DELIKATESA IZ ZEMLJE KLOMPI I TULIPANA: Danas pravimo flambirane palačinke, o ovom receptu će se dugo pričati…

U Nizozemskoj postoje specijalni restorani u kojima se može probati više od stotinu vrsta različitih palačinki. Među njihovim najatraktivnijim receptima su i ove, flambirane palačinke…

  • Gastro

  • 25. Mar. 2019  

  • 0

SASTOJCI

150 mli cijeđenog soka od naranče

70 ml cijeđenog soka od limuna

3 kašike likere od naranče

3 kašike viskija

30 g maslaca

4 kašike šećera

400 g brašna

250 ml mlijeka

1 jaje

mineralna voda

sol, 1 prstohvat

ulje

PRIPREMA

Na ugrijanu tavu, na koju smo dodali ulja, ulijemo smjesu za palačinke te pečemo.

Nakon što su palačinke pečene sa obije strane, zagrijavamo tavu za flambiranje te dodajemo maslac da se rastopi.

Na maslacu rastopimo šećer, dodajemo sok od limuna, sok od naranče i liker od naranče.

Kada se umak zgusnuo, smanjimo vatru te dodajemo palačinke, kratko ih umačemo, preklapamo na trokute i kratko ih pirjamo.

Kada palačinke upiju umak pojačamo vatru, dodamo šećer u prahu i usplamtimo (flambiramo) s whiskyjem.

Palačinke su spremne za serviranje.

Dobar tek!

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...