SVI IZBORI POKAZUJU: Na izborima 2018. ljevica imala najbolji rezultat u HISTORIJI, ali se ne može u vlast bez nacionalnih stranaka!

Naime, svi dosadašnji izborni rezultati, a i to pod uslovom da ne računamo postojanje tijela poput doma naroda, jasno govore da ljevica može biti na vlasti i pokušati nešto od svojih ideja i programa provesti u praksi jedino ako proguta knedlu i uđe u aranžman s nekim od nacionalnih stranaka.

  • Mini market

  • 02. Mar. 2019  02. Mar. 2019

  • 0

Mnogi protivnici ulaska Bh. bloka u vlast, kako sami politički akteri tako i mnogi lijevi intelektualci, svoj stav pravdaju tvrdnjom da bi odbijanje vlasti s nacionalistima bilo ne samo politički principijelno i časno, nego da je čak i na duže staze to za stranke ljevice nadasve politički korisno. Naime, ostankom u opoziciji, tvrde, Bh. blok ima historijsku šansu da se pozicionira kao čevrta opcija u BiH, istinska alternativa nacionalnim politikama sa sve tri strane i uslijed svoje principijelnosti i svijetlog primjera u doglednoj budućnosti porazi nacionalne stranke.

Ovakve tvrdnje, iako na prvu možda lijepo i primamljivo zvuče, pate od ozbiljnog manjka osjećaja za političku realnost. Osim što sam bh. izborni i politički sistem direktno pogoduje vladavini nacionalnih stranaka zahvaljujući baziranosti na etničkom predstavljanju i brojnim striktno etničkim institucijama poput domova naroda, također i od 1990. do danas nisu zabilježeni izbori na kojima su građanske stranke osvojile više od 30% glasova, i to uključujući samo teritoriju FBiH. Drugim riječima, građani BiH na svakim izborima većinski biraju nacionalne stranke.

No krenimo redom. Na prvim izborima 1990. godine predominantnu pobjedu ostvarile su tri nacionalne stranke: SDA, SDS i HDZ. Dvije stranke ljevice, Savez komunista BiH i Savez reformskih snaga osvojile su zajedno manje od 20% glasova.

alt

 Na prvim poslijeratnim izborima 1996. stvar za građanske stranke bila je i puno gora. “Združena lista” sastavljena od građanski stranaka u kojoj je bio i SDP osvojila je 7,92% glasova.
alt


Godine 1998. SDP je praktično ostao jedina ozbiljna stranka ljevice u FBiH. Njihov izborni rezultat: 14,51%.

alt

Na izborima 2000. ljevica je ostvarila jedan od najuspješnijih rezultata u historiji. SDP je na ovim izborima postao pojedinačno najjača stranka u FBiH. Ipak, njihov rezultat samostalno i nije bio baš toliko zavidan, s obzirom da su osvojili 15,8% glasova.

alt

Na izborima 2002. potop ljevice. SDP osvaja samo 9% glasova.

 alt

Četiri godine kasnije, 2006., SDP se ponovo vraća na 15% glasova i treće mjesto po uspješnosti u Federaciji BiH.

alt

Godina 2010. bila je nadasve uspješna za ljevicu u BiH. Tada i dalje organizovana samo u jednoj stranci, SDP-u, na izborima je imala 266.000 glasova ili 26% u FBiH. Ovaj izborni rezultat pratila je kasnija Vlada FBiH sastavljena od SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak.

alt

Nakon raskola u SDP-u, na izbore 2014. ljevica izlazi podijeljena. DF te godine osvaja 150.000 glasova, SDP oko 90.000, a Naša stranka samo 10.000. Sve skupa rezultat je skoro identičan kao i 2010. godine, što je posebno značajno spomenuti u svjetlu tvrdnji pojedinih političara i analitičara da je ljevica 2014. kažnjenja zbog koalicije sa SDA, što, kao što  izborni rezultat pokazuje, naprosto nije tačno.

 alt

I konačno, na posljednjim izborima 2018. stranke ljevice  (SDP, DF i NS) u FBiH zajedno su osvojile 29% glasova ili 284.000, s čim je ovo zapravo najbolji rezultat stranaka ljevice u HISTORIJI!

 alt

Iako iza sebe imaju najbolji izborni rezultat u historiji, stranke ljevice koje su se ujedinile u Bh. blok u konačnici su odlučile ostati u opoziciji. Uzimajući u obzir da i pored rezultata od 29%,  stranke ljevice svejedno nisu u mogućnosti formirati vlast bez nacionalnih stranaka, to nam jasno pokazuje da oni koji nam poručuju da stranke ljevice nipošto ne smiju ulaziti u vlast s nacionalnim strankama nam suštinski govore da te stranke vječno trebaju ostati u opoziciji.

Naime, svi dosadašnji izborni rezultati, a i to pod uslovom da ne računamo postojanje tijela poput doma naroda, jasno govore da ljevica može biti na vlasti i pokušati nešto od svojih ideja i programa provesti u praksi jedino ako proguta knedlu i uđe u aranžman s nekom od nacionalnih stranaka. Stvar je još gora ako se uzme u obzir da stranke ljevice podršku gotovo isključivo uživaju na teritoriji Federacije BiH, dok su u RS-u na nivou statičke greške, a sve tamošnje parlamentarne stranke primarno su nacionalne, pa sve ostalo.

Oni koji ovih dana u bh. javnosti iznose teze da će Bh. blok ako ostane u opoziciji biti snaga za promjene u BiH koja je u prilici da okonča vladavinu nacionalnih stranaka, treba da nam objasne na kojim tačno parametrima i predviđanjima iznose takve tvrdnje, s obzirom da dosadašnja višedecenijska biračka volja i podaci govore upravo suprotno.

(D.H.)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...