BIO JE DESNA RUKA SRPSKOG "ADOLFA", ZATVORENIKE TJERAO DA MEĐUSOBNO OPŠTE: Srbin priznao MONSTRUOZNE ZLOČINE nad Bošnjacima po svim tačkama optužnice, JEDINI EGZEKUTOR KOJI SE POKAJAO

Ranko Češić, bivši policajac iz Brčkog, prihvatio svih 12 tačaka optužnice u dogovoru s Tužilaštvom  • Jeste li znali

  • 11. Mar. 2019  

  • 2

Ranko Češić rođen je 5. septembra 1964. u Bosni i Hercegovini. Živeo je u opštini Brčko prije i za vrijeme rata a u Beograd se preselio krajem 1996.godine.   

U žižu javnosti Ranko Češić dospio je kada je uhapšen u maju 2002. godine zbog ratnih zločina a prilikom prvog pojavljivanja u haškoj sudnici izjavio je da nije kriv.

 

Na prvobitnoj optužnici koja je u Haškom tribunalu podignuta 21. jula 1995, Češić se nalazio s Goranom Jelisićem, bivšim komandantom logora "Luka", koji je u međuvremenu u Tribunalu osuđen na 40 godina zatvora.

Goranu Jelisiću je suđeno i osuđen je 14. decembra 1999. Izmjenjena optužnica, koja se odnosi samo na Ranka Češića, podnesena je 26. novembra 2002.

Optužnica se sastoji od 12 tačaka. U šest tačaka Ranko Češić se tereti za zločine protiv čovječnosti. U pet od tih tačaka tereti se za ubistvo a u jednoj za silovanje. U šest ostalih tačaka, u odnosu na iste događaje, Češić se tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja. U pet od tih tačaka tereti se za ubistvo a u jednoj za uvredljive i ponižavajuće postupke.

Inače,  Ranka Češića uhapsile su vlasti Savezne Republike Jugoslavije u Beogradu 25. maja 2002. a prebačen je u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Hagu 17. juna 2002.

Prilikom svog prvog stupanja pred sud, tri dana kasnije, Ranko Češić se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice. Međutim, 7. oktobra 2003., pre početka suđenja, Češić i tužilac su sklopili sporazum o izjašnjavanju o krivici.

Ranko Češić je priznao krivicu po svih 12 tačaka optužnice i složio se da svedoči u drugim postupcima pred Međunarodnim sudom. Tekst činjenične osnove u kojem se opisuju zločini i Češićevo učešće u njima priložen je sporazumu o izjašnjavanju o krivici.

Češić se nakon toga potvrdno izjasnio o krivici po dvanaest tačaka optužnice pred Pretresnim vijećem 8. oktobra 2003. Pretresno veće je prihvatilo njegovo potvrdno izjašnjavanje o krivici nakon što se uverilo da je ono učinjeno dobrovoljno, upućeno i nedvosmisleno te pošto je utvrdilo da postoji dovoljna činjenična osnova za zločine i učešće optuženog u njima.

Bosanski Srbin Ranko Češić, bivši policajac iz Brčkog, prihvatio svih 12 tačaka optužnice u dogovoru s Tužilaštvom.

Inače, Češić, nekada pripadnik Interventne brigade policije u Brčkom, složio se s navodima optužnice da je lično, sam ili uz pomoć drugih, ubio 10 muslimana, koji su bili zatočeni u logoru "Luka" i kampu u sportskom centu "Partizan" u Brčkom. Neke žrtve su, priznao je Češić, ubijene automatskom puškom, a jedna je umrla nakon premlaćivanja "drvenom palicom na kojoj se nalazio olovni cilindar". Češić, rodom iz Drvara, priznao je i da je 11. maja 1992. u logoru "Luka" prisilio dva brata muslimana da pred ostalim zatvorenicima najprije tuku, a potom i da "vrše seksualne radnje jedan nad drugim".

Tim djelom žrtvama je nanijeta "teška uvreda i poniženje", ali se ono u interpretaciji Tužilaštva, s kojom se saglasio i Češić, tretira i kao zločin silovanja, bez obzira na to što optuženi nije lično učestvovao u nasilju. Priznajući krivicu, Češić je izjavio da je bio svjestan svojih postupaka, odnosno da je ubistva zarobljenih muslimana počinio namjerno. Tužilaštvo je tražilo da za navedena djela optuženom bude izrečena zatvorska kazna u rasponu od 13 do 18 godina, a Češić se obavezao da će pristati da u drugim procesima, ako bude potrebno, svjedoči pred sudom.

Tako je on osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, a kaznu je odsluživao u danskom zatvoru. Odande je pušten prijevremeno, 2014. godine jer je tada već odslužio dvije trećine kazne. 

Prema preporuci zatvorskih vlasti – Češić je izrazio kajanje zbog zločina, kao i da „zatočenost nije jedina kazna za njega – jer je još teže živjeti s njegovom krivicom“.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...