PRVI U LEPOSAVIĆU, SJEVERNOJ MITROVICI I ZUBINOM POTOKU: Osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića novi je predsjednik „Fudbalskog saveza Kosova i Metohije“?!

Tekst objavljen na srbijanskom portalu „Peščanik“ prenosimo u integralnoj verziji


Oprema teksta - SB

  • Društvo

  • 06. Mar. 2019  06. Mar. 2019

  • 0

Piše: Dejan Ilić 

Milan Radoičić, osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića, novi je predsednik Fudbalskog saveza Kosova i Metohije. Da odmah razjasnimo - Fudbalski savez Kosova i Metohije jedan je od pet regionalnih saveza Fudbalskog saveza Srbije. Podsavezi nacionalnog fudbalskog saveza određeni su teritorijalno i dele se na pet nivoa. Regionalni je prvi nivo ispod nacionalnog. Ima pet takvih regionalnih saveza: Vojvodina, Beograd, Zapadna Srbija, Istočna Srbija te Kosovo i Metohija. Najniži, peti nivo je opštinski i na njemu ima 102 saveza.

Na Kosovu postoji, naravno, još jedan fudbalski savez. To je Fudbalski savez Kosova, na čijem je čelu, do leta 2018., bio Fadil Vokrri. Taj savez je osnovan 1946. i bio je deo Fudbalskog saveza Jugoslavije. Godine 2016. FIFA i UEFA su primile Fudbalski savez Kosova u svoje članstvo kao samostalnu, od srpskog saveza nezavisnu organizaciju. To znači da na Kosovu sada imamo paralelne saveze: Fudbalski savez Kosova i Fudbalski savez Srbije preko svog ogranka - Fudbalskog saveza Kosova i Metohije. Mogli bismo dalje da iznosimo podatke - recimo, koliko klubova se nalazi u kosovskom savezu, a koliko u kosovsko-metohijskom. Te na koje se podsaveze deli potonji savez, u skadu sa strukturom Fudbalskog saveza Srbije.

Ali, nema razloga za to. I ovo je dovoljno podataka da pitamo šta u stvari vodi Radoičić u svojstvu predsednika Fudbalskog saveza Kosova i Metohije. Pored toga, treba se pitati i odakle on to vodi. Na sajtu Fudbalskog saveza Srbije stoji da je sedište Fudbalskog saveza Kosova i Metohije u Kosovskoj Mitrovici. Ako je verovati vestima, znamo i da je u novembru 2018.. Radoičić pobegao sa Kosova.

Prešavši tada u Srbiju, izbegao je da bude uhapšen i podvrgnut ispitivanju kao osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića. Podsetimo se: pošto je pobegao, oglasio se pismom javnosti u kome je dao časnu reč da nema ništa sa ubistvom za koje se sumnjiči. Dan kasnije, tvrdnje iz pisma od reči do reči je praktično ponovio i potvrdio Vučić.

Pored Vučića, za nevinost Radoičića garantovao je i notorni poligraf. Par meseci kasnije, kako se pokazuje, pored Vučića i poligrafa, da Radoičić nema ništa sa ubistvom Ivanovića ovih dana praktično bi da potvrdi i Fudbalski savez Srbije, dozvolivši da on, Radoičić, bude izabran, a zapravo, kao jedini kandidat za to mesto, postavljen za predsednika Fudbalskog saveza Kosova i Metohije, iako on, koliko znamo, na Kosovu i Metohiji, to jest u Kosovskoj Mitrovici gde je sedište regionalnog saveza, više nije. Dakle, zašto baš Radoičić, a ne neko drugi, ko bi sa manje problema (sa zakonom) mogao da vodi takmičenja pod okriljem saveza iz njegovog regionalnog sedišta?

Čitaocu je do sada već sasvim jasno da ovaj tekst, kao uostalom i savez o kojem je uglavnom reč, nikakve veze nema sa fudbalom. I ne samo što nema veze sa fudbalom: poruka koju je u ime države poslao domaći fudbalski savez nikakve veze nema ni sa Kosovom (i Metohijom). Da je drugačije, na čelo Fudbalskog saveza Kosova i Metohije ne bi postavio osobu koja više ne sme (legalno) da kroči na Kosovo.

Kako stoji u naslovu, ovo je u stvari tekst o jatakovanju. Jataci su, znamo, skrivali odmetnike. U romantizovanoj verziji domaće hajdučije bilo je časno biti jatak. Istorija nam pak kaže da su jataci bili puki pomagači zločincima, to jest, striktno pravno govoreći, saučesnici u zločinu. Kako god, i u romantizovanoj i u istorijsko-pravničkoj verziji, jataci su pomagali - tajno.

To jest krišom su sklanjali odmetnike od zakona na skrovita mesta. Kako vidimo, stvari su se okrenule naglavačke. Odmetnici od zakona više se ne kriju. Sada je država sa svojim institucijama postala sigurna kuća za njih. Umesto da budu na udaru države, ona ih štiti od svakog mogućeg legitimnog gonjenja. Postavivši ga na mesto predsednika Fudbalskog saveza Kosova i Metohije, država šalje poruku da je Radoičić njen štićenik i kao takav - dakle kao štićenik države - izvan dosega njenih zakona.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...