SULUD ZAHTJEV: Ratni zločinac Radovan Karadžić će tražiti da kaznu služi u...

"Najpravednije bi bilo da Radovan Karadžić služi kaznu u Srbiji. Znamo da do tog cilja nije lako ni jednostavno da se dođe, ali ćemo to izričito zahtijevati u Organizaciji ujedinjenih nacija, kod generalnog sekretara", rekao je za beogradske Novosti general Milomir Savčić

  • Mini market

  • 31. Mar. 2019  31. Mar. 2019

  • 10

General Milomir Savčić, šef istražnog tima odbrane bivšeg predsjednika RS-a i ratnog zločinca Radovana Karadžića govorio je za Novosti.rs o presudi Karadžiću.

"Najpravednije bi bilo da Radovan Karadžić služi kaznu u Srbiji. Znamo da do tog cilja nije lako ni jednostavno da se dođe, ali ćemo to izričito zahtijevati u Organizaciji ujedinjenih nacija, kod generalnog sekretara", kaže za Novosti general Milomir Savčić, šef istražnog tima odbrane bivšeg predsjednika RS, aktuelni predsjednik Boračke organizacije RS, koji se, upravo, vratio iz Haaga.

Budući da je ova presuda, na doživotnu robiju, teža od prethodne, ističe Savčić, „evidentno je pravo na žalbu i pripreme uveliko teku.

"Karadžić je sav posvećen, i dalje predmetu, napisao je na engleskom jeziku odgovore na svaki paragraf presude izrečene na doživotnu robiju. Spremaju se verzije na srpskom i drugim jezicima, što je samo početak rada na novom dokazivanju njegove uloge u ratu. Neshvatljivo je, u pravnom i bilo kom smislu, da Žalbeno vijeće, nije uvažilo valjano činjenicu da je Karadžić, kao vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, izdao 72 naređenja jedinicama VRS da se ne dejstvuje po civilnim ciljevima, što, posebno, važi za region Sarajeva. To je fakat, dokaz i te kakav, ali je Žalbeno vijeće ignorisalo sve to, što je neshvatljivo", dodaje Savčić.

Savčić podsjeća da je teška presuda donijeta zasnivanjem na izjave dva svjedoka koji su sklopili sporazum o priznanju krivice i jednim zaštićenim svjedokom, "koji su svjedočili onako kako je dobro za njih i Tužilaštvo, bez ikakve istine o stvarnim događajima i ljudima koji su bili u njima, prije svega Karadžića.

"Karadžić je neumoran, bavi se svakim detaljem, analizira sve navode optužnice podupirajući obimne dokaze koje ima odbrana, a nije ni čudo što je kazna izrečena preglasavanjem 3 prema 2", ističe Savčić.

"Lično mislim da Karadžić neće biti upućen na izdržavanje kazne dok se ne okonča drugostepena presuda u predmetu generala Mladića. U Haagu su, i dalje, Stojan Župljanin i Mićo Stanišić, čije su presude odavno pravosnažne. Kad budu presudili generalu Mladiću, mislim da će onda da potpuno isele i sudnice i ćelije. Znamo da konačnu odluku o upućivanju na izdržavanje kazne donosi predsjednik suda, ali siguran sam da ćemo pred generalnog sekretara OUN izaći sa argumentima, koji će biti snažni, jaki i potpuno uvjerljivi", priča Savčić.

Bolno je, kako kaže, kakve se stvari stavljaju Srbima na teret, uključujući i Karadžića, bez ikakvih dokaza, „na osnovu lažnih izjava kojekakvih svjedoka“.

"A, evo danas u Brodu, na godišnjicu zločina hrvatskih snaga nad Srbima u Sijekovcu, imamo dokument hrvatske vojske, praktično, revers kojim pomoćnik komandanta jedne od hrvatskih jedinica daje, na noć, zarobljene Srpkinje, radi seksualnog iživljavanja i ujutru ih na revers prima", ističe Savčić.

"E, to nikoga ne interesuje, a tu nema rekla kazala, već postoji dokument čiju validnost niko ne može da ospori".

Budaletine, da zaključimo.

(SB/Oslobođenje)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...