Gastro
TAJNA JE U NADJEVU: Evo kako na brzinu napraviti čuvenu pizzu napolitanu, sve je vrlo jednostavno… (VIDEO)
14. Sep. 20210
Iako se pizza čini kao naizgled jednostavno jelo za pripremu, mnogim početnicima tijesto za pizzu može zadati glavobolje, sve dok ne otkriju savršen omjer sastojaka i trikove pomoću kojih će dobiti tijesto poput onog iz omiljene pizzerije: ako ste svoje ukućane pokušali razveseliti slasnom domaćom pizzom i u tome podbacili, nemojte još odustati - evo koje ste greške navjerovatnije pravili...
Gastro
13. Mar. 2019 13. Mar. 2019
0
Najčešći problem kod pripreme pizze odnosi se na pripremu tijesta. Osnovno pravilo kod pripreme tijesta za pizzu kojeg se morate pridržavati je da pustite tijesto da odstoji. Mnogi u želji da pizza što prije bude gotova odmah krenu oblikovati tijesto i slagati sastojke. Tijesto u toj fazi još uvijek nije dovoljno očvrsnulo i zbog toga će odupirati rastezanju i formiranju. Kako biste to izbjegli, pustite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta prije nego nastavite s pripremom pizze.
Ukoliko dodate previše brašna, lako je moguće da će tijesto biti pretvrdo i ukočeno. Također je moguće da ste tijesto predugo mijesili, bilo ručno ili elekričnim mikserom. Predugo miješano tijesto rezultirat će i time da će kora pizze pucati, odnosno da će na njoj pojaviti mjehurići. Treći razlog može biti i upotreba pogrešnog brašna. Najbolje brašno za tijesto za pizzu je glatko brašno
Vjerojatno najčešća pogreška koji mnogi rade je da pretjeraju s preljevom za pizzu. Previše šalše i sira, ali i povrća koje pečenjem ispušta vodu, rezultirat će time da će tijesto biti vodenasto i teško. Isto tako, zbog puno sastojaka pizzu je potrebno duže peći, pa je veći i rizik od paljenja dna, prije nego što je gornji dio pizze dovoljno pečen.
Ako ste već otišli toliko daleko da ste napravili vlastito tijesto, nemojte se zadovoljavati kupljenom šalšom. To je velika pogreška koju mnogi rade. Domaća šalša dat će pizzi onaj "touch" u okusu koji joj je svo vrijeme nedostajao.
Mnogi nemaju odgovarajuću opremu za pripremu pizze kod kuće. Svatko želi da njegova pizza ima okus po restoranskoj pizzi iz krušne peći, no to je nemoguće postići ako koristite bilo kakvo posuđe. Pizza se kuha vrlo kratko i na visokim temperaturama kako ne bi došlo do izvlačenja vlage iz tijesta, stoga se i posuđe u kojem pečete pizzu mora moći brzo zagrijati. Najbolja alternativa krušnoj peći su elekrični pekači za pizzu u kojima je pizza spremna za svega tri minute, baš kao i u krušnoj peći.
(Tportal).
Gastro
TAJNA JE U NADJEVU: Evo kako na brzinu napraviti čuvenu pizzu napolitanu, sve je vrlo jednostavno… (VIDEO)
14. Sep. 20210
Gastro
IZABRANA NAJBOLJA PIZZA NA SVIJETU: Zamislite, nije iz Italije, nadmašili su ih...
02. Avg. 20212
Gastro
KLJUČAN JE JEDAN SASTOJAK: Evo kako da vam tijesto za pizzu uvijek ispadne savršeno (VIDEO)
08. Jul. 20210
Gastro
KO KAŽE DA NE MOŽE BEZ MESA: Napravite pizzu sa povrćem, ljetni specijalitet koji će svi obožavati… (VIDEO)
30. Jun. 20210
Regija
LIDERU BOŠNJAČKE STRANKE RAZOČARAO ABAZOVIĆA: "'Otvoreni Balkan' nema našu bjanko podršku!"
Prije 38 min0
Regija
OGLASILI SE IZ KREMLJA O RAZGOVORU PUTINA I VUČIĆA: "Dogovoreno je da Rusija nastavi..."
Prije 45 min0
Vijesti
MINISTRICA TURKOVIĆ UPOZORAVA NA OPASNOST: "Dodik će sigurno aktivirati svoje planove za Republiku Srpsku, ako..."
Prije 58 min0
Vijesti
RAT UŽIVO: Ruski ambasador tvrdi - "Nismo imali cilj zauzeti Kijev u početnoj fazi!"
Prije 1h8
Gastro
IDEALNO KAD SMO SVI NA OKUPU: Danas pravimo Titov kolač – desert s orasima i čokoladom… (VIDEO)
28. Maj 20220
Gastro
BEZ BRAŠNA I ŠEĆERA: Na brzinu napravite izvrstan domaći desert, poslasticu za sve generacije (VIDEO)
27. Maj 20220
Gastro
ZA POLA SATA: Napravite kod kuće pileću paštetu na ovaj način
27. Maj 20220
Gastro
ZDRAV OBROK, SA NEVJEROVATNOM KOLIČINOM OKUSA: Napravite afrički gulaš sa pilećim mesom i...
26. Maj 20220
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.