TAJNA LJUTE PAPRIKE: Što ljuće - to bolje, ako ih redovito konzumirate, zaboravite na DESETINE BOLESTI

Ljute papričice, bliski srodnici paprike, pripadaju rodu Capsicum iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Potječu iz Južne i Srednje Amerike te se koriste već tisućljećima

  • Zdravlje

  • 24. Feb. 2019  

  • 0

Na tržištu se mogu pronaći različite vrste poput kod nas sveprisutnih feferona, raznih čili papričica te ponešto neobičnijih vrsta pod nazivima anaheim, habanero, jalapeño, cayenne (kajenska paprika), rocoto, tabasco, thai peppers…

Najljućom papričicom smatra se Carolina Reaper s 2,2 milijuna scovilleovih jedinica.

Ljute papričice razgranate su biljke koje u visinu narastu približno do 45 centimetara.

Plodovi se razlikuju izgledom i bojom te mogu biti uski i izduženi, kratki i plosnati, gotovo okrugli, narebreni… Mogu biti žute, zelene, narančaste, crvene, crvenosmeđe i crvenoljubičaste boje.

Miris i okus ovise o vrsti i kultivaru biljaka. Miris može biti manje ili više izražen, raznih cvjetnih, voćnih, orašastih ili drugih primjesa, a okus slatkast do kiselkast.

Ipak, glavna odlika im je ljutina, koja varira od posve blage do veoma žestoke.

Zdravstvene dobrobiti ljutih papričica

Ljute papričice sadrže prehrambena vlakna te mnoštvo vitamina i minerala.

Najvažnija tvar koju sadrže jest vrsta alkaloida – kapsaicin. On papričicama daje ljutinu, a najviše ga ima u unutrašnjosti plodova. Što su papričice ljuće, to su zdravije.

Neka od ljekovitih svojstava ljutih papričica:

snaže imunitet
potiču cirkulaciju u tijelu
korisne su u borbi protiv upala, alergija i infekcija
pomažu kod tegoba dišnih puteva
ublažavaju bolove
podižu raspoloženje (oslobađaju hormone poput serotonina i endorfina)
izvrsno djeluju na zdravlje krvnih žila
pomažu u snižavanju krvnog tlaka
smanjuju opasnost od nastanka krvnih ugrušaka
uravnotežuju povišene razine kolesterola u krvi
potiču apetit te izlučivanje probavnih sokova
poboljšavaju probavu i rad crijeva
pomažu u regulaciji prekomjerne tjelesne težine
sprečavaju nastanak i širenje zloćudnih bolesti
djeluju poput afrodizijaka

Primjena ljutih papričica

Ljute papričice možete dodavati u jela poput juha, variva, umaka, salata, sendviča, složenaca i razna druga slana jela.

Ponekad se dodaju i u slastice poput čokolade te razne napitke i smoothieje.

Pri pranju, čišćenju i rezanju budite osobito oprezni. Ljutina može jako nadražiti kožu, oči i sluznicu nosa, stoga obavezno navucite gumene rukavice.

Ponekad je teško neutralizirati gotovo neizdrživu ljutinu u ustima. Što god učinimo, osjećat ćemo je približno 10 minuta.

Od ispijanja vode gotovo nema koristi – bolje je popiti malo mlijeka ili jogurta. Protiv osjećaja ljutine također pomažu maslac od kikirikija te sokovi od limuna, rajčice i limete.

(SB / Alternativa)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...