NOVI PRILOZI ZA NEZAVISNO PRAVOSUĐE: Konaković priznao da je sa Dalidom Burzić dogovorio obnovu istrage protiv šefova GRAS-a, što je sud ocijenio...

... nezakonitim i zaključio ovaj skandalozni slučaj

  • Mini market

  • 29. Mar. 2019  29. Mar. 2019

  • 1

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH je prije nekoliko dana gostujući na televiziji N1 govorio o nedavnom izboru Dalide Burzić, bivše glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine.

Na pitanje novinarke je li normalno da se Burzićka imenuje na najvišu sudsku poziciju u trenutku dok se protiv nje vodi discliplinski postupak pred organima VSTV-a, Tegeltija je odgovorio kako to nema veze jedno sa drugim.

Kako je objasnio, čak i da je Disciplinska komisija VSTV-a izrekla sankciju Burzićki, to ne bi ništa promijenilo, VSTV poštuje "presumpciju nevinosti".

Tegeltija je javno, a ne tajno kako to ima običaj, pokazao koliko drži do ugleda disciplinskog tužitelja, kao i do uobičajenog standarda koji se naziva "percepcijom integriteta pravosuđa" i njegovih istaknutih članova: percepcija, odnosno ugled bivše tužiteljice, a sadašnje sutkinje Burzić je teško komprmitirana, ne samo zbog još uvijek neriješenog slučaja ubistva Dženana Memića i njene uloge u tome, nego zbog niza drugih skandala koji su obilježili njen mandat u Tužiteljstvu Kantona. 

Jedan od tih skandala (iz nehotice, ili iz neznanja) otkrio je istog dana Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo tokom rasprave koja je vođena o Izvještaju o radu Kantonalnog tužiteljstva za prošlu godinu.

Konaković, koji je dobar dio prošle godine proveo na dužnosti premijera Kantona Sarajevo otkrio je kako je sa glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić dogovarao ponavljanje postupka u predmetu kriminala u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GRAS), nakon što je prethodni postupak propao zbog hapšenja postupajućeg tužitelja Džemala Karića opuženog za korupciju.   

"Imamo izvještaj, informaciju glavne tužiteljice da je taj predmet pao zbog nestručnosti i korupcije postupajućeg tužioca koji se zove Džemal Karić, koji je istragu odveo u krivom pravcu, svjesno targertirajući rukovodstvo GRAS-a, Nadzorni odbor i Skupštinu a ne menadžment, Jusufranića i njegove saradnike", kazao je Konaković. 

Potom je objasnio da se u taj slučaj umiješala Vlada Kantona, odnosno osobno on i kantonalni pravobranitelj tako što su se "pravobranilac i izvršna vlast konsultovali na prijedlog Dalide Burzić nakon što sam vidio da Dalida Burzić to želi da radi. Rekla je da imamo šansu da obnovimo postupak jer je rekla: vi kao strana u postupku niste uopšte obaviješteni da je slučaj GRAS pao. Mi smo bili sretni. I onda Tužilaštvo, pazite, ništa ne promijeni u odnosu na optužnicu koju je podigao tužilac Karić. Zato je pao predmet GRASS".

Elmedin Konaković je napravio ozbiljan previd, jer u ponovljenoj optužnici Kantonalnog tužiteljstva (za razliku od one koju je zastupao za korupciju optuženi  Karić) nisu bili terećeni Upravni i Nadzorni odbor GRAS-a, nego, imenom i prezimenom, bivši direktor Ibrahim Jusufranić i njegov šura Brane Petrović, šef marketinga. 

Šta se desilo nakon što je, po svjedočenju Konakovića, Dalida Burzić na osnovu zahtjeva kantonalnog pravobranitelja izdala nalog da se njegov zahtjev pretvori u istragu protiv Jusufranića i Petrovića osumnjičenih za pronevjeru skoro milion i pol maraka? Sud je donio prvostepenu odbijajuću presudu, uz obrazloženje da Glavna tužiteljica uopće nije imala zakonsko ovlaštenje da usvoji pritužbu (Konakovića, odnosno pravobranitelja) niti je smjela da je pretvori u istragu.

Tako je predmet protiv odgovornih za dugogodišnji, basnoslovno teški keiminal u ovom javnom preduzeću definitvno uništen. Iako je, prema mišljenju upućenih, sudija, advokata... optužnica protiv Jusufranića i njegovog šure Petrovića bila utemeljena na vrlo konkretnim dokazima (kupovina auto-praonica od firme Jusufranićevog sina koje su kasnije prodate istom tom sinu, ili prodaja oglasnog prostora na vozilima koju je vodio Petrović), svaka mogućnost njihovog zakonskog kažnjavanja je spriječena isključivo zbog nezakonitog načina na koji je Burzićka preotvorila (obnovila) istragu.

Oni koji su pratili ovaj maratonski, skandalozni sudski proces  sve ovo su i ranije znali, ili barem naslućivali, ali je nakon priznanja Elmedina Konakovića dodatno pootvrđeno da je Glavna tužiteljica sve ovo radila u konsultaciji sa političkom vrhuškom u Kantonu.

Što je još jedna krupna, poražavajuća činjenica koja svjedoči o neovisnosti i političkoj nepristrasnosti pravosudnog aparata, u ovom slučaju nove sutkinje Suda BiH, Dalide Burzić...

(S. Avdić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...