POLIŽITE PRSTE: Evo koliko tačno vam treba vode i soli ako želite da skuhate savršenu pastu - i šta nikako ne smijete da joj dodajete

Trikova za pripremu dobre paste nikad dosta.

  • Gastro

  • 21. Mar. 2019  

  • 0

Kada kuhamo pastu svi želimo da ona ispadne kao u najboljem restoranu, a sada nam jedan od najboljih kuhara otkriva kako je to moguće.

Ukoliko stavljate ulje u vodu u kojoj kuhate tjesteninu, samo uzalud trošite i ulje i vaše dragocjeno vrijeme. Treba vam litar vode na svakih 100 grama testenine koju kuhate ukoliko želite da ona bude savršeno skuhana.

Andrea Trančero, koji je radio u restoranima nagrađenim Mišelinovim zvijezdama, otkrio je svoju tajnu kako kuha savršenu pastu. Jedan od najvažnijih sastojaka je kipuća voda.

Prvo, treba dobro posoliti vodu sa 7 grama soli po jednom litru vode. Uobičajena je zabluda da ulje treba da se doda u ovoj fazi kuhanja, ali on savjetuje da to ne radite.

- Ulje ostaje na površini vode, a pasta potone na dno pa biva zarobljena ispod površine, rekao je kuvar.

Umjesto toga fokusirajte se na to da imate po litar vode na svakih 100 grama suve tjestenine koju kuhate. Tako ćete dati dovoljno prostora ukusnim ugljenim hidratima da se slobodno kreću u loncu.

- Neka voda provri, pa onda dodajte so. Kada stavite pastu u vodu potrebno je da je s vremena na vrijeme promiješate, dodaje.


Potrudite se da svako malo promiješate pastu i nemojte da bacate svu vodu kada budete cijedili tjesteninu jer vam može dobro doći kod pripremanja sosa za pastu.

Ukoliko pratite uputstvo za kuhanje koje stoji na poleđini pakovanja tjestenina, onda će ona biti al dente - pomalo tvrda kada je zagrizete. Savjetuje i da ne ispirate vašu pastu nakon kuhanja jer je skrob taj koji čini sos svilenkastim.

Kvalitetnu pastu ćete prepoznati po tome što će voda u kojoj se kuha da bude bistrija, bez pjene po površini.

(Telegraf.rs/SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...