BOŽE, NARODA I PRAVDE: Ministar policije Katica zahvaćen novogodišnjom potrošačkom groznicom; 31.12 „skršio“ 40.000 KM na satove, klima uređaje, fotelje, računare..!

Grozničavo, u golemoj žurbi je ministar tog hladnog zimskog dana naručivao i sve druge što njegovim prethodnicima, biranim po partijskoj liniji i jednonacionalnom ključu nije padala na pamet da nabave...

  • Mini market

  • 05. Mar. 2019  05. Mar. 2019

  • 2

Piše: SENAD AVDIĆ

Samo su četiri dana bila potrebna Admiru Katici, ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, da dubinski, analitički i stručno sagleda probleme i prioritete u funkcioniranju ovog ministarstva i da odlučno krene u njihovo energično i brzo rješavanje i prvazilaženje. Katica je 26. decembra zajedno sa ostalim kolegama iz Vlade Kantona položio svečanu zakletvu, a već 31. decembra počele su su provoditi prve konkretne, opipljive reformske mjere i radnje, kojima je novopečeni ministar bio inspirator i pokretač. 

Zadnjeg dana prošle godine,  kada najveći dio građana užurbano kupuje novogodišnje potrepštine, voće, povrće, alkoholna i bezalkoholna pića, francuske salate i kineske petarde, Katica  je marljivo i strpljivo ispravljao manjkavosti i propuste svojih mnogobrojnih prethodnika, koje ništa drugo nije zanimalo osim vlastitih i stranačkih siptnosopstveničkih interesa. 

Eto, recimo, niko se od generacija ministara policije koji su prije Katice  otaljavali svoj posao u Kantonu nikad nije sjetio da policiji nabavi ručne satove. Kako je uopće policija sve do dolaska ministar Admira Katice funkcionirala,  na koji je način i čime - kako provodila policijski sat, kad nijedne poštene "čuke" u ministarstvu nije bilo. "Dok je ljudi, mjerit će se i vrijeme", upamtio je dobro ministar Katica svevremensku repliku starog čaršijskog sajdžije Seada Kapetanovića i odmah naručio nepoznat broj ručnih satova  koji su MUP Kantona, odnosno poreske obveznike koštali 5.377 KM (bez PDV-a).

Grozničavo, u golemoj žurbi je ministar tog hladnog zimskog dana naručivao i sve druge što njegovim prethodnicima, biranim po partijskoj liniji i jednonacionalnom ključu nije padala na pamet  da nabave. "Lako je za razmještaj, ako imaš namještaj",  to je ljupka pjesmica koju je nekada davno čuo maleni  Katica, pa je istog dana, 31. 12., poručio kancelarijskog namještaja u vrijednosti od 5.885 KM

Tresao  se  u ministarskoj stolici bivši portparol zeničkog MUP-a Katica dok je promrzlim prstima kucao narudžbe, potpisivao ugovore, a onda mu je sinulo kroz glavu zbog čega je u KMP-u tako studeno  i to usred zadnjeg dana u godini: pa, naravno, nema klima uređaja! Zato je  brže-bolje u knjigu porudžbi ukucao i klima-uređaje, cijena povoljna da ne može biti prihvatljivija: 5. 950 KM. Svidjele su se ove simpatične, ćoškaste cijene ministru Katici, bivšem šefu kabineta Milana Tegeltije u VSTV-u, pa je  bacio oko na katalog da vidi ima li još neka zgodna stvarčica,  a  da joj je cijena ispod 6 hiljada KM? Kad, gle čuda, ima. Komplet taze novih računara i zeničkoj firmi "INTER-COM ZENICA" (istoj onoj u kojoj je naručio klima-uređaje) koštao je nevjerovatnih 5.979 KM.

Malo je falilo da ministar Katica zaboravi kupiti još nešto, neizbježno materijalno-tehničko sredstvo bez kojeg  ne bi smio  pomisliti da izađe  oči izaći hiljadama policajaca u Kantonu, pa se u zadnji čas sjetio "Kancelarijskih mašina i opreme za prenos podataka i glasa". Zanima vas cijena? Bagatela: 5.830 KM.

I, naravno, neće ministar Admir Katica napraviti grešku koja će neprijateljima reformi poslužiti kao argument protiv njega, niko ga neće moći prozivati da  sređuje samo svoj kabinet i vodi računa isključivo o svojoj ministarskoj stražnjici: istog dana je sa  firmom  "ALPROM DOO KISELJAK" sklopio ugovor o nabavci  polcijskih kućica u vrijednosti od 5.771 KM.   

I tako je tog hladnog decembarskog dana, dok je  najveći broj građana u potrošačkoj groznici bacao pare na piće i hranu, trošio teško zarađene novce na skupe provode i jeftine pjevaljke,  naš ministar policije Admir Katica,  pohlepnicima, vjeran isključivo Narodu i lojalan samo Pravdi oteo iz džepova  blizu 40 hiljada maraka.

Možda nekom treba objasniti zašto je energični,  pedantni i strpljivim, a pogotovo blagoglagoljivi  ministar sve potrepštine koje je pokupovao četiri dana nakon izbora na tu dužnost plaćao nešto malo manje od  6 hiljada maraka? Pa, zato što je to zakonski limit iznad koga se ništa ne može nabaviti direktnom pogodbom. A, ministar Katica je pažljivo vodio računa o tome da sve artikle  u novogodišnjoj potrošačkoj groznici nabavi direktno se pogađajući sa firmama od kojih je nabavljao robu široke potrošnje.

Deset dana je trebalo sarajevskoj policiji da uhapsi/neutrališe serijskog ubicu Edina Gačića, koji je u danima bjekstva ubio i njihovog kolegu, ali su  zato njihovom ministru samo tri-četiri dana trebala da locira i prevaziđe  glavne probleme u svom djelokrugu: nedostatak satova, klima-uređaja, zastarjelost namještaja i računara i dotrajalost polcijskih kućica-policijski slobodica. I to bez tendera, a opet u skladu sa zakonskom procedurom.

(SB) 

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...