ŠAMPION SLASTI: Ovo je tradicionalni bosanski recept za bestilj...

Ovako kuhan bestilj može stajati cijelu zimu izvan frižidera

  • Gastro

  • 28. Mar. 2019  28. Mar. 2019

  • 0

Na fotografiji možete vidjeti kakva bi trebala biti tekstura bestilja.

SASTOJCI:

Na 10kg šjliva ide 1kg šećera (najbolje je koristiti šljivu stenlejku)

PRIPREMA:

Voće operite pod mlazom tekuće vode, ocijedite, raspolovite i izvadite košpice.

Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne uvrije sva tekućina. (Ovo je najbitniji dio recepta)

Kuhanje obično traje satima (5, 6 sati), a idealno je kuhati na drvima, preskupo je da bi kuhali na električnom šporetu.

Kada je skoro sva tekućina nestala, dodajte šećer i umiješajte drvenom kašikom.

Miješajte dok se ne rastopi.

Vreo bestilj prespite u zagrijane tegle.

Umotajte u peškir i ostavite preko noći da se ohladi.

(SB/Domacica.com)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...