zacjeljivanju svih vrsta kožnih ozljeda poput otvorenih rana, površinskih ranica, ogrebotina i modrica. 

Ujedno, pomaže koži pri liječenju upalnih procesa.


Štiti od karcinoma i infekcija


Zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa poput vitamina A, C i E te flavonoida poput karotena, tanina i pektina "zlatna naranča" štiti organizam od slobodnih radikala koji oštećuju DNA stanice.

Predstavlja prirodnu zaštitu od infekcija, štiti od karcinoma i pomaže pri liječenju kroničnih bolesti.


Pomaže u izbacivanju kamenca iz organizma


Dokazano je da prirodna limunska kiselina ima veliku ulogu u prevenciji i liječenju bolesti vezanih uz bubrežne i žučne kamence.

Kisele namirnice imitiraju želučanu kiselinu i potiču žuč na kontrakcije, koje će izbaciti kamenac.

Pomažu u snižavanju kolesterola, od kojih se sastoji većina bubrežnih kamenaca pa kumkvat predstavlja i prirodnu zaštitu od njihova stvaranja u organizmu.

Antioksidansi u ovom voću zaslužni su za cjelovitu zaštitu bubrega – neutraliziraju otrove u organizmu, razgrađuju masti i omogućuju bolju apsorpciju hranjivih tvari.


Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava


Fitonutrijenti sakriveni u plodovima kumkvata pomažu u snižavanju kolesterola i triglicerida u krvi i tako smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.

Bogat su izvor kalija koji je zaslužan za normalizaciju krvnog tlaka i srčanih otkucaja.

Omega 3 i omega 6 masne kiseline također su obilato prisutne u ovom citrusu, a njihova važnost za zdravlje kardiovaskularnog sustava je odavno potvrđena.


Prirodna energija za vaš organizam


Riboflavin iz kumkvata ubrzava metabolizam hrane - proteina, ugljikohidrata, masti, nukleinskih kiselina i vitamina.

Kumkvat stoga predstavlja prirodni izvor energije za organizam, kojeg možete konzumirati u svako doba.


Usporava proces starenja

Prema mnogim istraživanjima, antioksidansi u velikoj mjeri pomažu u usporavanju procesa starenja.

Djelotvorni su protiv bora i staračkih pjega te svih upalnih procesa na koži.

Zaslužni su za održavanje mladolikog izgleda i elastičnost kože.


Poboljšava zdravlje kostiju

Zbog visoke koncentracije vitamina A i kalcija, redovita konzumacija ovog citrusnog voća značajno pridonosi pravilnom razvoju i jačanju kostiju i zubi. 

Pomaže i kod upalnih procesa kao što su reuma, artritis, giht i predstavlja njihovu prirodnu preventivu.

Foto: Arhiv


Ostala ljekovita svojstva kumkvata:

normalizira probavu i rad crijeva

pospješuje metabolizam

pomaže kod upala

suzbija artritis i reumu

stimulira proizvodnju krvi

sprječava moždani i srčani udar

ublažava alergijske reakcije

čuva kožu, oči i kosu

smiruje i osvježava

čuva zdravlje živčanog sustava

štiti od stresa i depresije


RECEPT

Jednostavan puding od kumkvata

Sastojci:

60 g kremastog sira po želji

50 g vrhnja

250 g usitnjenog kumkvata

sladilo po želji – med, smeđi šećer, stevija

šlag (po želji za dekoraciju)


U blenderu dobro izmiješajte sve sastojke, ukrasite šlagom (po želji), ohladite i uživajte u ukusnom i zdravom desertu.

(SB / AZV)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...