"BIĆE OPET PAKAO I KRVAVA DRINA, EVO IDU ČETNICI SA PLANINA": Četničko orgijanje predstavlja - SLAVLJENJE GENOCIDA!

Organizator skupa je Ravnogorski pokret iz Višegrada, a okupljanje je praćeno četničkim pjesmama i veličanjem ratnih zločina iz posljednjeg rata u BiH, kao i iz Drugog svjetskog rata.

  • Vijesti

  • 10. Mar. 2019  10. Mar. 2019

  • 17

Završeno je današnje orgijanje četničkog pokreta iz RS i Srbije u Višegradu.

Sve je okončano parastosom ispred crkve i spomenika Draži Mihailoviću u Draževini te polaganjem cvijeća na spomenik pripadnicima njegove pratnje Nikoli Majstoroviću, Dragiši Vasiljeviću i Blagoju Kovaču.

Četnici su se u nedjelju ujutro postrojili u centru Višegadu, odakle se čula pjesma „Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina.“

Postrojavanje ravnogorskog četnickog pokreta u Višegradu predstavlja zapravo slavljenja genocida, odnosno trijumfalizam koji se odvija paralelno sa njegovim negiranjem", kazao je za profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo.

Profesor Turčalo je upozorio na izostanak reakcije lokalnih i entitetskih vlasti na veličanje ratnih zločinaca. 

"Činjenica da se ovo dešava svake godine i ne nailazi na bilo kakvu reakciju, prije svega lokalnih i entitetskih vlasti, govori o tome da su obilježavanje historijskog kontinuiteta genocidnog nasilja u Višegradu, glorifikacija ratnih zločinaca kao heroja, osloboditelja i branitelja za te institucije prihvatljiv diskurs i praksa",istakao je Sead Turčalo.

Šef misije OSCE-a je reagovao ja okupljanje pripadnika četničkog pokreta u Višegradu.

Berton je ocijenio da dokle god postoje ovakvi slučajevi, bh. društvo ne može naprijed. On je pozvao i vlasti BiH da reaguju.

"BiH društvo ne može naprijed dokle god ima onih koji samo gledaju u prošlost, glorifikuju ksenofobiju, rasizam i pokušavaju revidirati historiju. Ovakvom ponašanju nema mjesta u modernom, demokratskom društvu. Vlasti moraju istražiti ovo", poruka je Brucea Bertona.

altBruce Berton@BertonBruce  

BiH society cannot move forward as long as there are those who only look back, glorifying xenophobia and racism and attempting to rewrite history. This behavior has no place in a modern, democratic society. Authorities must investigate.@N1info @OSCEBiH

 55:46 PM - Mar 10, 2019 · Bosnia and Herzegovina

loading...

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...