NAKON BRUTALNOG DEBAKLA U KAKNJU: Umjesto bulažnjenja o zajedničkim kandidatima 2020., Nikšić mora riješiti OVE PROBLEME na ljevici!

Umjesto nove najave nekog budućeg zajedničkog nastupa ljevice u nekoj ljepšoj budućnosti, Nikšiću bi bilo daleko bolje da se kao lider stranke posveti najprije analizi i traženju uzroka debakla svog kandidata u Kaknju, dovođenju u red haosa koji vlada u njegovoj partiji te nametanju prije svega pravila ponašanja kako im se ne bi dešavalo da opet javnost uveseljavaju vlastitim verbalnim i skoro pa i fizičkim sukobima, te u konačnici, otvaranju pitanja Bh. bloka – hoće li se on ujedinjavati u zaista jedinstvenu političku opciju koja će imati jasne principe, ciljeve, program i način donošenja odluka i funkcionisanja ili će se Bh. blok razilaziti.

  • Mini market

  • 21. Feb. 2019  21. Feb. 2019

  • 1

Teški su dani za SDP. Nakon solidnog izbornog rezultata partija se pocijepala na one koje su bili za i one koji su protiv ulaska u vlast, što je najočitije bilo u sukobu tuzlanske frakcije koja je bila pobjednik izbora u svom kantonu i sarajevske koja je u svom doživjela debakl. Na kraju je prevladala volja potonjih luzera, sve uz „performans“ samoprozvanog konceptualnog umjetnika i odnedavno  zvijezde sarajevske frakcije Damira Nikšića, koji je svoje neistomišljenike počastio najsočnijim psovakama i nazvao ih ruralnim tuzlanskim seljačinama.

Sukob u SDP-u bio je samo preslika odnosa u Bh. bloku u kojem je, čim je formiran, došlo do međusobnih sukoba i trzavica, s Našom strankom koja je, iako je na izborima osvojila manje od 5% glasova u FBiH, se stavila u poziciju svojevrsnog kabadahije koji je SDP-u i DF-u postavljao ultimatume s kim smiju a s kim ne u vlast, a uz to sve vrijeme sipajuće  optužbe i uvrede na račun Željka Komšića, od nazivanja istog „zadnjim smećem“ do optužbi da je osoba u službi SDA.

Na kraju je Bh. blok, iako opcija s najviše mandata u Parlamentu Federacije BiH, odlučio da ostane nebitna opozicija, unutar sebe i između sebe zavađen i podijeljen. Ova neozbiljnost i nespremnost da se preuzme odgovornost naplaćena je već na lokalnim izborima u Kaknju gdje kandidat SDA Aldin Šljivo sa dvostruko više glasova brutalno deklasirao SDP-ovog Eledina Mijoča koji ne samo da je imao podršku kompletnog Bh. bloka, nego i kompletne opozicije. Stvar je još gora ako se uzme u obzir da je Kakanj radnička sredina sklona idejama i vrijednostima socijaldemokratije u kojoj je SDP svojevremeno u tri uzastupna mandata imao načelnika. Birači već u startu pokazuju da, za razliku od tvrdnje sarajevskih junoša u SDP-u i raznoraznih lijevih intelektualaca koji iznose nebulozne konstatacije da će ostanak u opoziciji ljevici donijeti uvjerljivu pobjedu na duže staze, kažnjavaju neozbiljnost i nespremnost stranaka ljevice da preuzmu odgovornost.

Kakva je reakcija na sve ovo predsjednika SDP-a i neformalnog lidera Bh. bloka Nermina Nikšića? On je danas izjavio da se Bh. blok treba posvetiti, ni manje ni više, tome da 2020. na lokalnim izborima ima zajedničke kandidate! Ova izjava zapravo najbolje svjedoči o kompletnoj neozbiljnosti kako Nikšića, tako i njegovog vođenja stranke, jer u trenucima potpunog haosa u SDP-u, zapaljivih međusobnih optužbi unutar Bh. bloka, formiranja državne i federalne vlasti, otvorenog pitanja NATO-a, izbornog zakona, itd. Nikšić razmišlja o sljedećim lokalnim izborima.

No, umjesto nove najave nekog budućeg zajedničkog nastupa ljevice u nekoj ljepšoj budućnosti, Nikšiću bi bilo daleko bolje da se kao lider stranke posve najprije analizi i traženju uzroka debakla svog kandidata u Kaknju, dovođenju u red haosa koji vlada u njegovoj partiji  te nametanju prije svega pravila ponašanja kako im se ne bi dešavalo da opet javnost uveseljavaju vlastitim verbalnim i skoro pa i fizičkim sukobima te u konačnici, otvaranju pitanja Bh. bloka – hoće li se on ujedinjavati u zaista jedinstvenu političku opciju koja će imati jasne principe, ciljeve, program i način donošenja odluka i funkcionisanja ili će se Bh. blok razilaziti. Trenutna organizacija Bh. bloka kao jednog potpuno raštimanog orkestra čiji članovi međusobno ne komuniciraju i odbijaju svirati jedni s drugima, ali se zato međusobno javno pljuju, i gdje svako traži način kako da za sebe izvuče političku korist na račun svog partnera, zaista nema nikakve koristi ni za samu ljevicu ni za građane, te u javnost šalje jednu vrlo negativnu sliku o ovom savezu, što su lokalni izbori jasno potrvrdili.

To su pitanja i izazovi kojima se Nikšić treba posvetiti, a ne lupetati o lokalnim izborima 2020. Kao da nam nije već dosta bilo Jahorinskih deklaracija, najava "zajedničkih nastupa" na izborima i najavljenih zajedničkih kandidata koji završavaju tako što u sarajevskoj Općini Centar ljevica izađe sa šest različitih kandidata i prepusti opštinu SDA.

(D.H.)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...