ŠTA JE GENERAL ROJS PISAO TUĐMANU O KONZULU BANDIĆU: "On je stari UDBAŠ kojeg kontrolira Ivo Lučić; autor je izvješća iz Haaga o tajnoj optužnici, nakon čega je Mate Boban...“

„... doživio moždani udar i umro!"

  • Mini market

  • 17. Mar. 2019  17. Mar. 2019

  • 0

Priredio: SENAD AVDIĆ

Ivan Bandić, konzul Hrvatske u Tuzli, posljednjih je dana postao tema medijskog i obavještajnog rata između službenog Sarajeva i Zagreba nakon što je otkrivena afera sa vrbovanjem bosanskohercegovačkih državljanja od  strane obavještajnih struktura susjedne države u čemu je uloga konzula Bandića bila vrlo zapažena. Zvaničnici Hrvatske, kao i mediji bliski vlasti, prozivanje njihovog diplomate za bavljenje nelagalnim aktivnostima u zemlji domaćinu, nazvali su hajkom (neprimjerenom i besmislenom) na službene predstvnike Hrvatske u Bosni i Hercegovini i stali u zaštitu diplomatskog ugleda i integriteta svoga konzula. 

Ivan Bandić je u hrvatsku diplomaciju ušao odmah nakon rata, kada je iz obavještajnog sektora kojim se cijeli život bavio postavljen u veleposlanstvo Hrvatske u Haagu, gdje je bio zadužen sa suradnju sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine. Zbog niza skandala, obavještajnog rovarenja i podmetanja, Bandić je bio prislijen napustiti Haag, što ga nije omelo u vrtoglavom napredovanju u diplomatskoj karijeri. Bio je ambasador Hrvatske u Moskvi, gdje je stekao mnoga važna poznanstva i veze koje mu koriste i dan-danas, kada sa ruskim kolegama prisno surađuje u BiH. U karijeri ima i rad u veleposlanstvima Hrvatske u Beogradu i Tirani.

Kompromitiranje i dekonspiriranje Ivana Bandića nije, međutim, počelo prije nekoliko dana u medijima i obavještajnoj zajednici u BiH, ono što se o njemu govori i piše u BiH obična je kamilica u poređenju sa analizama, pa i diskvalifikacijama koje su na njegov račun, napisane i izgovorene u Hrvatskoj.

Autor  najoštrije i najsveobuhvatnije analize "lika i djela" Ivana Bandića nije niko iz, kako se to u Zagrebu voli reći ovih dana "poltičkog Sarajeva", za takav portret Bandića zaslužan je general Ljubo Ćesić Rojs, nekada jedna od najuticajnijih osoba u Hrvatskoj, kao i među Hrvatima u Bosni i Hercegovini. General Rojs je prije 21.godinu u povodu održavanja glasovitog 5. Sabora HDZ BiH u Mostaru, na kojem je izabrano novo rukovodstvo prevođeno Antom Jelavićem napisao opširno, denuncijatsko pismo Franji Tuđmanu o tom događaju, njegovim glavnim akterima i značaju tog izbora.

Glavni protukandidat Jelaviću bio je Božo Ljubić, koji je, činilo se, uživao Tuđmanovu podršku. No, ipak je preovladao takozvani "generalski lobi" (Rojs, Zlatan Mijo Jelić, Stanko Sopta, podržani od ministra Gojka Šuška) uz kojeg je bio tadašnji prvi Tuđmanov savjetnik Ivić Pašalić, koji je pomogao trijumf Ante Jelavića. Povodom tog događaja general Rojs piše opširno pismo Franji Tuđmanu sa kojim je, kako stoji u pismu prethodno imao razgovor povodom 5. Sabora HDZ BiH. Portal "SB" uz neznatna skraćenja objavljuje Rojsovo pismo.    

LJUBIĆ - "HRVATSKI DODIK"

... "Postojanje grupacije koja je pokušala nametnuti po svaku cijenu svoga kandidata Božu Ljubića kao predsjednika, na sve ostale stranačke dužnosti također je htjela nametnuti svoje kandidate (potpredsjednike stranke i članove Predjedništva). Tu grupaciju čine sljedeće osobe: Ivo Lučić - pomoćnik ravnatelja HIS-a, Zdenko Lučić (Ivin brat), predsjednik Mladeži HDZ-a BiH, Ivan Bandić djelatnik HIS-a, Miro Musić, djelatnik HIS-a, Dragan Kraljević, djelatnik HIS-a, Bruno Stojić, direktor "Dubrovačke banke"...

"Grupacija koja je predlagala i podržavala Božu Ljubića (Lučići, Bandić, Musić, Zubak) desetak dana prije održavanja Sabora istoga je promovirala u javnosti kao jedinog i sigurnog kandidata predsjednika Tuđmana i kako mora proći kao takav. Uz takav pristup u javnosti su paralelno puštene (dez)informacije kako će nakon izbora novog predsjednika HDZ-a Božo Ljubić - 'hrvatski Milorad Dodik u BiH') uslijediti revizija cjelokupnog stanja, svih zbivanja na prostorima 'Herceg Bosne', kako će uslijediti otkazi i razrješenja pojedinaca u vojnim strukturama, kako će uslijediti uhićenja i zatvaranja pojedinaca, te kako će neki završiti u Haagu"...

"Svakako najznačajnija osoba je Ivo Lučić, koji je po svaku cijenu želio izgraditi reputaciju najznačajnijeg čovjeka u 'Herceg Bosni', što bi isto i osigurao pobjedom predloženih kandidata na stranačkim izborima jer je u strukturi moći nedostajala karika potpune političke vlasti (kao pomoćnik ravnatelja HIS-a kontrolira službe, što izravno, što posredno, uz pomoć brata Milana, braće Stojić, braće Stanić, Bilandžije koji kontrolira tokove kapitala, uz pomoć brata Zdenka Lučića preko Mladeži HDZ-a ima dio političke moći, a najveći dio političke moći ostvario bi biranjem njemu odanog kandidata za predsjednika HDZ-a, zahvaljujući Mirjani Lučić (u to vrijeme poznatoj tenisačici, op. SB) izgradili su spotsku reputaciju. Najodanije osobe Ivi Lučiću su Ivan Bandić, Miro Musić, Dragan Kraljević, Slobodan Božić, Bruno Stojić, njegov brat Zdenko Lučić i drugi..."

UDBAŠKE VEZE IVE LUČIĆA

"Odmah po preuzimanju dužnost šefa SIS-a (u čemu mu je pomogao Bruno Stojić koji ga je preložio Mati Bobanu) za svoje najbliže suradnike Ivo Lučić uzima bivše djelatnike "UDBA-e" Ivana Bandića (radio po emigraciji u Kanadi i SAD-u) i Miru Musića (kao djelatnik UDBA-e pokrivao hrvatsku emigraciju u Kanadi), Slobodana Božića i druge.

Ubrzo ih postavlja na ključnim poslovima unutar službe kao šef operative SIS-a i posebno je angažiran za operativni rad u Srednjoj Bosni (Kiseljak-Sarajevo) Nakon prelaska Ive Lučića u HIS (ispostava Mostar) za sobom u HIS povlači Miru Musića i Ivana Bandića, dok Slobodan Božić obnaša dužnost voditelja ureda za odnose sa UN-om, EZ-om i drugim međunarodnim organizacijama.

Radi "velikih pritisaka" prema Lučiću radi uloge i pozicije Bandića Musića i Božića u bivšem sustavu, a nakon zatvaranja Mladena Naletilića-Tute, Ivo Lučić "sklanja" Bandića kao djelatnika HIS-a u Haag, a Musić u veleposlanstvo u Moskvu (kakva slučajnost da ih skloni u dva vrlo interesantna i u proteklom periodu važna veleposlanstva)".

BANDIĆEVA "EKSKLUZIVA" OD KOJE JE UMRO MATE BOBAN

"Svega mjesec-dva dana nakon dolaska u Haag Ivan Bandić dostavlja (početkom srpnja 1997. godine), kao najspektakularniju i najvažniju, informaciju o postojanju tajnih optužnica protiv nekoliko dužnosnika bivše HR HB i to Mate Bobana, Brune Stojića, Brane Kvesića, Ivana Andabaka. 

Sagledavajući ukupnost zbivanja na području "Herceg Bosne" koje su uslijedile nakon te informacije, a uzevši u obrzir zbivanja poslije odlaska Bandića u Haag (uhićenje Tute) ne može se ne postaviti pitanje da li se radi možda o namjernom plasiranju takve informacije od strane Bandića i Lučića. Ovo pitanje ima smisla ako se uzme u obzir slijed kasnijih dpgađanja. Ubrzo nakon te informacije umire Mate Boban (od posljedica moždanog udara), Bruno Stojić postaje direktor Dubrovačke banke d.d Mostar, te se još čvršće povezuje sa Lučićem, odnosno povezuju se obitelji Lučić i Stojić. Također se vrši približavanje Brani Kvesiću, kojeg se postavlja na mjesto predsjednika UO "Energopetrola". General Andabak se eliminira sa prostora Hercegovine, plasirajući mu informaciju o mogućem uhićenju od strane SFOR-a. Logično bi bilo da ako se Bruno Stojić i Brana Kvesić nalaze na optužnicama haškog suda, da ih se također skloni sa prostora Hercegovine, a ne da im se daju tako odgovorne dužnosti.

Ljubo Ćesić-Rojs piše o dugogodišnjoj povezanosti Lučića sa Službom državne bezbjednosti, pa navodi da je pripravnički staž obavio u odvjetničkoj kući Grgića iz Ljubuškog, za kojeg tvrdi da je bio suradnik UDBA-e, a pominje i Lučićevu suradnju sa Alijom Delimustafićem, za kojeg tvdi da je povezan sa KOS-om.  

"Svakako je upitna njegova uloga u procesu pred MKSS-om u Haagu obzirom da je on predložio Ivana Bandića za rad u Haag. Bandić prilikom svojih dolazaka u RH u Zagrebu redovito kontaktira svog stričevića Milana Bandića, glasnogovornika SDP-a, odnosno tajnika SDP-a u Zagrebu i istoga izvješćuje o svim bitnim pitanjima i događanjima iz Haaga"...

... "Prema iskazu potencijalnog svjedoka optužnice Oscara Meybuma, promatrača ECCM-a u Srednjoj Bosni Ivan Bandić mu je priopćio da je on ispitivao zločin u Stupnom dolu i ostale zločine HVO-a. Budući da je sada Ivan Bandić djelatnik u RH (HIS-a u Veleposlanstvu RH), a s obzirom na traženje dokumentacije od RH o događanjima u Ahmićima može se doći u situaciju traženja istih od RH u svezi istraga koje provodio Ivan Bandić....

UDBA KAO SUDBA

"Ivan Bandić sin Stanka, rođen 17.11.1959. u selu D. Mamići, općina Grude, diplomirani pravnik, otac dvoje djece, prebivalište u Mostaru Splitska 9/22, trenutno djelatnik HIS-a u Veleposlanstvu u Haagu. Pravni fakultet je završio u Mostaru, a bivšu JNA služio 1983. u Doboju. Od 15.03.1987. bio je na djelatnosti SUP-a SR BiH, Centar Mostar, sektor SDB, na poslovima rada po liniji 02 (hrvatski nacionalizam i emigracija), gdje je radio do travnja 1992. U tom razdoblju pokrivao je 'neprijateljsku' emigraciju u Kanadi.

U svibnju 1991., nakon demokratskih izbora u RH vršio je vrbovanje političkog emigranta iz Gruda da postane suradnik SDB-a koji se nakon demokratskih promjena vrati iz Kanade, na što isti nije pristao. Od 1.08.1998. godine postaje djelatnik SIS-a HVO-a gdje ga je uposlio Ivo Lučić. Sa današnje distance bilo bi vrlo interesantno izvršiti analizu njegovih informacija, obzirom da je u nekoliko informacija bilo napisano različitih insinuacija o visokim časnicima HVO (Roso, Petković...)...

... Cijeli tijek rata Ivan Bandić je održavao kontakte sa: Slobodanom Božićem, svojim bivšim nadređenim u Centru SDB Mostar, Milanom Rosom iz Gruda, evidentiranim suradnikom KOS-a, Jerkom Kostićem (jedan od šefovA SDB-a u Mostaru), Dragom Čolakom (šef odjela za rad po hrvatskoj emigraciji), brat mnogo poznatijeg Stanka Čolaka koji još živi u Beogradu. Stanko je bio bliski suradnik Stane Dolanca i Petra Gračanina, a kumstvom je povezan sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, a u rodbinskoj je vezi sa Ivanom Bandićem. Preko Drage Čolaka, moguće i na druge načine tijekom rata je kontaktirao sa Stankom Čolakom, Mirkom Šimićem, djelatnikom SDB-a, pokojnim Nedžadom Ugljenom (bio zamjenik direktor AID-a).

OTROV ZA ŽENE

„Ivan Bandić trenutno radi kao djelatnik HIS-a u Velepolanstvu u Haagu, a prema navodima Ive Lučića u Haag je poslan 'da ga se skloni jer previše rastura tuđe brakove'. Inače, Bandić je sklon izvanbračnim vezama i čestom mijenjanju partnerica, ali koja slučajnost da je baš poslan u Haag jer je radeći u SIS-u, HVO sudjelovao u provođenju istraga o događajima u Srednjoj Bosni.

Iz nekoliko različitih i neovisnih  izvora potvrđeno je kako se Bandić u Haagu negativno izjašnjava o stranci HDZ, o pokojnom ministru Šušku, generalu Sopti... 

Ivan Bandić je stričević sa Milanom Bandićem, glasnogovornikom SDP-a i sa istim se vrlo često susreće i čuje, te istome prenosi svoja saznanja i prosudbe o događanjima oko Haaga i drugo. Postoje dokumneti iz kojih je vidljivo da je Ivan Bandić na Haškom sudu teretio Mladena Naletilića Tutu za ratne zločine. Čak je posebno radi V Sabora HDZ-a doputovao iz Haaga u Mostar“. 

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...