MOĆNA BOSANKA BILA JE NAJBOGATIJA KRALJICA SREDNJEG VIJEKA: Rodila se u Srebreniku, udala za moćnog kralja, pa vladala nad polovicom Europe, a onda su je LIKVIDIRALI

„Slobodna Bosna“ nastavlja svoj serijal iz povijesti…

  • Jeste li znali

  • 14. Mar. 2019  

  • 0

Dana petog ožujka 1326. godine rođen je čovjek koji će postati najmoćniji vladar Balkana u srednjem vijeku. Ime mu je bilo Ludovik i potjecao je iz francuske dinastije Anžuvinaca.

Anžuvinci su zapravo bili izravni muški potomci francuske kraljevske dinastije, no uspjeli su steći vlastite kraljevske titule u Europi, izvan matične domovine Francuske. Ime je Anžuvincima dodijeljeno po grofoviji Anjou, koju je dobio njihov osnivač – Karlo – kao mlađi brat francuskog kralja sv. Luja IX., jedinog francuskog kralja koji je postao svetac Katoličke Crkve.

KRALJ LUDOVIC i. ANŽUVINSKI (Izvor: Public)

Anžuvinci su tijekom razvijenog srednjeg vijeka stekli vlast nad impresivnim brojem zemalja. Postali su kraljevi Sicilije, grofovi od Provanse, kraljevi Napulja, naslovni carevi Konstantinopola, kraljevi Albanije, te naslovni kraljevi Jeruzalema, te kraljevi Hrvatske i Ugarske.

Ludovik Anžuvinac naslijedio je već kao mladić hrvatsku i ugarsku krunu, a zatim je osvajanjima i diplomacijom snažno proširio svoje područje vladanja. Tako je uspio osvojiti napuljsko prijestolje, čime je postao vladar južnog dijela Italije. Postao je i poljski kralj, pa mu se vladavina protezala gotovo od Baltičkog mora do Sredozemlja.

Kralj Ludovik Anžuvinac oženio se Elizabetom Kotromanić, kćeri bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića. Pomoću raznih saveza uspio je učiniti svojim vazalima vladare s današnjih srpskih, rumunjskih i bugarskih područja, tako da je imao velik utjecaj na čitavom Balkanu, sve do područja današnje Ukrajine.

Kralj Ludovik bio je jedan od najbogatijih vladara u čitavoj srednjovjekovnoj Europi, naročito zbog zlatnih rudnika u njegovim kraljevstvima. Postoje navodi da je godišnja proizvodnja zlata njegovih zemalja pet puta nadmašivala bilo koju drugu tadašnju europsku državu, te je iznosila trećinu ukupne svjetske proizvodnje zlata.

Njegova supruga, kraljica Elizabeta Kotromanić rodila se u Srebreniku 1340. godine.

Bila je kći bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića i Elizabete Kujavske. Dana

Dana 20. lipnja 1353. udala za hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca, čime je postala i hrvatsko-ugarskom kraljicom.

Budući da je poljski kralj Kazimir Lokietek odredio Ludovika za nasljednika poljskog prijestolja, Elizabeta je postala i poljskom kraljicom.

Ludovik I. Anžuvinac i Elizabeta Kotromanić su imali četiri kćeri, od kojih su dvije preživjele. Bile su to Jadviga i Marija.

Marija, nasljednica hrvatskog i ugarskog prijestolja, udala se za Žigmunda Luksemburškog, dok je Jadviga kao kraljica vladala Poljskom, udavši se za za litvanskog kneza Jagela koji je poznat i kao poljski kralj Vladislav II. Jagelović.

KRALJICA ELIZABETA ANŽUVINSKA

Nakon muževe smrti, postala je kraljica udovica i vladala je Hrvatskom, Ugarskom i Poljskom kao regentica od 1382. u ime svojih kćeri, sve do svoje smrti 1387. godine, za bune hrvatskih velikaša protiv nje.

Godine 1386. u Novigradskoj tvrđavi zatočena je Marija Anžuvinska i njena majka Elizabeta Kotromanić. Kraljica Elizabeta, koju su zvali i Elizabeta Bośniaczka, mučki  je ubijena.

ELIZABETINA KRUNA ČUVA SE U ZADRU (Izvor:Public)

Nijedna od Elizabetinih kćeri nije iza sebe ostavila djecu, pa je njezina loza izumrla smrću mlađe kćeri Jadvige. Nakon Elizabete, nijedna žena nije bila vladarica Ugarske sve do Marije Terezije.

Moćna vladarica iz Bosne ostaće upamćena kao najbogatija vladarica u povijesti Srednjeg vijeka.

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...