JAD I BIJEDA DODIKOVOG ENTITETA: Ne biste vjerovali koga je nesposobna vlast u RS-u optužila zbog nenamjenskog trošenja kredita IRB RS-a

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) najavila je žalbu na presudu Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je odbijena njena tužba protiv Garantnog fonda s ciljem naplate garancije od blizu pola miliona maraka za kredit odobren Planinskom dobru Nevesinje“, rekli su IRB-u

  • Mini market

  • 27. Mar. 2019  

  • 1

Umjesto odgovora na pitanja da li će biti pokrenuta odgovornost zbog gubitka pola miliona KM, u IRB su reagovali na tekst „Srpska oštećena za pola miliona jer IRB nije kontrolisala kredit“, koji je Capital prekjučer objavio.

U IRB-u su pokušali demantovati navode iz teksta tvrdnjom da je „izneseno niz neutemeljenih i neprovjerenih tvrdnji“, a potom priznaju da je „korisnik zajma, naknadno i bez znanja IRB odstupio od njihove provobitne ugovorene namjene“.

Upravo nenamjensko trošenje kredita IRB, bio je razlog što je Garantni fond odbio da IRB isplati blizu pola miliona KM po osnovu izdatih garancija za ovaj kredit.

U IRB potvrđuju da je „Planinsko dobro“ kredit nenamjenski potrošilo, ali ipak smatraju da su „apsurdna insinuiranja u tekstu da je u momentu odobravanja zajma IRB mogla znati krajnje namjere korisnika zajma u pogledu upotrebe ili eventualne zloupotrebe odobrenih sredstava“, što se u tekstu Capitala nigdje ni ne spominje, već navodi da nisu vršili kontrolu utroška kredita, što je uostalom i razlog zašto im Garantni fond odbija isplatiti garanciju, a to je potvrdio i sud.

Dalje, IRB navodi da je „sudski spor sa Garantnim fondom RS pokrenut i vođen radi utvrđivanja ništavosti odredbe ugovora o garancije koja predviđa namjensku upotrebu sredstava kao uslov za aktiviranje garancije“, što je Capital i posao.

„U skladu sa tim, ovaj spor nikako nije vezan za utvrđivanje načina na koji su korištena odobrena sredstva, kako se to navodi u tekstu članka….Osim toga, prilikom kontrolisanja od strane stručnih službi IRBRS, utvrđene su namjenske upotrebe plasiranih sredstava dok je korisnik zajma, naknadno i bez znanja IRBRS, odstupio od njihove prvobitno ugovorene namjene“, navode u IRB-u.

Dodaju i da je garancija Garantnog fonda RS samo je jedan od instrumenata obezbijeđenja predmetnog zajma.

„S tim u vezi biće iskorišteni svi raspoloživi instrumenti za zaštitu potraživanja banke, odnosno Fonda za razvoj i zapošljavanje RS prema PD ’Nevesinje’“, kazali su u IRB-u.

Portal Capital je prekjučer objavio da je Investiciono-razvojna banka RS izgubila blizu pola miliona maraka jer nije kontrolisala namjensko trošenje kredita koji je odobrila Planinskom dobru „Nevesinje“. Naime, IRB je izgubila sudski spor sa Garantnim fondom RS od kojeg je pokušala naplatiti garanciju od blizu pola miliona maraka za kredit odobren Planinskom dobru „Nevesinje“.

IRB je tužbom tražila  da se utvrdi da je ništav i da ne proizvodi pravno dejstvo tekst u garanciji, koja se odnosi na zajedničku izjavu o namjenskom utrošku zajma i da se obaveže Garantni fond da isplati 425.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom, uz troškove parničnog postupka. Takođe, naveli smo i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS podnijelo izvještaj protiv bivšeg direktora „Planinskog dobra“ Milorada Pikule zbog nenamjenskog trošenja tog kredita, piše Capital.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...